Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Potpisan...

Crna Gora: Potpisan ugovor o zajmu 82 mil EUR za projekat VE Gvozd – Početkom jula tenderi za građevinske i infrastrukturne radove

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) ugovor o kreditnom aranžmanu za potrebe finansiranja projekta izgradnje vjetroelektrane Gvozd vrijedan 82 mil EUR.

Projektne aktivnosti na izgradnji VE Gvozd, ukupno instalisane snage 54,6 MW i očekivane godišnje proizvodnje od oko 150 GWh, obuhvataju faznu izgradnju i puštanje u rad, tipskih platoa za montažu vjetroagregata i temelja na koje će se postaviti stubovi vjetroagregata, transformatorske stanice 33/110 kV Gvozd na projektnoj lokaciji, rekonstrukciju transformatorske stanice 33/110 kV Krnovo, zatim izgradnju jednostrukog dalekovoda 110 kV TS Gvozd – TS Krnovo, dužine 3125 m, kao i izgradnju jednostrukog dalekovoda 110 kV TS Gvozd – TS Nikšić, dužine 14730 i rekonstrukciju transformatorske stanice 35/110 kV Nikšić.

Ugovor su potpisali predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović i izvršni direktor Nikola Rovčanin te Matteo Colangeli, regionalni šef EBRD-a za Zapadni Balkan i Remon Zakaria, šef EBRD-a za Crnu Goru. Potpis na Ugovor stavio je i predstavnik projektne kompanije Green Gvozd, Krešimir Čondić.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je nakon potpisivanja ugovora kazao da je moto menadžmenta “EPCG radi!”, u potpunosti potvrđen ovim velikim projektom, koji će instalisanom snagom od 54,6 MW, godišnje proizvoditi oko 150 GWh električne energije.

– Proizvodnja iz obnovljivih izvora energije, velika je šansa, ne samo za EPCG, već i državu Crnu Goru, za čitavo društvo i ukupni razvoj – kazao je Đukanović.

Izvršni direktor Nikola Rovčanin smatra da je izgradnja VE Gvozd, jedan u nizu projekata koje EPCG realizuje, ali ključni u mozaiku kojeg kompanija želi da uradi u narednih pet-šest godina.

– Ovo je istorijski dan za EPCG, za cijeli energetski sistem države, jer će formalizacija ovih ugovora uspostaviti temelje daljeg energetskog razvoja, ne samo kroz novi vjetropark, već i plutajući solar i niz drugih projekata – istakao je Rovčanin.

Izgradnja VE Gvozd i potrebne infrastrukture za priključenje na elektroenergetski sistem Crne Gore u potpunosti će se finansirati iz kreditnih sredstava bez predviđenog učešća investitora, uz odgovarajući grejs period tokom izgradnje tako da će u suštini projekat sam sebe otplaćivati.

Remon Zakarija, šef EBRD za Crnu Goru, kazao je da će VE Gvozd i zaista biti preokret u razvoju kompanije, jer se radi o izgradnji prve vjetroelektrane EPCG te najvećoj investiciji u posljednjih 40 godina, kada je energetski sistem u pitanju.

– Kada VE Gvozd bude u funkciji, zadovoljavaće energetske potrebe za oko 25.000 domaćinstava, smanjiti gasove sa efektom staklene bašte za 104.000 tona, što je ekvivalentno štetnim gasovima koje ispuštaju 62.000 automobila, tako da su efekti korisnosti ogromni – kazao je Zekarija.

Izvršni direktor preduzeća Green Gvozd Krešimir Čondić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ova kompanija, zajedno sa EBRD, gradila VE Krnovo, 2017. godine, te da je sada angažovana i na izradi VE Gvozd.

– Početkom jula očekujemo raspisivanje tendera za “balans of plan”, odnosno građevinske i infrastrukturne radove, do kraja godine zaključivanje tendera za dalekovode i trafo stanice, naredne 2024. godine za završetak svih radova te 2025. početak rada VE Gvozd – kazao je Čondrić.

Ugovoru o kreditu za potrebe finansiranja projekta izgradnje vjetroelektrane Gvozd prethodilo je potpisivanje Aneksa 8 ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane između Vlade Crne Gore i Krnovo Green Energy, te ugovora o regulisanju prava i obaveza, koji je pored izvršnog direktora EPCG Nikole Rovčanina i direktora IVICOM-a Krešimira Čondrića, potpisao i Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar Ministarstva kapitalnih investicija.

Ibrahimović je kazao da su država i resor kapitalnih investicija, na čijem je čelu, dali snažnu podršku ovom projektu.

– Svjesni smo potencijala obnovljivih izvora energije i potrebe za izgradnjom novih energetskih kapaciteta. Prepoznali smo neophodnost ulaganja u obnovljive izvore energije i ovo je samo jedan dio planiranih aktivnosti koje treba i moraju da se sprovedu ako mislimo da opravdamo epitet ekološke države. Smatram da je ovo jedan od najboljih rezultata rada MKI i Vlade u ovom mandatu, iz oblasti energetike, a urađeno je dosta toga u prethodnom periodu. Koliki je značaj ovog projekta, govori i podatak da je ovo, nakon 1982. godine, prvi proizvodni kapacitet u vlasništvu države. Fokus države mora biti na razvoju ovakvih i sličnih projekata i na tome će ministarstvo kapitalnih investicija i u narednom periodu intezivno raditi – istakao je Ibrahimović.

VE Gvozd trebalo bi da bude izgrađena za 18 mjeseci od dana početka radova, prenosi ekapija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

Crna Gora: EBRD pozajmljuje CGES-u 28 miliona evra za nadogradnju trafostanice

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbeđuje kredit sa državnim garancijama crnogorskom operatoru prenosnog sistema CGES-u, vredan do 28 miliona evra. Sredstva će se koristiti za nadogradnju trafostanice Brežna.-Projekat je veoma značajan jer će omogućiti integraciju 400 MW obnovljive...

Nemačka: Radikalne izmene modela subvencija za OIE

Prema kompromisnom sporazumu vlade u Berlinu predviđene su radikalne promene u pristupu subvencija za obnovljive izvore energije u zemlji uz detaljan opis flote rezervnih elektrana kojom bi poduprli izlazak zemlje iz uglja, prenosi Euraktiv. U tom cilju, od 2025....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!