Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEPS završava godinu...

EPS završava godinu sa gubitkom od 33,4 milijarde

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije završiće ovu godinu sa finansijskim gubitkom od 33,4 milijarde dinara, rekao je v.d. generalnog direktora Aleksandar Obradović, istakavši da je najveći problem u ovoj godini bila nelikvidnost, na koju je veliki uticaj imao uvoz struje zbog suše.

Obradović je naveo da će završetkom poslovne godine biti urađene kalkulacije o realnom povećanju cene kilovat-sata, istakavši da „sve pre te analize bila bi spekulacija“.

Na pitanje da li će EPS od Nove godine struju kupovati direktno ili od posrednika, on je rekao da će „sve nedostajuće količine električne energije EPS nabavljati na tržištu pod najpovoljnijim uslovima, odnosno od onoga ko ponudi najjeftiniju cijenu, kao i do sada“.

Obradović je, u intervjuu „Politici“, kazao da EPS nije zadovoljna rešenjem otpisa kamata velikim dužnicima, jer se za ta dugovanja morala zadužiti kod kreditora, a oni ne otpisuju kamate.

On je ukazao da socijalne popuste EPS samostalno finansira, i podržao napore Vlade Srbije za uvođenje socijalnih karata, jer je to pravi korak ka prevazilaženju teške socijalno-ekonomske situacije u društvu.

Prema njegovim rečima, EPS će uvek imati delom socijalnu funkciju, i sada radi na tome da obezbedi pravo na beneficiranu električnu energiju za građane sa egzistencijalnim problemima. „Ali odluka i ove i prethodne vlade da krenemo ka liberalizovanom tržištu, vodi ka tome da pitanje cene treba da se ostavi tržištu“.

„Ako želimo konkurenciju, onda cena električne energije ne može da bude politički instrument za kupovinu socijalnog mira. I namere da povećamo energetsku efikasnost i više koristimo obnovljive izvore svakako utiču na cenu električne energije“, ukazao je on.

Direktor je rekao da je otvaranje tržišta obaveza EPS-a po Zakonu o energetici, i najavio da od 1. januara počinje prva faza liberalizacije tržišta električne energije i to na visokom naponu“.

„Ubeđen sam da ćemo sa našom cenom električne energije uspeti kod svih velikih industrijskih kupaca, jer je naš plan da i dalje nudimo električnu energiju po cenama koje su niže od tržišnih“, naveo je direktor EPS-a.

„Što se tiče investicija, „na stolu“ su projekti vredni 12 milijardi evra. EPS kao gubitak to ne može da iznese. Nadam se da ću početkom godine… moći mnogo konketnije da kažem koje su to investicije prvog i drugog prioriteta. Ali koji god projekti da budu izabrani, osnovni kriterijum biće profitabilnost za EPS“, kazao je on.

Obradović je rekao da sve što se čulo u medijima povodom nove organizacije EPS-a, kao što su masovna otpuštanja, gubljenje delatnosti, pretvaranje privrednog društva na nivo kioska, nedostatak posla – „sve su to neistine“.

„Polazne osnove za reorganizaciju EPS-a, koje je vlada Srbije usvojila 16. novembra, biće primjenjene. Reorganizacija je proces koji tek sada treba da počne i nema razloga za strah“, zaključio je on.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!