Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEPS rezervni snabdevač...

EPS rezervni snabdevač strujom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada Srbije je na današnjoj sednici odredila Javno peduzeće “Elektroprivreda Srbije” (EPS) za rezervnog snabdevača koji će privremeno, od 1. februara ove godine, snabdevati krajnje kupce električne energije koji nemaju pravo na javno snabdevanje, po ceni od 70 evra u dinarskoj protivvrednosti za jedan megavatčas (MWh).

EPS će snabdevati krajnje kupce do sprovođenja tendera za određivanje rezervnog snabdevača.

Ovom merom obezbeđeni su uslovi da ovi krajnji kupci ne ostanu bez snabdevanja električnom energijom.

Vlada je danas usvojila i mišljenja na amandmane Predloga o izmenama i dopunama Zakona o žigovima i Predloga o izmenama i dopunama Zakona o trgovini koje će uputiti Skupštini Srbije, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Prema novom Zakonu o energetici, u Srbiji je od 2013. stupila na snagu liberalizacija tržišta električne energije, prema kojoj će kupci struje na visokom naponu (110 kilovolti), od ove godine izgubiti status tarifnih i postati kupci sa pravom izbora snabdevača.

Izbor rezervnog snabdevača je neophodan zbog toga što će on snabdevati velike industrijske potrošače koji nisu uspeli na vreme da sklope ugovore sa nekim od snabdevača struje na domaćem tržištu.

Otvaranje tržišta za velike potrošače moglo bi EPS da rastereti za obezbeđivanje oko 10 odsto struje, tako da će moći da pruža bolju uslugu javnog snabdevanja.

Veliki kupci, kojih ima tridesetak u Srbiji, moći ne samo da biraju snabdevača, već i da ugovaraju cenu po kojoj ce kupovati električnu energiju, po principu “ko ponudi nižu cenu”.

U grupi velikih kupaca su, na primer, Železnice Srbije.

Građani će ostati pod režimom javnog snabdevanja, tako da će domaćinstva i mali kupci tek od 1. januara 2015. imati mogućnost da kupuju električnu energiju na tržištu.

Oni kupci koji se odluče za promenu snabdevača moraće, u skladu sa zakonskim obavezama i pravilima koja je pripremila Agencija za energetiku, da izmire sve svoje obaveze prema EPS i tek tada bi mogli da se pojave kao kupci kod nekog drugog snabdevača.

Ukoliko, međutim, do 1. januara ne uspeju da nađu drugog snabdevača ili da reše svoje obaveze, tim kupcima je ostavljena zakonska mogućnost da ostvare pravo na rezervno snabdevanje u trajanju od 60 dana.

Izvor; Vlada RS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!