Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaDa li građani...

Da li građani plaćaju loš rad EPS-a

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike Zorana Mihajlović naglasila je da se protivi ideji da se, kroz povećanje cena energenata, pomogne EPS-u ili Srbijagasu da bolje posluju.

Neće građani da plaćaju loše poslovanje EPS-a

“Nikada kroz cene ne treba da se naplaćuje loše poslovanje ili to što nisu naplaćena potraživanja””, istakla je Mihajlović u intervjuu za Međunarodni radio Srbija.

Ona je ukazala da se novi direktor EPS-a suočio s ozbiljnim problemima i ogromnim potraživanjima od oko milijardu evra, koliko privreda i građani duguju, a što je višegodišnji problem.

Zbog toga je, dodala je ona, Vlada usvojila mere za prevazilaženje teške finansijske situacije u toj kompaniji, prvi potez je otpisivanje kamata domaćinstvima, a potom će biti odobren i reprogram dugova. Međutim, ukoliko se reprogram ne bude poštovao, građani Srbije će prvi put biti u prilici da budu isključeni sa mreže, rekla je Mihajlović.

Istovremeno, Vlada od EPS-a traži da pronađe unutrašnje rezerve i snizi troškove, i to ne u vezi radne snage, nego ostalih troškova, što znači da se proveri koliko troše privredna društva na različite usluge, jer se veruje da su tu moguće uštede od 10 do 15 odsto.

Dugovanja EPS-u od državnih organa, lokalnih samouprava, zdravstva i školstva, trebalo bi da se reše kroz javni dug, što bi toj kompaniji olakšalo finansijsku situaciju, naglasila je ministarka.

Tako će EPS moći da se bavi proizvodnjom, distribucijom i prodajom električne energije, zbog čega je i osnovan, kao i da učestvuje u investicionim projektima.

„Danas EPS nije u mogućnosti da investira, jer ima dugovanja od oko 40 milijardi dinara, ali se za taj iznos kompanija neće zadužiti, već za znatno nižu sumu“, istakla je Mihajlović.

Govoreći o inicijativi, koju je pokrenula u vezi ukidanja posrednika u postupku nabavke električne energije i gasa, Mihajlović je istakla da nema ništa protiv trgovaca, jer oni samo nalaze način da ostvare profit.

“Ali s tačke gledišta državnog preduzeća, koje mora da nabavi energiju kad je potrebna i to po najpovoljnijoj ceni, pojavljuje se problem. U prošlosti se dešavalo da su namerno pravljeni loši planovi nabavke, tako da kad dođe zima, onda se ide na urgentan uvoz, i kupuje struja po visokim cenama, a korist ostvaruju trgovci”, objasnila je Mihajlović i dodala da je zbog toga ideja da Direkcija za trgovinu EPS-a postane posebno privredno društvo, koje će na tržištu nabavljati struju za potrebe te kompanije.

Kod „Srbijagasa“ je situacija drugačija, jer se 90 odsto gasa uvozi i to od jednog partnera, navela je Mihajlović i dodala da trenutno ne postoji mogućnost da se to promeni, jer Srbija godinama uvozi gas iz Rusije, a problem je i što ima samo jedan pravac dotoka gasa.

To, ocenila je ona, donosi ograničenja u pregovorima o nabavci i ceni.

Prema njenim rečima, pitanje je i kako javno preduzeće vodi pregovore, jer je Srbija 2006. godine nabavljala gas bez posrednika, a potom je izgubila partnerski odnos u „Jugorosgasu“, jer je izgubila je 25 odsto vlasništva. Postala je manjinski partner i od tog trenutka se promenila gasna politika, odnosno „Jugorosgas“ je postao posrednik.

“Kad posrednik jednom dođe na neku teritoriju, veoma je teško to promeniti, a do sada je samo dogovoreno smanjenje provizije „Jugorosgasa“ sa 4 na 3,2 odsto“, naglasila je Mihajlović.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!