Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EU: EU želi testirati zajednički sustav distribucije električne energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Europska komisija testirat će iduće godine funkcioniranje sustava distribucije električne energije na razini Europske unije, po uzoru na prošlogodišnje provjere u plinskom sektoru, najavio je čelnik Komisije nadležan za energetiku.

Veliki dijelovi Turske ostali su u utorak bez struje, a slično se prošlog tjedna dogodilo i u Nizozemskoj gdje je regija oko Amsterdama bila bez struje više od pet sati, što je usmjerilo pozornost europske javnosti na to pitanje.

Iako je distribucijska mreža u EU prilično stara, nestanak struje na širem području rijetka je pojava. Posljednji se puta tako nešto dogodilo 4. studenog 2006. kada je 15 milijuna građana Francuske, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Italije, Španjolske i Portugala ostalo bez struje zbog ljudske greške.

“Voljeli bismo ponoviti pozitivno iskustvo s provjerama opskrbe plinom”, tumači Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije zadužen za projekt europske energetske unije.

Šefčovič je novinarima kazao da Bruxelles radi na mogućim modelima provjera u sektoru distribucije električne energije, koje bi njegovim procjenama bile provedene iduće godine.

Provjere bi se mogle fokusirati na više scenarija. Primjerice, prošlogodišnje provjere u plinskom sektoru trebale su pokazati kako bi se zemlje EU-a nosile s prekidom opskrbe koji bi trajao mjesec dana, dva mjeseca ili čak jednu godinu, kao i kakvi su planovi na snazi na takve izvanredne situacije.

“Kada je u pitanju električna energija, problem nije proizvodnja već kako smo povezani, kako transportiramo energiju po Europi, gdje su uska grla”, tumači potpredsjednik EK.

Osim provjera, Komisija namjerava predložiti i zakone o novom ustroju tržišta i o ‘pametnim’ mrežama, koje bi uspješno apsorbirale i nestabilan priljev struje proizvedene iz obnovljivih izvora.

U Bruxellesu navode da je za modernizaciju distribucijskih mreža potrebno oko 400 milijardi eura i nadaju se da će većina tog novca biti namaknuta iz privatnih izvora, prema investicijskom planu koji je početkom godina predstavio predsjednik EK Jean-Claude Juncker.

Izvor; SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!