Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoEU: Koje mere...

EU: Koje mere se predlažu za podsticanje održivosti proizvodnje kritičnih sirovina i povećanje njihove cirkularnosti?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Mere za povećanje cirkularnosti i efikasne upotrebe kritičnih sirovina biće ključni doprinos ublažavanju zavisnosti od uvoza sa kojom se EU suočava. Zakon se takođe bavi potrebom da se poboljša održivost kritičnih sirovina i uključuje posebne odredbe za jačanje njihove cirkularnosti.

Zakon postavlja opšte obaveze država članica da povećaju sakupljanje, tretman i ponovnu upotrebu otpada koji sadrži kritične sirovine.

Putem javnih nabavki, države članice takođe treba da promovišu upotrebu sekundarnih kritičnih sirovina u svojim proizvodnim sektorima i da razviju nacionalne programe istraživanja i inovacija o tehnologijama recikliranja kako bi zamenile kritične sirovine. Pored toga, Zakon promoviše oporavak kritičnih sirovina iz rudarskog otpada. EU, zbog svoje istorije rudarstva, ima brojne stare rudarske lokacije i jalovine širom EU koje mogu da sadrže dragocene kritične sirovine, ali čiji potencijal do sada nije analiziran. Zakon obavezuje sadašnje operatere da procene mogućnost takvog oporavka i da prikupe informacije o sadržaju kritičnih sirovina u otpadu koji generišu, kao i o otpadu koji se skladišti na njihovim lokacijama. Za zatvorene i napuštene rudnike, Zakon obavezuje države članice za prikupljanje ovih podataka – od izdavanja dozvola, kao i kampanja ciljanog uzorkovanja i njihovog objavljivanja u otvoreno dostupnoj bazi podataka. Ovo će omogućiti potencijalnim operaterima da identifikuju potencijalne lokacije od interesa i implementiraju takve projekte oporavka sa javnim vlastima.

Zakon takođe sadrži odredbe za uspostavljanje uslova za kružnost za trajne magnete, koji su tehnologije poznate po tome što sadrže retke zemlje i za koje EU u potpunosti zavisi od trećih zemalja. Danas se manje od 1% retkih zemalja koje se konzumiraju u EU reciklira. Trajni magneti se nalaze u širokom spektru proizvoda strateških za energetsku i digitalnu tranziciju (npr. turbine na vetar i električna vozila). Njihova mogućnost recikliranja je tehnički izvodljiva, ali je i dalje veoma ograničena. Da bi se obezbedila mogućnost reciklaže trajnih magneta, Zakon će olakšati rad reciklažnih objekata postavljanjem zahteva za informisanje o vrsti i sastavu trajnih magneta sadržanih u definisanoj listi proizvoda i o sadržaju recikliranog materijala određenih kritičnih sirovina u novim magnetima.

Konačno, Saopštenje uz zakon prepoznaje potrebu da se nastavi rad na cirkularnosti i najavljuje ciljane akcije na najvažnije tokove otpada koji sadrže kritične sirovine: vozila na kraju životnog veka, elektronski otpad, otpad baterija i proizvode koji još nisu obuhvaćeni EU. zakonodavstvo o otpadu, kao što su turbine na vetar. Za svaki od ovih, Komisija će razviti ili revidirati pravila o otpadu kako bi se maksimizirao oporavak kritičnih sirovina u narednim godinama. Međutim, kružnost mora početi ranije nego kada proizvod postane otpad. Stoga će Komisija u svom radu na zahtevima za ekodizajn specifičnim za proizvode staviti fokus na recikliranje kritičnih sirovina i njihovu zamenu. Takođe će mobilisati do 200 miliona evra za postavljanje deset dodatnih čvorišta za Circularity kako bi se značajno povećao oporavak i recikliranje sirovina u celoj Uniji.

 

Šta je sa strateškim partnerstvom? Šta su oni i možemo li očekivati više od njih?

 

Strateška partnerstva promovišu održivi rast i doprinose otpornim sirovinama i industrijskim lancima vrednosti. Na kraju, partnerstva podstiču integraciju industrijskih i materijalnih lanaca vrednosti između EU i zemlje partnera.

Prvo strateško partnerstvo uspostavljeno je 2021. godine u okviru Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma EU-Kanada (CETA). Partnerstvo sa Ukrajinom je takođe potpisano 2021. Ukrajina je značajan globalni dobavljač titanijuma i potencijalni je izvor preko dvadeset kritičnih sirovina za EU. U novembru 2022. Komisija je potpisala Strateška partnerstva sa Kazahstanom i Namibijom. Namera je da se ova lista proširi u narednim godinama.

