Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNuklearka Belene u...

Nuklearka Belene u interesu Bugara

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Izgradnja nuklearke Belene 100 odsto odgovara interesima Bugarske, izjavio je ambasador Rusije u Sofiji Jurij Isakov.

Njegova izjava je usledila nakon tvrdnje bugarskog ministra ekonomije, energetike i turizma Trajča Trajkova da potpisivanje sporazuma između bugarske “Nacionalne elektroenergetske kompanije” (NEK) i ruskog Atomstrojeksporta “protivriječne nacionalnim interesima”.

Isakov je reči Trajkova ocenio kao “suviše emocionalne i protivrečne stilu konstruktivnog dijaloga koji o tom projektu vode predstavnici dveju zemalja”.

Trajkov je tada saopštio da je direktor NEK Krasimir Pirvanov smenjen zbog “prekoračenja ovlašćenja” pri potpisivanju sporazuma sa Atomstrojeksportom koji predviđa nastavljanje radova na izgradnji NE Belene u sledeća tri meseca. Po njegovim rečima, taj dokument “nije povoljan za Bugarsku” i protivreči njenim nacionalnim interesima.

Naročito nezadovoljstvo izazvala je odluka, naznačena u tom dokumentu, da sporna pitanja budu konačno usaglašena do 1. juna i da bude potpisan punovažni sporazum o izgradnji te atomske elektrane.

Komentarišući nastalu situaciju, ruski stručnjaci su ocenili da smjenjivanje direktora NEK neće omesti nastavak radova na realizaciji projekta Belene.

“Pravno obavezujući dokument je potpisao opunomoćeni predstavnik bugarske strane i njegovo smenjivanje ne može biti povod za raskidanje sporazuma”, smatraju ruski stručnjaci.

Očekuje se da će pitanja, vezana za izgradnju te atomske elektrane, biti u centru pažnje na redovnom zasedanju bugarsko-ruske međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju koje će se narednih dana održati u Moskvi, a na kojoj će bugarsku delegaciju predvoditi Trajkov.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!