Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoDa li leži...

Da li leži zlato pod prahom Srbije?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Na više od 30 lokacija u Srbiji, u našoj zemlji trenutno petnaestak kompanija traži zlato, a istraživanja se rade i u Kuršumliji, Prokuplju, Blacu, Aleksincu, Bosilegradu i Trgovištu, Medveđi, Pirotu i Beloj Palanci. Pored rudnih polja u Boru i Majdanpeku, na listi lokacija najznačajnijih nalazišta zlata nalaze se Cerovo u opštini Ražanj, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja Varoš kod Kuršumlije.

Otkako je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić sredinom decembra prošle godine rekao da je, pored nalazišta zlata i kalcijum karbonata u Gadžinom Hanu, otkriveno još jedno nalazište u jednom od najsiromašnijih delova Srbije, počele su spekulacije na kojoj se tačno lokaciji nalazi predsednik, a onda je pre nekoliko dana objavljeno da se u Žagubici nalazi bogato nalazište zlata.

Međutim, predsednik Vučić sada kaže da je u Srbiji otkriveno još jedno nalazište zlata koje je bolje od onog u Žagubici i među 100 najvećih u svetu, ali i dalje ne otkriva gde je novootkriveno mesto.

Ono što se zna je da se za zlatom traga na mnogim lokacijama u Srbiji, uključujući više desetina područja u Pčinjskom, Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom i Nišavskom okrugu.

U tabeli sa spiskom lokacija na kojima se izvode istraživanja, Ministarstvo rudarstva i energetike je navelo da se istraživanja kod Bosilegrada vrše na lokacijama Crnoštica, Resen, Gornja Ržana i Donje Tlamino.

Istraživanja sprovode beogradske kompanije Golden age resources, Idera mineral resources exploration i Medgold kompanija, a pored zlata traže se i srebro, bakar, olovo, cink i molibden.

Kompanija Medgold je zadužena i za istraživanje zlata, srebra, olova, cinka i bakra na Žutom kamenu kod Trgovišta.

U Jablaničkom okrugu kompanija Golden Age Resources traži zlato na lokaciji Brod kod Crne Trave, kao i srebro, bakar, olovo i cink.

Za istraživanja kod Medveđe zadužena je kompanija Metalfer polimetals iz Sremske Mitrovice, a na lokalitetu Stublo traže se zlato, srebro, olovo i cink.

U ataru Degrmena kod Kuršumlije, beogradska kompanija Dunav Minerals je u fazi istraživanja zlata i obojenih metala, a kompanija Golden Age Resources traži zlato i bakar u selu Đake.

Istraživanja zlata i bakra u toku su i u Prokuplju, Blacu i Aleksincu, a reč je o lokalitetima Đulica i Garvanuš, a radi ih beogradska kompanija Tara gold.

Kod Bele Palanke i Pirota, beogradska grupa Miniral traga za zlatom na području Miranovca.

Pojave zlata kod Ražnja, Medveđe i Kuršumlije

U Ministarstvu rudarstva i energetike navode da se zlato najčešće javlja u kombinaciji sa drugim metalima, bakrom, srebrom, olovom, cinkom, gvožđem, a kao najznačajnija nalazišta zlata u Srbiji izdvajaju rudna polja Bor, Majdanpek, Veliki. Krivelj, Cerovo, Čukaru Peka, ali i pojava zlata u Cerovu kod Ražnja, Tularu i Kiseljaku kod Medveđe i Đavolji varoši kod Kuršumlije.

Najznačajnija nalazišta zlata (u kombinaciji sa bakrom ili samostalno u sličnim geološkim sredinama) su u rudnim poljima Bor, Majdanpek, Veliki Krivelje, Cerovo, Čukaru Peka, kao i pojave u Malom Krivelju, Tilva Njagra, Crni vrh, Vlaole Jasikovo, Gradište, Savinca, Rogozne, Tulara-Kiseljak, Đavolje Varoši i dr.

Sekundarne koncentracije zlata koncentrisane su na području Deli Jovana , navode iz Ministarstva.

Dodaju da u ovom trenutku u Srbiji ne postoje overene rezerve zlata kao dominantne mineralne sirovine.

 

Odakle su kompanije koje traže zlato na jugu?

 

Kompanija Golden age resources je ćerka kompanije Balkan Metals Corp i osnovana je 2018. godine u našoj zemlji, dok je u vlasništvu Kanađana. Maltežanka Medgold je ćerka kanadske kompanije Medgold Resources, koja se bavi istraživanjem zlata i srebra na nedovoljno istraženom području južne Srbije.

Medgold je deo „Gold“ grupe sa sedištem u Vankuveru, koja uključuje Fortuna Silver Mines, Radius Gold, Volcanic Gold Mines, Focus Ventures i Rackla Metals. U Srbiji posluju od 2016. godine, a sedište im je u Zemunu.

Treći kopač zlata na Balkanu, istraživanje mineralnih sirovina Idera, u Beogradu radi od 2019. godine, a sedište kompanije je u Sloveniji.

Firma Metalfer iz Sremske Mitrovice, koja je zadužena za istraživanja kod Medveđe, je domaća kompanija i radi od 2012. godine.

Dunav minerals, koji u Starom gradu posluje od 2008. godine, kompanija je iz Luksemburga, a Tara gold iz Velike Britanije, dok predstavništvo u Beogradu posluje od 2016. godine. Minerals Group, kompanija za istraživanje i eksploataciju ruda, je iz Beograda i aktivan je od 2008. godine.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Bez konverzije eksploatacionog zemljišta u Majdanpeku

Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Srbije nema nikakvu ulogu u slučaju pokrenutog zahteva za upis prava svojine u korist kompanije Serbia ZiJin Copper d.o.o. Bor, na katastarskoj parceli broj 1257/13 KO Majdanpek, izjavio je FoNetu direktor Agencije Đorđe Milić. Reagujući na...

Srbija: Da li je profitabilni rudnik Lece na prodaju, ispod cene?

Pojedini mediji su spekulisali da je i prilikom ove posete kineskog predsednika Si Đipinga Srbiji, Aleksandar Vučić „molio“ da kineske kompanije kupe rudnik Lece, nadomak Medveđe. Nadležna ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je tako nešto demantovala, ali činjenica je...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!