Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedEPS-ova struja za...

EPS-ova struja za privredu između 80 i 85 evra za megavat-čas

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ovo bi mogla da bude limitirana cena prilikom potpisivanja novih ugovora za isporuku velikim potrošačima, saznaje „Politika”

Privrednici u Srbiji mogli bi nove ugovore o isporuci električne energije sa „Elektroprivredom Srbije” da zaključuju po ceni od 80 do 85 evra po megavat-satu. To bi bio limit po kome bi im najveće javno preduzeće prodavalo struju narednih meseci dok se ne stabilizuje situacija sa cenom električne energije koja je sredinom nedelje na berzama dostizala i 300 evra po megavat-satu. Odluku o limitiranoj ceni struje zbog vanrednih okolnosti treba da donese Vlada Srbije kroz posebnu uredbu, kako bi ovo bilo obavezujuće a ne samo preporuka, saznaje „Politika” iz dobro obaveštenih izvora.

Očekuje se da bi ovi ugovori trebalo da važe za one koji su ih već obnovili, ali i za one koji to tek treba da učine. Većina privrednika sa kojima smo juče razgovarali oduševljena je ovom vešću. Poručuju da bi bilo dobro da se to što pre i ozvaniči kako bi svi oni mogli da prave planove poslovanja za narednu godinu, jer im od cene struje zavisi i da li će i u kojoj meri morati da povećavaju krajnju cenu.

Toplica Spasojević, predsednik kompanije ITM grup, kaže za „Politiku” da nije čuo za ovaj predlog, ali ako je tačno pozdravlja takvu ideju Privredne komore Srbije i države. Budući da imamo svoju proizvodnju uglja, a da još ne plaćamo dekarbonizaciju koja u Evropi opterećuje cenu struje sada za 60 evra, to bi mogao biti prostor da EPS smanji cenu električne energije za privredu, a da ne bude na gubitku.

On napominje da je imao sreće i da je u julu obnovio ugovor s EPS-om kada struja još nije bila ovoliko skupa, pa sada plaća 89 evra a koštala ga je pre toga 52 evra po megavatu.

– Ukoliko se limitira na 80 ili 85, to će mi mnogo značiti jer mesečno samo za hladnjaču u Apatinu plaćam struju po novom ugovoru 180.000 evra. A koštala je pre toga 100.000 evra, što je trošak u ukupnoj mojoj proizvodnji povećalo sa tri na pet procenata – naglašava Spasojević.

–Ovde je reč o resetovanju cele svetske ekonomije kako bi se pokrili troškovi pandemije. Preživeće veliki i oni koji su uspeli da dogovore dobru cenu s EPS-om, ali će mali proizvođači najverovatnije morati da zatvore pogone – naglašava on i dodaje da je u ovom času svakako neophodno prelazno rešenje. Kao što je država odličnim merama reagovala kada je pandemija kovida 10 počinjala, a isto je to učinila i NBS, tako bi i sada trebalo pomoći da ovo što bezbolnije svi preguramo.

Zoran Matijević, sin poznatog proizvođača mesa Matijević, navodi da je čuo predlog PKS-a i objašnjava da su oni koji su potpisali ugovor s EPS-om za nove isporuke struje od 100 evra po megavatu, već dobili popust.

– Nismo spremni za ovoliko veliki skok cene električne energije. Ovo ja kao grom iz vedra neba. Naš stari ugovor je bio po ceni od 48 evra za megavat-čas, a novi je 100 evra, što znači da bi minimum zbog toga krajnji proizvod trebalo da poskupi za pet do deset odsto. Ali nije u pitanju samo skupa struja, nego i sve ostalo, đubrivo, urea… – napominje on.

Vlasnik najveće pekare u Srbiji „Don don”, Aleš Muzetić, kaže da je upoznat s predlogom PKS-a o limitiranju cene električne energije za privredu, ali ga mnogo više brine skok cena sirovina za čak 50 odsto.

– Troškovi struje u ukupnoj našoj proizvodnji učestvuju sa pet, ali sirovina sa 50 procenata. Samo je pšenica poskupela sa 19 na 29 dinara, ambalaža – kutije kartoni folija za 50 odsto što je već dovelo do jednog povećanja cena od 1. septembra, ali ukoliko se ništa ne promeni biće bar još jedno poskupljenje do kraja godine – navodi Muzetić.

Željko Marković, magistar i lider za sektor energetike u „Diloitu” i jedan do bivših direktora u EPS-u objašnjava da ukoliko se potvrde ove informacije o limitiranim cenama da će to biti dobro i za privredu i za EPS. Pod uslovom da zima ne bude mnogo hladna i da EPS ne bude bio primoran da dodatno uvozi skupu struju. Inače ovo javno preduzeće nove godišnje isporuke ugovara po ceni od oko 139 evra po megavat-satu.

– Sa predlogom od 80 ili 85 evra za megavat EPS-u će uspeti da pokrije troškove proizvodnje. Sa 10 evra višom cenom imao bi novca i za nove investicije, ali kako god bilo ovo je dobra cena za EPS – naglašava.

Bugarska je već uvela povlastice za potrošače time što je smanjila cenu za 26 evra pa umesto 139 po megavatu plaćaju oko 110-113 evra, zaključuje Marković.

Novi ugovor za električnu energiju tri puta veći od prethodnog

Predrag Oreščanin, potpredsednik Udruženja hladnjačara, kaže da mu je distributer EPS-a upravo poslao ponudu novog ugovora s cenom tri puta većom od one koju trenutno plaća. Ugovor mu ističe 31. decembra i neće imati drugog izbora nego da to prihvati. Poslovanje će biti otežano, ali navodi da je prilagođavanje neminovnost, jer hladnjaču ne može da zatvori.

– Znam da je u Evropi skočila cena struje, ali tamo se proizvodi iz gasa koji je poskupeo. Razumem da je cena električne energije tržišna, ali kod nas nisu poskupeli inputi za proizvodnju struje. Priča se da će zato vlada nešto da preduzme – napominje Oreščanin.

Pojašnjava da kod nas samo na papiru jeftinija struja košta tri, a skuplja pet evrocenti, što je za njegovu hladnjaču cena u proseku ispod četiri evrocenta. Ali, ga sa svim dažbinama PDV-om od 20 odsto, akcizom od 7,5 procenata i drugim taksama kilovat košta 8,5 evrocenti.

Izvor: politika.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Remont Rafinerije Pančevo u završnoj fazi

Remont u Rafineriji nafte Pančevo je u završnoj fazi, a proizvodnja dizela je već uspostavljena čime su izbegnuti poremećaji na domaćem tržištu, rekla je ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović Handanović, tokom razgovora sa ambasadorom Rudije u Srbiji, Aleksandrom Boca-Harčenkom,...

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!