Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Evropa: Cene gasa ponovo rastu, vlasinici kompanija uplašeni za budućnost

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropa se suočava sa kontinuiranom volatilnošću na veleprodajnim tržištima gasa, što izaziva zabrinutost širom regiona da bi se energetska kriza mogla dodatno pogoršati.

Cena gasa za mesec unapred na holandskom čvorištu TTF, referentnom evropskom tržištu za prirodni gas, porasla je za oko 5% u sredu do 13 časova po londonskom vremenu, na 93,3 evra po MWh. Ugovori za isporuku u martu i aprilu takođe su porasli za 5% u sredu, prema njujorškoj Interkontinentalnoj berzi.

U međuvremenu, evropska cena za dan unapred porasla je na 94 evra MWh, pokazuju podaci Rojtersa. Iako je to daleko od maksimuma od oko 182,3 evra zabeleženog u decembru, u sredu je zabeležen značajan rast u odnosu na kraj 2021. godine, kada su cene pale ispod 70 evra po MWh.

U sredu je takođe zabeleženo povećanje cene električne energije za dan unapred u Nemačkoj za više od 50%, dok je njegov francuski ekvivalent porastao za 17% tokom rane trgovine, navodi Rojters.

To se dešava nakon što su evropske referentne cene gasa porasle za 30 odsto u utorak, usred zabrinutosti zbog hladne zime, niskih zaliha gasa i zbog toga što Rusija ograničava isporuke Evropi.

Tokom 2021. godine, evropske veleprodajne cene gasa porasle su za više od 400%, postavljajući nove rekorde.

Na milost i nemilost Rusije?

Ole Hansen, šef robne strategije u Saxo banci, rekao je za CNBC u mejlu da su cene gasa u EU i UK ostavljaene na milost i nemilost vremenskim prilikama, tempu isporuka i Rusiji.

„U januaru, cena gasa je nastavila da raste, ponovo sa izgledom da hladnije vreme podstakne povećanu potražnju za grejanjem i veoma, veoma niskim isporukama iz Rusije, posebno preko dva važna gasovoda kroz Poljsku i Ukrajinu“, dodao je Hansen. „Teško je reći da li Rusija namerno smanjuje snabdevanje zbog kašnjenja odobrenja gasovoda Severni tok 2 i krize na ukrajinskoj granici. Ali naglašava neuspešnu politiku energije i skladištenja u Evropi i Ujedinjenom Kraljevstvu, što je ostavilo region veoma zavisnim od uvoza gasa, posebno s obzirom da je nivo proizvodnje energije iz obnovljivih izvora još uvek nepouzdan.“

Ugovori o prirodnom gasu za mesec unapred u Ujedinjenom Kraljevstvu porasli su za skoro 6% u sredu, dok su ugovori za isporuku u aprilu porasli za više od 7%.

U međuvremenu, cene za dan unapred na britanskom referetnom tržištu za prirodni gas, National Balancing Point, porasle su za više od 10%, na oko 2,25 funti po termo jedinici.

Ujedinjeno Kraljevrstvo se posebno oslanja na prirodni gas kao izvor energije, sa više od 22 miliona domaćinstava priključenih na gasnu mrežu. Najveći pojedinačni izvor gasa u Britaniji je kontinentalni pojas Ujedinjenog Kraljevstva (UCS), koji je činio oko 48% ukupne ponude u 2020. godine. Međutim, UCS je zreo izvor, što znači da mora biti dopunjen gasom uvezenim sa međunarodnih tržišta.

„Zastrašujuće“ cene za kompanije u Ujedinjenom Kraljevstvu

Ujedinjeno Kraljevstvo ima ograničenja u pogledu toga koliko snabdevači mogu da naplaćuju potrošačima za energiju, a ograničenja cena razmatra vlada svakih šest meseci. Sledeća revizija je zakazana za februar.

Na konferenciji za novinare u utorak premijer Boris Džonson rekao je da vlada „ne isključuje“ mere poput smanjenja poreza kako bi cene energije bile stabilne, iako je doveo u pitanje efikasnost takvog poteza.

Organ za trgovinu Energy UK rekao je za BBC u decembru da očekuje da će računi za energiju u zemlji porasti i do 50 odsto na proleće. Rastući troškovi veleprodajnog gasa doveli su do kolapsa brojnih britanskih snabdevača energijom prošle godine.

Nekoliko vlasnika malih i srednjih kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji reklo je u sredu za CNBC da bi veći računi za energiju zadali novi udarac njihovim kompanijama koje su već u teškom stanju.

„Iskreno sam uplašena zbog povećanja troškova energije“, rekla je u mejlu Gillian Ferguson, vlasnica Twisted Empire Bakes. „Moj snabdevač je nedavno bankrotirao i [naš novi snabdevač] je predložio da povećamo našu mesečnu uplatu za 90 funti (122 dolara). Ja imam pekaru na veliko i radim od kuće sa nekoliko pećnica u pokretu – nisam sigurna koliko dugo ću moći da gutam povećanje.“

U međuvremenu, Krejg Bunting, suosnivač nezavisnog lanca kafea Bear, rekao je da su snabdevači odbili da obnove njegov ugovor jer je posao u ugostiteljskom sektoru razorenom pandemijom, ostavljajući ga da plaća „glupi iznos za električnu energiju“.

Lusinda O’Rajli, direktorka The International Trade Consultancy, rekla je za CNBC: „Brzina po kojoj cene energije rastu će imati katastrofalan uticaj na britanske proizvođače, koji već plaćaju mnogo više cene od konkurenata u Evropi i ostatku svetu.”

„Pritisak na mala preduzeća je već zastrašujući, jer mnogi od nas zaustavljaju investicije dok većina snabdevača jednom nedeljno šalje e-poruke o povećanju cena“, dodao je Adam Bamford, izvršni direktor Colleague Box-a. „Ovo bi mogla biti kap koja će prelomiti leđa mnogima od nas.“

Izvor: cnbc.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Kako će poskupljenje gasa uticati na potrošnju struje

Rast evropskih veleprodajnih cena prirodnog gasa tokom proteklih nekoliko meseci mogao bi podstaknuti više komunalnih preduzeća da se prebace na ugalj za proizvodnju električne energije naredne zime, prenosi Rojters prognoze eksperata iz rukovodstva londonske robne berze (LSEG). Cene gasa porasle...

Evropa: Prosečne nedeljne cene struje kretale su se od 28 do 113 evra/MWh

U drugoj nedelji jula cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najmanji rast zabeležilo je IPEX tržište Italije, 7,0%. Nasuprot tome, tržište EPEXSPOT u Francuskoj zabeležilo je najveći procentualni rast cena od...

Evropa: Prosečne cene struje kretale se se od 27 do 133 evra/MWh u 25. nedelji

U četvrtoj sedmici juna cene na većini evropskih tržišta električne energije pale su u odnosu na prethodnu sedmicu. Izuzetak su bili MIBEL tržište Španije i Portugala i EPEX SPOT tržište Nemačke, sa porastom od 19%, 22%, odnosno 64%. Najveći pad zabeležilo...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!