Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Lazović...

Crna Gora: Lazović – A2A najvjerovatnije ostaje u EPCG

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

A2A najvjerovatnije ostaje u Elektroprivredi (EPCG), što bi Vlada trebalo da na narednoj sjednici i verifikuje usvajanjem odgovarajućih dokumenata, najavio je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović.

Lazović je u emisiji Živa istina rekao i da su Italijani prihvatili da uđu u projekat drugog bloka Termoelektrane (TE), kao i da bi do kraja ove godine trebalo da bude potpisan i ugovor sa češkom kompanijom Škoda Praha, prenosi Pobjeda.

On je saopštio da bi naredne sedmice Vlada trebalo da u formi novog ugovora o strateškom partnerstvu usvoji uslove saradnje sa A2A, koja izvjesno ostaje u Elektroprivredi.

“Na osnovu svega što smo do sada uspjeli u komunikaciji sa njima, intenzivnim pregovorima, da dogovorimo, mogu reći da je velika vjerovatnoća da ostaju i narednih dana ćemo to i verifikovati kroz usvajanje odgovarajućih dokumenata na sjednici Vlade”, kazao je Lazović.

Italijani su, kako je rekao, prihvatili da uđu u projekat drugog bloka TE. Dokument koji će potpisati naredne sedmice podrazumijeva da se neke stvari u upravljanju procesom pregovaranja u izgradnji drugog bloka moraju promijeniti.

Prema njegovim riječima, ti pregovori sa isporučiocima opreme, koje je vodio izvršni menadžment u vlasništvu A2A, trajali su četiri mjeseca i u Vladi nijesu bili zadovoljni tim pregovorima.

“Naš uslov je sada bio da te pregovore preuzme predsjednik borda direktora EPCG, tako da već od naredne sedmice računamo da će gospodin Srđan Kovačević sa timom i predstavnicima menadžmenta EPCG intenzivirati pregovore sa Škoda Prahom, koja je izabrani naručilac opreme. Računamo da ćemo krajem ove godine imati potpisan ugovor”, precizirao je Lazović.

On je kazao da su na dobrom putu da se dogovore, ali su uslove za put-opciju ipak definisali. Mogu se sporiti, kako je rekao, u vezi sa biznis planom ili eventualnim prekoračenjem troškova drugog bloka TE.

“U tim situacijama oni imaju pravo da aktiviraju tu put-opciju, a naša je obaveza da otkupimo njihove akcije. Dakle, svih 41,7 odsto akcija i dogovorili smo da to bude za 250 miliona eura u jednakim godišnjim ratama u periodu od sedam godina. To dođe rata oko 35 miliona godišnje”, objasnio je Lazović.

Italijani su imali statutarno ograničenje za ulazak u projekte za proizvodnju takozvane “prljave energije”. Lazović je, odgovarajući na pitanje kako će A2A prevazići statutarnu zabranu, objasnio da se Vlada da bi izašla u susret Italijanima opredijelila za formiranje društva posebne namjene.

To društvo, kako je dodao, biće zapravo kompanija koja će upravljati projektom izgradnje drugog bloka TE.

“To društvo u vlasničkoj strukturi je strukturirano na način da će 51 odsato biti vlasnik država ili neki partner ukoliko se država opredijeli da ga uključi, a 49 odsto biće vlasnik EPCG. U tih 49 odsto A2A participira sa svojim akcijama koliko ima vlasničkog udjela u EPCG, tako da je njihovo vlasništvo 15,2 odsto i samim tim je minimaliziran rizik. Dakle, našli smo zadovoljavajuće rješenje za njih i oni su to prihvatili”, precizirao je Lazović.

On je, odgovarajući na pitanje da li je arbitraža i u posljednjim pregovorima eventualno opcija, kazao da ukoliko je crnogorska Vlada prihvatila put-opciju, onda se italijanska strana odriče prava na arbitražu.

“To će biti sastavni dio naših dogovora, a kasnije na osnovu svega toga ćemo razraditi akcionarski ugovor”, zaključio je Lazović.

Izvor; SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!