 

Kako EU osigurava da se zemlje koje snabdevaju kritičnim sirovinama ne eksploatišu?

 

Mnogi od najbogatijih svetskih izvora kritičnih sirovina nalaze se na tržištima u razvoju i privredama u razvoju. EU je posvećena podršci našim partnerskim zemljama da napreduju u lancu vrednosti. Primena pristupa „Tim Evrope“ između EU, njenih država članica i drugih relevantnih aktera (kao što su razvojne finansijske institucije, Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj) i stvaranje sinergije sa evropskim privatnim sektorom, od kojih su neki od kritičnih projekti vezani za sirovine biće definisani kao prioriteti u okviru strategije Global Gatevway. Ovi projekti će biti osmišljeni tako da ciljnim partnerskim zemljama pruže visokokvalitetnu i proširenu ponudu EU, usklađujući interese partnera sa interesima EU. Na primer, osnovni cilj Global Gateway-a je da podrži održivo otvaranje radnih mesta i promociju pristojnog rada. on uključuje pažnju za ranjive grupe koje se susreću sa specifičnim izazovima da uđu na tržište rada, kao i za ozbiljna pitanja poput dečijeg rada.

 

Koje akcije će podržati veštine, istraživanje i inovacije u oblasti sirovina?

 

Saopštenje takođe predviđa aktivnosti u vezi sa veštinama, istraživanjem i inovacijama i standardizacijom kako bi se osiguralo da Evropa vodi u odgovornom i održivom sektoru kritičnih sirovina koji koristi građanima, preduzećima i životnoj sredini. U tom smislu, aktivnosti na standardizaciji na međunarodnom nivou biće sprovedene kako bi se osiguralo da međunarodni tehnički standardi za kritične sirovine odražavaju visoke ekološke i društvene uslove prema principima i vrednostima EU u sektoru ekstrakcije.

Da bismo ostali konkurentni i spremni za digitalnu i zelenu ekonomiju, biće sprovedene akcije za usavršavanje i prekvalifikaciju evropskih radnika kako bi se osiguralo da cirkularnost, održivost, digitalizacija i najnovije inovacije u sektorima kritičnih sirovina budu deo jezgra obuka evropske radne snage. Ovo će biti urađeno preko Akademije za sirovine i kroz veliko partnerstvo u vezi sa veštinama za kritične sirovine.

Konačno, da bismo omogućili efikasnije korišćenje resursa sirovina, potrebna su nam dalja istraživanja i inovacije u lancu vrednosti kritičnih sirovina. Komisija je u okviru radnog programa Horizon Europe već izdvojila 500 miliona evra za projekte kritičnih sirovina za istraživanje i inovacije kako bi se prevazišli izazovi koji su pred nama u svim kritičnim sirovinama i drugim sirovinama. Stoga će Komisija pokrenuti nove inicijative za poboljšanje naših istraživanja i inovacija, uključujući poboljšanje primene i usvajanja postojećih otkrića u oblasti istraživanja i inovacija kroz Evropski savet za inovacije i Evropski institut za inovacije i tehnologiju, predstavljanjem Koordinisanog plana akcije sa državama članicama o naprednim materijala, uključujući zamenu i razvojem Strateškog plana implementacije u okviru EIP-a za sirovine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Lokalna kompanija planira da izgradi skladišta energije od 204 MW

Rumunska kompanija planira da izgradi i instalira baterijska skladište energije sa instalisanim kapacitetom od 204 MW, prenose lokalni mediji.Skladište će se nalaziti u u selu Rošiori, okrug Satu Mare.U projektu će se koristiti baterije i invertori kineske kompanije Huavej....

Srbija: Projekat Jadar i njegov geopolitički značaj

Kritične mineralne sirovine velika su šansa za Srbiju, isticano je nakon potpisivanja Memorandum o razumevanju Evropske unije i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. Treba biti pametan i tu šansu iskoristiti na...

Crna Gora priprema novi tender za istraživanje nafte i gasa

Uprava za ugljovodonike radi na pripremi neophodne dokumentacije za raspisivanje novog javnog poziva za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori.  Najprije će, kako je navedeno u izvještaju o radu Uprave, biti raspisana jednostavna javna...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!