Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Suficit...

Crna Gora: Suficit električne energije dostigao 863 GWh u prošloj godini

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ukupna proizvodnja električne energije u Crnoj Gori u prošloj godini je iznosila 4,04 hiljade gigavat sati (GWh), što je 27 odsto više u odnosu na bruto potrošnju koja je bila 3,18 hiljada GWh.

„Ostvarena godišnja proizvodnja je podmirila ukupne potrebe i ostvaren je suficit od 863,72 GWh“, navodi se u izvještaju o realizaciji energetskog bilansa za prošlu godinu, koji je objavilo Ministarstvo energetike i rudarstva.

U prošloj godini, za razliku od 2022, proizvodnja električne energije se realizovala u mnogo povoljnijim okolnostima.

„Zahvaljujući izuzetno povoljnim hidrološkim uslovima i rekordnoj proizvodnji u TE Pljevlja, ostvarena je proizvodnja koja je zadovoljila sve potrebe domaće potrošnje. Ostvaren je suficit električne energije, visok stepen sigurnosti rada elektroenergetskog sistema i pouzdanost napajanja potrošača“, navodi se u dokumentu.

Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u Crnoj Gori u prošloj godini, od 4,04 hiljade GWh, bila je 12,36 odsto viša od plana, odnosno 25,31 odsto viša u odnosu na ostvarenje iz 2022.

Od ukupno ostvarene proizvodnje tokom prošle godine, 2,52 hiljade GWh proizvedeno iz obnovljivih izvora energije (OIE), a 1,52 hiljade GWh iz Termoelektrane (TE) Pljevlja.

Kako se navodi u dokumentu, proizvodnja u hidroelektranama (HE) je ostvarena iznad plana. HE Perućica je proizvela 12,93 odsto više električne energije od planirane, HE Piva 24,34 odsto više, dok su male HE ostvarile proizvodnju 30,93 odsto iznad planirane.

Vjetroelektrane (VE) i solarne elektrane (SE) su ostvarile manju proizvodnju od planirane, 5,5 odsto odnosno 68,96 odsto. TE Pljevlja je premašila plan proizvodnje električne energije 9,8 odsto.

Struktura proizvodnje ostvarena tokom prošle godine pokazuje da su, zbog ukupne hidrološke situacije na godišnjem nivou, hidroelektrane ostvarile dobru proizvodnju. Takođe, povećale su i svoje učešće u ukupnoj proizvodnji električne energije, sa 45 odsto u 2022, na 54,35 odsto u prošloj godini.

Učešće TE Pljevlja je u ukupnoj proizvodnji, i pored rekordne proizvodnje, smanjeno sa 44,95 odsto u 2022, na 37,67 odsto u prošloj godini. Učešće VE je smanjeno 2,3 odsto, dok su SE svoje učešće povećale sa 0,12 odsto u 2022, na 0,31 odsto u prošloj godini.

„Ako posmatramo proizvodnju na mjesečnom nivou, proizvodnja i zadovoljenje potreba za električnm energijom je bilo na zadovoljavajućem nivou. Dobra hidrologija i rekordna proizvodnja kod TE, omogućili su stabilnost sistema i suficit u svim mjesecima, izuzev u julu i avgustu, kada je uobičajeno proizvodnja najniža, a potrošnja zbog turističke sezone visoka“, objašnjeno je u dokumentu.

Međutim, kako su naveli, ova situacija ne smije zavarati, jer su u 2022. godini okolnosti bile sasvim drugačije.

„Iz tog razloga, i dalje prioritet mora biti izgradnja novih stabilnih izvora energije, koji će omogućiti sigurnost usljed loših hidroloških uslova na koje ne možemo uticati. Takođe, zbog činjenice da su najveći deficiti električne energije u ljetnim mjesecima, neophodno je što prije u većem obimu uključiti korišćenje solarne energije, kroz izgradnju solarnih elektrana koje najveće efekte postižu upravo u ljetnim mjesecima“, dodaje se u izvještaju.

Ukupna bruto potrošnja električne energije u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 3,18 hiljada GWh, što je nešto iznad dva odsto više u odnosu na plan i 2022.

U ukupnoj bruto potrošnji, potrošnja direktnih kupaca je učestvovala sa 2,78 odsto, potrošnja distributivnih kupaca 82,31 odsto, dok su gubici iznosili oko 14,91 odsto ukupne potrošnje.

Ukupni ostvareni gubici u prošloj godini iznosili su 474 GWh, od čega oni na prenosnoj mreži 146,23 GWh, a na distributivnoj 327,77 GWh, prenosi agencija Mina.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...

Rumunija: Elektrika potpisala ugovor za solarni park od 27 MW

Snabdevač i distributer električne energije, kompanija Elektrika, navodi je da je njena podružnica Sunwind Energy potpisala ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji (EPC) vredan 19,3 miliona evra za razvoj solarnog parka od 27 MW u Rumuniji. Neimenovani investitor će izgraditi solarni park Satu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!