Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Evropa se suočava sa nestašicama električne energije usled energetske krize

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Energetska kriza usporava evropsku industrijsku proizvodnju

Energetska kriza u Evropi se pogoršava kako rastuće cene gasa i električne energije primoravaju industrije da smanje proizvodnju, izazivajući bankrot snabdevača. Džeremi Vir, izvršni direktor kompanije Trafigura Group, koja se bavi trgovinom robom, prošlog meseca je upozorio da bi Evropa mogla da doživi prekide u snabdevanju električnom energijom u slučaju hladne zime.

To je bilo pre nego što je Electricite de France SA objavio da zaustavlja reaktore koji čine 10% nuklearnog kapaciteta zemlje. Nemačka takođe treba da zatvori skoro polovinu svojih nuklearnih kapaciteta pre kraja godine, dodatno opterećujući evropske mreže.

Jedanaest evropskih industrijskih udruženja (od čelika, preko đubriva i cementa do fabrika papira) objavilo je prošle nedelje da energetski intenzivne kompanije plaćaju „nepodnošljivo visoke cene energije“ koje bi ih mogle primorati da prestanu sa radom.

Evropa počinje da shvata koliko bi energetska kriza mogla da se produbi ove zime nakon što je Kosovo počelo sa planiranim prekidima u snabdevanju električnom energijom za većinu od svojih 2 miliona stanovnika.

Ova balkanska zemlja, jedna od najsiromašnijih evropskih država, uvela je od prošle nedelje dvočasovna isključenja električne energije za većinu potrošača, saopštio je distributer električne energije KEDS. Izazovi dolaze nakon što je Srbija bila prinuđena da isključi električnu energiju pojedinim potrošačima pre dve nedelje, a britanski mrežni operator ranije ovog meseca objavio je svoje prvo upozorenje vezano za snabdevanje tokom zime.

Kosovski elektroenergetski sistem je „preopterećen“, prema komunalnoj kompaniji KEDS, koja je pozvala na „maksimalne uštede energije“.

Kvar na glavnoj kosovskoj termoelektrani na ugalj pogoršao je uobičajene zimske nestašice električne energije, što je zahtevalo „izuzetno skup” uvoz, rekla je ministarka ekonomije Artane Rizvanoli novinarima prošle nedelje u Prištini. Lokalna proizvodnja električne energije sada pokriva manje od trećine potrošnje, prenela je Gazeta Ezpress.

Uvoz električne energije

Četiri od pet jedinica u postrojenju na lignut od 800 megavata su bile u funkciji, prema podacima mrežnog udruženja ENTSO-E. Uvoz iz susedne Albanije, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije  pao je sa maksimuma iznad 750 megavata u sredu na oko 469 megavata u 13 časova u četvrtak.

Potrošači treba da koriste električnu energiju na najracionalniji način s obzirom na nedovoljnu domaću proizvodnju i globalnu energetsku krizu, navodi se u saopštenju kosovskog operatora mreže.

Usporavanje hladnog talasa

Međutim, postoje i dobre vesti za kontinent nakon što je referentni holandski gasni ugovor za mesec unapred pao za čak 43%, sa maksimuma od 180 evra po megavat-satu na oko 102 evra u poslednjih nekoliko dana kako pošiljka američkog tečnog gasa (LNG) kreće ka kontinentu.

Još jedna dobra vest je da će vreme u Nemačkoj u narednom periodu biti umerenije, što će pomoći da se zadrži trenutna cena gasa.

Ipak, Evropa je i dalje zarobljena u najgoroj energetskoj u istoriji – iako je izvesno olakšanje na vidiku, najgore možda nije gotovo s obzirom da je zima na severnoj hemisferi tek počela.

Izvor: oilprice.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Kako će poskupljenje gasa uticati na potrošnju struje

Rast evropskih veleprodajnih cena prirodnog gasa tokom proteklih nekoliko meseci mogao bi podstaknuti više komunalnih preduzeća da se prebace na ugalj za proizvodnju električne energije naredne zime, prenosi Rojters prognoze eksperata iz rukovodstva londonske robne berze (LSEG). Cene gasa porasle...

Evropa: Prosečne nedeljne cene struje kretale su se od 28 do 113 evra/MWh

U drugoj nedelji jula cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najmanji rast zabeležilo je IPEX tržište Italije, 7,0%. Nasuprot tome, tržište EPEXSPOT u Francuskoj zabeležilo je najveći procentualni rast cena od...

Crna Gora: Zbog zastoja TE Pljevlja EPCG gubi 70 miliona evra

Procenjuje se da će zbog višemesečnog prekida rada Termoelektrane Pljevlja naredne godine Elektroprivreda Crne Gore za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona evra, rekao je za Pobjedu ministar energetike i rudarstva Saša Mujović. EPCG intenzivno radi na tome da nabavi nedostajuću količinu električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!