Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEPS i trgovina...

EPS i trgovina strujom, Mr Dragan Vlaisavljević, direktor Direkcije EPS – a za trgovinu električnom energijom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Postignuta cena u ugovorima sa kupcima na visokom naponu tržišno je konkurentna i dobra i za EPS i za kupce. – Svim kupcima nuđena približno ista cena, a ugovore o potpunom snabdevanju potpisalo 12 industrijskih potrošača, pored šest kupaca iz EPS grupe.

Otvaranje unutrašnjeg tržišta električne energije u Srbiji počelo je bolje nego što se krajem prošle godine moglo očekivati. U to vreme najveći broj kupaca na visokom naponu čekao su do poslednjeg trenutka, neki i posle zakonom utvrđenog roka, da izaberu snabdevača u skladu sa tržišnim uslovima. Do sredine januara samo su četiri kupca potpisala ugovor sa EPS – om o potpunom snabdevanju u 2013. Godini, a ostali su se premišljali nadajući se, kako neki tumače, da će Vlada ipak odložiti primenu Zakona o energetici u ovom segmentu i oni ostati sa regulisanom cenom struje u okviru tarifnog sistema. Vlada je postupila drukčije. Odredila je JP EPS za rezervnog snabdevača za 2013 godinu, na rok od dva meseca ostavljajući mogućnost da veliki kupci budu snabdevani po višoj ceni od one koju je tražio EPS, ali i da se kupci u međuvremenu prilagode tržišnim zakonitostima i održe kontinuitet u snabdevanju. Ovu pogodnost nije odabrala kompanija MEESER Tehnogas, koja je javnosti saopštila da je za snabdevača izabrala slovenački GENI, jer joj je navodno EPS nudio sedam puta veću cenu nego što su je od Slovenaca dobili. Bilo je to dovoljno da krene spinovanje, na štetu EPS – a naravno, iako je prethodno 12 velikih kupaca u Srbiji, uglavnom industrijskih kompanija, potpisalo ugovore o potpunom snabdevanju sa EPS – om, a rezervnu varijantu izabralo još sedam novih.

Sa mr Draganom Vlaisavljevićem, direktorom Direkcije EPS – a za trgovinu električnom energijom razgovor smo počeli pitanjem koliku je cenu po megavat – satu EPS tražio MEESER – u.

– Cena ugovaranja poslovna je tajna, ali sigurno je da EPS nikome nije nudio sedam puta veću cenu od one po kojoj se prosečno prodaje električna energija na visokom naponu u našem okruženju. To su neverovatne priče, u koje ljudi od struke teško mogu da poveruju. Uostalom, MEESER je mogao da koristi cenu rezervnog snabdevača, koju je utvrdila Vlada i koja je za januar iznosila 64, 825 evra, a od prvog februara ona je 70 evra po megavat – satu. Kompanija MEESER, međutim, od 8. Februara ove godine nije na rezervnom snabdevanju i ugovor je sklopila sa GENI – jem, jednim od aktivnih 20 licenciranih snabdevača na liberalizovanom tržištu električne energije u Srbiji, što je pravo koje je mogao da izabere svaki od velikih kupaca da je našao povoljnijeg snabdevača od EPS – a. Otuda se ova neosnovana tvrdnja o ponuđenoj velikoj ceni, koja se u medijima filuje izjavama navodnih poznavalaca prilika da je EPS izgubio kao kupca velikog potrošača električne energije u Srbiji, pre može čitati kao opravdanje za skroman aranžman nego kao kritika EPS – u.

Koliko je, zapravo, bilo učešće MEESER – a u ukupnoj prodaji električne energije EPS – a na visokom naponu?

Daleko je od toga da je ova kompanija bila naš najveći kupac. Spadala je među veće, sa učešćem od 3, 48 procenata u ukupnom plasmanu na visokom naponu, ali u ukupnom konzumu, računajući potrošnju na svim naponskim nivoima koju podmiruje EPS, njeno učešće je samo 0, 44 odsto. Pri tome, treba pomenuti da je ukupan konzum EPS – a prošle godine iznosio oko 35 milijardi kilovat – sati, a prodaja na visokom naponu činila je 14, 34 odsto te potrošnje.

Kako se MESSER – u isplati da  „dovlači“ struju iz Slovenije i plaća tranzitne troškove, koje kod EPS – a ne bi imao?

Ova kompanija sklopila je ugovor sa GENI – jem o potpunom snabdevanju do 31. Decembra ove godine. Uz uvažavanje uslova plaćanja, razlika između EPS – ove i GENI – jeve cene je samo nekoliko procenata. Ovde, međutim, uopšte nije reč o dodatnim troškovima za usluge tranzita. Ako nema zagušenja na granicama, nema ni troškova prenosa električne energije. Stvar je u nečem drugom. Svaki licencirani trgovac, pa i GENI, električnu energiju kupuje na bilateralnom tržištu u Srbiji ili regionu ako mu je potrebno, tako da ne znači da slovenački trgovac prodaje slovenačku struju u Srbiji. Kako se na bilateralnom tržištu Srbije godišnje  „obrne“ deset teravat – sati, GENI ne mora električnu energiju da  „dovlači“ bilo odakle da bi snabdevao MESSER. Pitanje je, međutim, da li će GENI ostvariti bilo kakvu dobit u ovom poslu da MESSER – om.

