Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora:Pred poslancima...

Crna Gora:Pred poslancima Izvještaj o stanju energetskog sektora za 2012

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Član Odbora RAE Branislav Prelević predstavio je izvještaj o stanju energetskog sektora za 2012. U njemu, između ostalog stoji:

“ Razdvajanje računa tri funkcionalne cjeline u Elektroprivredi CG je navodno sprovedeno, iako nijesu objavljeni finansijski izvještaji o regulisanim aktivnostima.  Navodi se da je RAE  više puta dostavila naloge EP da dovrši razdvajanje kako je to traženo Zakonom o energetici, ali bez efekata do sada”.

U izvještaju je sijset  primjera da su se elektroenergetski subjekti oglušili o Zakon, kaže Aleksandar Damjanović iz SNP-a:

“ Bode oči da je svaki 5 kW/h  ukraden, iako imamo novi menadžment, uvodimo daljinska brojila..Tako da bi bilo dobro da smo u izvještaju dobili konstataciju koliko je to izgubljenih eura”.

Pojedini podaci brinu i Damira Šehović iz SDP-a:

“ Elektroprivreda je u 2012. zabilježila gubitak od 5.7 miliona eura”.

Srđan Milić iz SNP-a pitao je:

“ Koliko je iznos ukupnih potraživanja u 2012, mi pričamo o 60 miliona eura od KAP-a, a ne pominjemo 192 miliona  eura koliko duguju fizička lica, a samo 8 miliona eura su dugovanja lica, koja su u stanju socijalne potrebe, zaključak- struju plaćaju oni koji nemaju para”.

Raspravljalo se i cijeni struje. Aleksandar Damjanović:

“  Znate li koje države mogu da kupe manje struje od Crne Gore u regionu- Makedonija i Mađarska. Dakle, čak i Srbija, koja ima najniže cijene struje može da kupi više struje. I Češka, Španija, Njemačka, Slovenija, BiH…tako da tu tezu kako imamo niske cijene struje ovdje pobijamo”.

Sa poređenjem Damjanovića, međutim nije saglasan Branislav Prelević:

“ Mi smo radili analize prije nekoliko mjeseci i do takvih rezultata nijesmo došli”.

Predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću nije jasno :

“Da poklanjate struju, a da plaćate poreze i carinu, za to treba veliko pravno znanje, takvo znanje niđe nećete naći, malo je dati 14 miliona eura, ako ste štetovali 140 miliona eura”

Bilo je riječi i o gubicima na distributivnoj mreži.  Zoran Jelić iz DPS –a primjećuje:

“ Ti gubici su 24 % više nego od planiralih, što je zaista veliko, Crna Gora u ovom trenutku sebi ne može da priušti”.

Dragutin Martinović iz RAE objašnjava:

“ Ugrađeno je do sada 130 000 brojila, ta brojila su donijela i prednosti, zato što je stepen naplate u reonima gdje su ugrađena ta brojila povećan 10 % , a gubici su svedeni. Za 2013. gubici će biti oko 19 %, a u 2014. 17%.”

Izvještaj dobar, ali stanje u energetici  loše , ocjena je Mladena Bojanića iz Pozitivne:

“ Svima poruka da se dobro zamislimo nad budućnošću elektroenergetskog sektora, jer ovakvim načinom kako funkcionišemo, bojim se da ćemo ući u velike probleme vrlo brzo”.

Na dnevnom redu su još tri tačke.

Izvor Antenam

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!