Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EPS planira veća ulaganja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Dan Elektroprivrede Srbije (EPS) obeležen je u četvrtak dodelom priznaja i svečanom sednicom Upravnog odbora EPS, a generalni direktor Dragomir Marković poručio je da EPS planira ulaganje od 700 miliona evra godišnje i očekuje u proseku oko milijardu evra godišnje direktnih stranih ulaganja.

EPS je ostvarila investiciona ulaganja u proseku od oko 500 miliona evra godišnje, izjavio je Marković i dodao da je to malo za toliki sistem, kakav je EPS, imajući u vidu sigurnost snabdevanja, ekološki razvoj i ekonomsku održivost.

S toga su za narednih nekoliko godina planirana sopstvena ulaganja od 700 miliona evra godišnje, uz milijardu evra stranih investicija, rekao je Marković novinarima na proslavi Dana EPS.

On je, otvarajući svečanu sednicu UO EPS, ukazao da EPS slavi 118 godina postojanja i da je malo zemalja koje se mogu pohvaliti takvom istorijom elektroenergetike.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost započetih stranih investicija u EPS ove godine je više od dve milijarde evra.

6. oktobra 1893. godine na Dorćolu u Beogradu proradila je prva električna javna centrala, datum koji je ustanovljen kao Dan EPS.

Predsednik UO EPS Aca Marković je ukazao da srpski stručnjaci poput Đorđa Stanojevića, jednog od najvećih umova u oblasti tehnike, pokazuju kakvo bogatsktvo ima Srbija i EPS.

“Zahvaljujući domaćoj pameti, radimo izuzetno složene poduhvate u svim našim proizvodnim i distributivnim kapacitetima”, rekao je Aca Marković na svečanosti.

Marković je naglasio da domaći stručnjaci sa stranim partnerima, revitalizuju hidroelektrane Đerdap i Bajinu Baštu.

Modernizacijom termoelektrana podižemo snagu i obaramo proizvodne rekorde, što znaju i velike svetske kompanije, koje sarađuju sa EPS, rekao je Marković.

Specijalni savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić predstavio je projekte na kojima EPS radi.

Prvi je kapitalni remont HE Đerdap, najsloženiji i najveći inženjerski priojekat koji se odvija u ovom delu Evrope, naglasio je.

Uspešno je završena revitalizacija šestog agregata i pokrenuta za sledeći, slično je i u Bajinoj Bašti, gde je završena revitalizacija dva agregata, što će za oko 10 odsto povećati instalisanu snagu i efikasnost, dodao je Škundrić.

Pregovara se o izgradnji Kolubare B sa strateškim partnerom Edison iz Italije, a u toku je završetak finansijskog aranžmana za revitalizaciju TE Kostolac i za izgradnju novog kapaciteta, sa partnerom iz Kine.

Očekujem da će do kraja meseca biti potpisan ugovor o kreditu od 340 miliona dolara Eksim banke za prvu fazu kapitalnog remonta Kostolca biti potpisan i da ćemo ugovoriti novu fazu, rekao je Škundrić.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić rekao je da je Vlada Srbije svesna da je energetski sektor najveća razvojna šansa Srbije, što potvrđuju uspesi EPS.

Najveće priznanje EPS Plaketa sa poveljom “Đorđe Stanojević” za 2011. godinu, uručena je najzaslužnijim za razvoj kompanije: penzioneru EPS Dragojlu Bažalcu, Privrednom društvu Termoelektrane i kopovi Kostolac, Institutu za nuklearna istraživanja Vinča i posthumno bivšem direktoru Elektrovojvodine Vilmošu Molnaru.

Specijalno Veliko priznanje Elektroprivrede Srbije dodeljeno je Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove Švajcarske (SECO) za uspešnu višegodišnu poslovnu saradnju i podršku u obnovi elektroenergetskih kapaciteta Srbije.

Rukovodstvo EPS na svečanosti je uručilo donacije od po 3,5 miliona dinara za proširenje Predškolske ustanove Galeb, ustanovi za celodnevni smeštaj dece u Petrovcu na Mlavi, ustanovi Dečja radost u Lebanu, Kliničko-bolničkom centru Priština u Gračanici.

Od najvećeg zagađivača, EPS je postala jedan od najvećih zaštitinika životne sredine u Srbiji, poručeno je sa svečane sednice UO EPS.

Proslavi su uz predstavnike Vlade Srbije, prisustvovali crkveni velikodostjonici, predstavnici akademske zajednice, sportskih saveza, diplomate i druge zvanice iz javnog života Srbije.

Izvor FoNet

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!