Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG nije dobio konkurenciju zbog niske cijene struje u Crnoj Gori

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Niska cijena električne energije, a ne monopol i nerazdvajanje distribucije od EPCG, glavni je razlog zašto na crnogorskom tržištu nema konkurencije u snabdijevanju strujom krajnjih kupaca.

To tvrde iz Elektroprivrede, ali i iz beogradske GEN-I grupe, koja je prisutna na 20 tržišta električne energije u Evropi, komentarišući izjavu predsjednika Odbora Regulatorne agencije za energetiku Branislava Prelevića da je nerazdvajanje distribucije od proizvodnje, odnosno integrisani monopol, ključni razlog što nema novih igrača, prenosi Pobjeda.

Iz Ministarstva ekonomije kažu da je Distribucija, iako formalno još nije pravno izdvojena iz EPCG, spremna da ispuni sve obaveze operatora distributivnog sistema, ukoliko se pojavi bilo koji nezavisni snabdjevač na tržištu Crne Gore.

“Niske cijene električne energije, a ne nerazdvajanje distribucije od Elektroprivrede glavni su razlog što na tržište nije još ušao ni jedan novi snabdjevač”, saopštili su iz EPCG.

Ističu da je Prelevićeva tvrdnja zbunjujuća i netačna.

“Javnost, ali i Prelević znaju da je tržište električne energije formalno otvoreno u januaru 2009. godine za sve kategorije kupaca izuzev domaćinstava, za koje je otvaranje startovalo 1. januara ove godine. Iako je tržište formalno otvoreno, samo je jedan potrošač, Kombinat aluminijuma, promijenio snabdjevača. Iz toga je jasno da za pojavu novih snabdjevača postoji barijera, a ona se zove nizak zatečeni nivo cijena električne energije, koje reguliše RAE”, naveli su iz Elektroprivrede.

Dodaju da potencijalni snabdjevači još nemaju ekonomskog interesa da šire svoju djelatnost u Crnoj Gori.

“Naime, cijena električne energije je 30 odsto niža od tržišne, što se može lako provjeriti kod drugih snabdjevača kao i na međunarodnoj berzi ili da kaže sam član Odbora RAE”, objasnili su iz Elektroprivrede.

Iz ove kompanije kažu da bi Prelević trebalo da zna da bi tržište električne energije bilo konkurentno neophodno je što skorije donijeti novi zakon o energetici sa pripadajućom podzakonskom regulativom koja je usaglašena sa trećim energetskim paketom EU.

“Sa druge strane, neophodno je identifikovati kategorije kupaca koji ne mogu plaćati tržišnu cijenu električne energije i za njih obezbijediti odgovarajuće subvencije, a cijenu električne energije za ostale kupce osloboditi ograničenja čime se stvaraju uslovi za suštinsko otvaranje tržišta”, smatraju u Elektroprivredi.

Zbog svega, ističu u EPCG, ne stoji izjava Prelevića da nerazdvajanje FC Distibucije omogućava monopol EPCG i, kako je rekao, onemogućava otvaranje tržišta električne energije. Predsjednik Odbora RAE, tvrde u EPCG, iznošenjem teme o plaćanju korišćenja prenosnog sistema od proizvođača tzv. 2G komponeta” vrši neku vrstu pritiska na nadležne organe, jer je to i dalje predmet sudskog procesa.

“Nejasna je njegova konstatacija da se četvrtina prenosne mreže ne koristi jer poznato je da se svi kapaciteti koriste za prenos energije potrebne za uredno snabdijevanje svih potrošača. Takođe izjava da domaći potrošači plaćaju to što EPCG izvozi energiju i stiče profit je još jedna netačna konstatacija. Član Odbora RAE zna da je usvojenim energetskim bilansom, od strane Vlade, potrebno uvoziti preko 700 GWh, dakle prenosna mreža se dominantno koristi za uvoz potrebne energije za sve kupce, a ne za znatno manji izvoz i stvaranje profita jer je upoznat sa crnogorskim deficitom električne energije”, objašnjavaju iz EPCG.

Uvođenje prakse plaćanja korišćenja prenosne mreže od strane proizvođača, tvrde u EPCG, slabi se konkurentna sposobnost Elektroprivrede kao proizvođača na domaćem i regionalnom tržištu električne energije, posebno što se ovaj namet ne naplaćuje trgovcima električnom energijom.

Iako Distribucija formalno još nije i pravno izdvojena iz EPCG, ona je spremna da ispuni sve obaveze operatora distributivnog sistema ukoliko se pojavi bilo koji nezavisni snabdjevač na tržištu Crne Gore, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Za Vladu, odnosno Ministarstvo ekonomije je, kažu oni, najvažnije da se građani ne izlažu trošku koji nijesu napravili i to je riješeno uvođenjem G-komponente.

“Ministarstvo ekonomije je, s obzirom na to da odvajanje još nije pravno završeno, prepoznalo ovaj problem i novim zakonom o energetici, koji je u finalnoj fazi, predvidjelo da se cjelokupno pravno razdvajanje mora završiti 90 dana od dana usvajanja zakona, o čemu je upoznata i Energetska zajednica, čiji je Crna Gora član od osnivanja. Kako smo obaviješteni od energetskih subjekata, taj posao je inače u finalnoj fazi”, kažu u Ministarstvu koje ima redovnu komunikaciju sa RAE i preko svojih predstavnika u odboru direktora EPCG razdvajanja FC Distribucija od EPCG.

Oni podsjećaju da je od januara ove godine i za domaćinstva otvoreno tržište, ali interes za usluge pružanja snabdijevanja električnom energijom nije pokazao niko osim EPCG i Montenegrobonusa.

Na pitanje da li je tačna tvrdnja iz RAE da se na građane svaljuje plaćanje četvrtine prenosne mreže koju EPCG ne želi da plati iako koristi, iz Ministarstva su odgovorili da o tome šta ulazi u cijenu struje odlučuje Regulatorna agencija za energetiku.

“RAE je uvela takozvanu G-komponentu tako da je ovaj trošak skinut sa računa građana još od 1. januara 2014. Za Vladu je veoma važno da se taj dio ne preliva na račune građana. Odlukom regulatora taj dio prenosne mreže prebačen je kao obaveza proizvođača. O daljim odnosima EPCG i CGES-a po tom pitanju odlučuje Privredni sud, a Vlada nema ingerencija da se miješa u nadležnost sudske vlasti”, kažu u Ministarstvu.

Domaćinstva trenutno plaćaju 8,4 centa za kilovatsat struje, bez PDV-a. Od toga se na aktivnu energiju odnosi 3,69 centi, a ostatak su naknade za prenos, distribuciju i tehničke gubitke na mrežama.

Tržište funkcioniše tako što se na zvaničnoj berzi gdje region trguje HUPEX (Hungarian power exchange), cijena kilovatsata kreće od 4,1 do 4,9 centi. To znači da bi neki novi snabdjevač trebalo da kupi kilovatsat po 4,9 centi, a proda ga crnogorskim kupcima po 3,69 centi, kako je predviđeno metodologijama RAE.

Prosta kalkulacija pokazuje da bi svaki snabdjevač po ovako regulisanim cijenama gubio godišnje pet miliona kažu upućeni u ovu oblast.

Izvor; SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!