Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG bi imala profit na slobodnom tržištu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Crne Gore bi, shodno sadašnjem trendu, ostvarivala profit od 75 miliona eura godišnje, kada bi poslovala na slobodnom tržištu sa realnim cijenama električne energije, ocijenio je u Glasniku PKCG direktor Termoelektrane Pljevlja, Luka Jovanović. On je rekao da je energetski sektor važan segment ekonomskog i industrijskog razvoja Crne Gore i da bi jedinstveno tržište električne energije doprinijelo pouzdanijem i kvalitetnijem snabdijevanju strujom.

– EPCG je orjentisana ka slobodnom tržištu, poboljšanju usluga korisinicima, povećanju elektroenergetske stabilnosti i smanjenju zavisnosti Crne Gore od uvoza, jer samo energetski i ekonomski nezavisni mogu bolje podržati sopstveni ekonomski rast – rekao je Jovanović za list Privredne komore Crne Gore.

On je dodao da je za realizaciju tih ciljeva neophodno obezbijediti konoslidaciju finansija kompanije, kako kroz optimizaciju internih aktivnosti i smanjenja troškova, tako i kroz poboljšanje naplate električne energije.

– Shodno tekućoj poslovnoj stategiji i unaprijeđenju poslovnog ambijenta, EPCG planira da ostvarenjem strateških ciljevima nastavi da doprinosi poboljšanju crnogorske privrede – kazao je Jovanović.

On je saopštio i da je, usljed negativnih globalih trendova, početkom prošle godine nastavljeno teško finasijsko poslovanje kompanije, prouzrokovano nizom faktora na koje EPCG uglavnom nije mogla da utiče. Jovanović je naveo da se prvi u nizu faktora, koji su na to uticali, odnosi na odobrene tarife električne energije za sve vrste potrošača, čiji odnos je u poređenju sa proizvodnjom i operativnim troškovima predstavljao finansijsko opterećenje kompanije.

– S druge strane, cijena električne energije na međunarodnom tržištu je u stalnom porastu i znatno je veća od one koju je propisivao regulator, tako da ta razlika predstavlja čisti gubitak komapnije – rekao je Jovanović i podsjetio da Crnoj Gori na godišnjem nivou nedostaje 30 odsto električne energije, koja se mora uvesti. On je upozorio da na poslovanje EPCG, ali i za dalji razvoj elektroenergetskog sektora, utiče i dug Kombinata aluminijuma Podgorica za utrošenu električnu energiju.

– Smanjenjem potrošnje KAP-a početkom oktobra, odnos proizvodnje i potrošnje je uravnotežen, a funkcionisanje elektroenergetskog sistema znatno je stabilnije. Rezultati posljednjeg kvartala pokazali su da je uvoz energije na nivou godišnje ugovorenih količina, što ukazuje na pozitivan rezultat kada je riječ o operativnom profitu – kazao je Jovanović.

Na poslovni rezultat EPCG utiču i hidrološke prilike, s obzirom na to da se više od 60 odsto energije koja se može proizvesti u Crnoj Gori dobija iz hidro izvora. Proizvodnja energije iz hidroelektrana je, zbog male količine padavina u prva tri kvartala prošle godine, bila petinu manja od planirane.

On očekuje da će ovu godinu obilježili konsolidacija finasijske situacije, nastavak planiranih investicija, povećanje proizvodnih kapaciteta, smanjenje uvoza i gubitaka, proširenje i ubrzanje projekta unaprijeđenja sistema mjerenja u distribuciji i veća orijentacija ka potrošaču.

Izvor Elektroenergetika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!