Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

EK očekuje da Rusija i Ukrajina provere bezbednost svojih nuklearki

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropska komisija (EK) računa da će Rusija i Ukrajina sprovesti testove bezbednosti svojih atomskih centrala kako bi usavršili sisteme njihove zaštite, izjavio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

“U stalnom smo kontaktu sa ruskim i ukrajinskim vlastima kako bi bila obezbeđena sigurnost na nuklearnim objektima” istakao je nemački komesar Etinger u sredu.

Predstavnik EK je podsetio da Evropska unija (EU) usavršava sopstveni spisak kriterijuma za sporovđenje testova bezbednosti atomskih centrala, i precizirao da će “dokument biti spreman i predat na razmatranje Evropskom parlamentu sredinom maja”.

U okvuru testova bezbednosti nuklearki planirana je simulacija zemljotresa u kombinaciji sa poplavama, rušenje aviona i sajbernapadi na atomske centrale.

“Posebna pažnja biće posvećena sistemima za hlađenje reaktora i rezervnih generatora”, istakao je Etinger, a prenela ruska novinska agencija Itar Tas s.

Komesar Etinger je takođe kazao kako “situacija u japanskoj atomskoj centrali Fukušima-1 još uvek nije pod kontrolom”, i konstatovao da je EU zbog toga krajnje zabrinuta.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!