Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora:Hrvatska će...

Crna Gora:Hrvatska će dati saglasnost za energetski kabl između Crne Gore i Italije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Hvatska će dati saglasnost za postavljanje energetskog kabla između Crne Gore i Italije, preko njene teritorije, nakon završetka seizmoloških istraživanja i mapiranja trase, saopšteno je na energetskoj konferenciji lidera jugoistočne Evrope, kojoj su prisustvovali predstavnici Liberalne partije LP Crne Gore.
Saradnja u oblasti energetike od krucijanog je značaja za države Balkana, imajući u vidu tekuće i buduće zajedničke strateške projekte u okvirima postojećih potpisanih memorandum, ocijenjeno je na dvodnevnoj konferenciji lidera jugoistočne Evrope pod nazivom “Širenje saradnje u oblasti energetike u jugoistočnoj Evropi” u Osijeku-Hrvatska.

Na konferenciji, na kojoj su učestvovali predsjednik i potpredsjednica Liberalne partije Crne Gore, Andrija Popović i Satka Hajdarpašić, još jednom se kao primjer dobre saradnje pomenuo projekat jonsko-jonskog plinovoda IAP, te da bi izrada sveobuhvatne studije izvodljivosti trebalo da bude biti završena tokom 2014. godine.

Na konferenciji je bilo riječi i o podzemnom kablu između Italije i Crne Gore, što je navedeno kao jedno od bitnih pitanja koje povezuje Hrvatsku i Crnu Goru.

“Naime, hrvatski ministar ekonomije Ivan Vrdoljak (HNS) istakao je da će ta zemlja dati saglasnost za postavljanje kabla preko hrvatske teritorije, nakon završetka seizmoloških istraživanja i mapiranja trase podvodnog kabla tokom prve polovine 2014. godine”, saopšteno je iz Liberalne partije.

Na dvodnevnom skupu je bilo riječi i o značaju obnovljivih izvora energije, novim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, te evorpskim fondovima koji podržavaju projekte promovisanja energetske efikasnosti u državama kandidatima, koji bi, kako je navedeno, značajno mogli unaprijediti ovu oblast u Crnoj Gori.

Na ovu temu predsjednik LP-a je rekao da liberali u Crnoj Gori ostaju privrženi prije svega ideji Crne Gore kao ekološke države, što podrazumijeva sve više oslanjanje na korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije, kojima Crna Gora raspolaže u velikom broju.

Sa druge strane, dodao je, liberali stavljaju akcenat na promociju energetske efikasnosti tokom korišćenja konvencionalnih izvora energije.

Pomenuti su i komentarisani događaji koji su obilježili javni i politički život u zemljama članicama LIBSEEN-a, gdje je pored predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, posebnu pažnju u regionu privuklo i organizovanje prve Parade ponosa u Podgorici.

Predsjednik LP-a Andrija Popović je istakao da su crnogorske institucije pokazale spremnost da suzbiju svaki vid diskriminacije i da u Crnoj Gori niti jedan građanin neće više živjeti u strahu zbog svoje posebnosti, te da Liberalna partija Crne Gore ostaje posvećenja borbi za unapređivanje vladavine prava i ljudskih prava u Crnoj Gori.

Konferenciju u Osijeku je organizovao LIBSEEN, uz podršku VVD-a, liberalne stranke Holandije.

Izvor SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!