Kada govorite o razmerama bilateralnog tržišta u Srbiji, nameće se pitanje: kojom strategijom EPS može da uveća svoj udeo na tom tržištu?

Jedini načini da EPS poveća svoj udeo na ovom delu tržišta jesu da poveća svoju godišnju proizvodnju električne energije ili da uveća obim likvidnih finansijskih sredstava za kupovinu električne energije u regionu da bi je prodavao na tržištu Srbije.

Da li ste zadovoljni obimom ugovorene prodaje za 2013. Godinu?

Smatram da je postignuta cena u ugovorima sa kupcima na visokom naponu tržišno konkurentna i da je dobra i za EPS i za kupce. Ovde želim da naglasim da je EPS skoro istu cenu kao i ostalim kupcima na visokom naponu ponudio i kompaniji MESSER. Takođe, i iste uslove plaćanja, uz sve naše obaveze koje proističu iz ugovora o potpunom snabdevanju. Inače, računajući i kupce iz EPS grupe, među kojima su sva proizvođačka privredna društva EPS – a, JP EPS je za ovu godinu potpisao ukupno 18 ugovora o potpunom snabdevanju. Među tim kupcima su EPS – ove elektrane i kopovi, koji su veliki potrošači električne energije, ali i JKP  „Beogradske elektrane“, Železara – Smederevo, šabačka  „Zorka“,  „Sirmijum stil“ – Sremska Mitrovica i  „Lafaržove“ i  „Holcimove“ cementare. Na rezervnom snabdevanju od 1. Januara je, kako sam rekao, sedam kupaca, među kojima su  „Železnice Srbije“, kragujevačka fabrika automobila FAS i JP  „Elektromreža Srbije“. Prema tome, što se tiče obima tržišnog plasmana u 2013. Godini, JP EPS je zadovoljan, tim više što je naplata ugovorene energije osigurana finansijskim garancijama za plaćanje. Kada bi ovakve cene i stopostotnu naplatu imali i na ostalim naponskim nivoima, EPS bi vrlo brzo izašao iz svojih tekućih problema.

Koliko ovogodišnje iskustvo može da pomogne uvećanju prodaje na visokom naponu 2014. Godine?

Plasirajući periodično viškove električne energije na tržištu, JP EPS je i pre ovih ugovaranja stekao solidno iskustvo na tržištu. Ove godine suočio se sa nekim novim situacijama, jer je iz dugogodišnje dobre saradnje sa većinom poslovnih partnera morao da pređe na ugovaranje, što ponekad dugo traje, sa dosta  „ako“ i  „može li drukčije?“. Neki su se trudili da nas nadmudre, drugi da nas raznim intervencijama privole na niže cene od tržišnih, a bilo je i direktnog ucenjivanja. Iz svega toga naučili smo nove lekcije. Ipak, najbitnije je da većina naših kupaca sa kojima smo potpisali ugovore o snabdevanju za 2013. Godinu uvažavala našu poziciju učesnika na otvorenom tržištu.

U korist EPS – a

Za ovu godinu JP EPS je, bez udela na tržištu kao rezervni snabdevač u 2013, ugovorio prodaju 90 odsto raspoložive električne energije na visokom naponu, i to sa dobrom zaradom iako po cenama tek bliskim tržišnim. To je istina. Sve priče o tome kako je EPS nudio enormno visoke cene padaju pred činjenicom o broju potpisanih ugovora. Uostalom da smo nudili tako velike cene kako se priča, i ostali kupci našli bi za snabdevača nekog od drugih licenciranih trgovaca, kojih u Srbiji ima šezdesetak. Ilustracije radi, pomenuću samo primere iz nekoliko zemalja u našem okruženju. Prema podacima Eurostata, cena megavat – sata za industrijske potrošače u Mađarskoj iznosi 72, 6 evra, u Hrvatskoj 63, 1 evro, u Češkoj Republici čak 97, 7 evra. To su cene za ugovore o potpunom snabdevanju sa uračunatim troškovima prenosa i bez uračunatih taksi. Prosečna cena za snabdevanje električnom energijom na prenosnom sistemu u 27 zemalja članica Evropske unije iznosi 70, 5 evra za megavat – sat. Koji bi argument iko ozbiljan mogao da uzme u obzir, pa da prihvati zahtev da EPS prodaje električnu energiju po ceni znatno ispod ovih prosečnih tržišnih? Ovakav plasman i cene koje smo ugovorili još jedan su dokaz da otvoreno tržište daje velike šanse za oporavak EPS – a. Od 1. Januara iduće godine u Srbiji na tržište izlazi četiri hiljade novih kupaca, koji se snabdevaju na srednjem naponu. Naš udeo na otvorenom tržištu se proširuje – istakao je Vlaisavljević.

Izvor Kwh

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!