Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Vrednost...

Crna Gora: Vrednost izvoza metalskog sektora 84 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izvoz metalskog sektora u Crnoj Gori od početka godine iznosio je 84,1 milion evra, što je 28 odsto učešća u ukupnom izvozu, saopšteno je Dnevnim novinama u Odboru udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore (PKCG).

U PKCG navode da se, prema poslednjim podacima koji se odnose na tri kvartala ove godine, najviše izvozio aluminijum i proizvodi od aluminijuma vredni više od 50 miliona evra.

Najviše je izvezeno u Mađarsku – 34,6 miliona evra, u Srbiju 7,2 miliona, Sloveniju 4,2 miliona, Albaniju 1,2 miliona i Tursku 994.400 evra, precizirali su u PKCG.

U Odboru za metalurgiju navode da je izvezeno 23,3 miliona evra gvožđa i čelika. Od toga, na nemačko tržište je plasirano 7,2 miliona evra, u Tursku 6,7 miliona, u Albaniju 1,7 miliona evra, dok je u Italiju i Veliku Britaniju stiglo 1,7 miliona, odnosno 1,2 miliona evra. Kada je reč o proizvodima gvožđa i čelika, do kraja septembra u Češku je izvezeno 1,5 miliona evra, Albaniju više od milion, BiH 997.700 i u Srbiju 994.600 evra.

Vrednost izvoza bakra i proizvoda od bakra iznosila je 4,8 miliona evra sa najvećim udelom na tržištu Italije od 1,9 miliona, na tržištu Slovenije 1,5 miliona, Srbiju 1,2 miliona evra. Izvoz olova i proizvoda od olova od januara do septembra 2019. godine iznosio je 125.600 evra, naveli su u PKCG i dodali da je 95,2 odsto izvezeno na tržište Slovenije.

Kada je reč o robnoj razmeni osnovnih metala i metalnih proizvoda sa inostranstvom, tokom devet meseci ove godine, registrovan je pad od 5,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupan izvoz metala i metalnih proizvoda je iznosio 84,1 miliona evra, što predstavlja pad od devet odsto, dok je uvoz tih proizvoda manji za 2,9 odsto i realizovan je u vrednosti od 150,1 milion evra, odnosno 7,7 odsto ukupnog crnogorskog uvoza, rekli su u PKCG.

Crna Gora je, prema poslednjim podacima, do kraja avgusta proizvela 24.000 tona aluminijuma u vrednosti od oko 39,5 miliona evra, od planiranih 36.973 tona. Kada je reč o čeliku, proizvodnja tog metala je iznosila 12,35 miliona.

U sektoru vađenje ruda i kamena, koji je prošle godine učestvovao sa 8,4 odsto u ukupnoj industrijskoj proizvodnji, tokom osam meseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne, zabeležen je pad u oblasti rudarstva od 5,5 i vađenja uglja za 0,3 odsto, dok je u oblasti vađenja ruda metala ostvaren rast od 27,7 odsto, kazali su u PKCG.

Izvor: bankar.me

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!