Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora:Hrvatska će...

Crna Gora:Hrvatska će dati saglasnost za energetski kabl između Crne Gore i Italije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Hvatska će dati saglasnost za postavljanje energetskog kabla između Crne Gore i Italije, preko njene teritorije, nakon završetka seizmoloških istraživanja i mapiranja trase, saopšteno je na energetskoj konferenciji lidera jugoistočne Evrope, kojoj su prisustvovali predstavnici Liberalne partije LP Crne Gore.
Saradnja u oblasti energetike od krucijanog je značaja za države Balkana, imajući u vidu tekuće i buduće zajedničke strateške projekte u okvirima postojećih potpisanih memorandum, ocijenjeno je na dvodnevnoj konferenciji lidera jugoistočne Evrope pod nazivom “Širenje saradnje u oblasti energetike u jugoistočnoj Evropi” u Osijeku-Hrvatska.

Na konferenciji, na kojoj su učestvovali predsjednik i potpredsjednica Liberalne partije Crne Gore, Andrija Popović i Satka Hajdarpašić, još jednom se kao primjer dobre saradnje pomenuo projekat jonsko-jonskog plinovoda IAP, te da bi izrada sveobuhvatne studije izvodljivosti trebalo da bude biti završena tokom 2014. godine.

Na konferenciji je bilo riječi i o podzemnom kablu između Italije i Crne Gore, što je navedeno kao jedno od bitnih pitanja koje povezuje Hrvatsku i Crnu Goru.

“Naime, hrvatski ministar ekonomije Ivan Vrdoljak (HNS) istakao je da će ta zemlja dati saglasnost za postavljanje kabla preko hrvatske teritorije, nakon završetka seizmoloških istraživanja i mapiranja trase podvodnog kabla tokom prve polovine 2014. godine”, saopšteno je iz Liberalne partije.

Na dvodnevnom skupu je bilo riječi i o značaju obnovljivih izvora energije, novim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, te evorpskim fondovima koji podržavaju projekte promovisanja energetske efikasnosti u državama kandidatima, koji bi, kako je navedeno, značajno mogli unaprijediti ovu oblast u Crnoj Gori.

Na ovu temu predsjednik LP-a je rekao da liberali u Crnoj Gori ostaju privrženi prije svega ideji Crne Gore kao ekološke države, što podrazumijeva sve više oslanjanje na korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije, kojima Crna Gora raspolaže u velikom broju.

Sa druge strane, dodao je, liberali stavljaju akcenat na promociju energetske efikasnosti tokom korišćenja konvencionalnih izvora energije.

Pomenuti su i komentarisani događaji koji su obilježili javni i politički život u zemljama članicama LIBSEEN-a, gdje je pored predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, posebnu pažnju u regionu privuklo i organizovanje prve Parade ponosa u Podgorici.

Predsjednik LP-a Andrija Popović je istakao da su crnogorske institucije pokazale spremnost da suzbiju svaki vid diskriminacije i da u Crnoj Gori niti jedan građanin neće više živjeti u strahu zbog svoje posebnosti, te da Liberalna partija Crne Gore ostaje posvećenja borbi za unapređivanje vladavine prava i ljudskih prava u Crnoj Gori.

Konferenciju u Osijeku je organizovao LIBSEEN, uz podršku VVD-a, liberalne stranke Holandije.

Izvor SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!