Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Crna Gora: Elektroprivreda Crne Gore ne može biti prodata

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović nazvao je besmislenom tvrdnju premijera Zdravka Krivokapića koji je ustvrdio da je Đukanović mimo Vlade pregovarao ‘sa jednom Vladom o prodaji EPCG’.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je je u emisiji ‘Načisto’ na Televiziji ‘Vijesti’ sinoć (10.06) da je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović pregovarao o prodaji te kompanije.

“I već sam upozorio određene vlade da ne mogu da pregovaraju, ako žele dobre odnose sa Vladom (Crne Gore), sa predsjednicima Odbora direktora. To je nedopustivo”, kazao je Krivokapić.

Na konstataciju da to znači da se spremao taj sistem za prodaju, Krivokapić je rekao da je imao informaciju, a da je stav Vlade da je EPCG najveće blago i koka nosilja i da nema govora o prodaji.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je za televiziju „Vijesti“ saopštio da je reagovao kada je čuo da će postojati potencijalna opasnost da se možda EPCG proda.

Podsjetimo, prethodno se Milutin Đukanović sreo u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

U reagovanju na izjavu premijera Krivokapića, Milutin Đukanović je navodne pregovore o prodaji EPCG nazvao besmislenim, precizirajući da on nema zakonsko oblašćenje da tako nešto uradi.

„Elektroprivredu može pojedinačno da proda Skupština akcionara, odnosno Vlada, uz saglasnost Skupštine Crne Gore, koja je vlasnik više od 98% EPCG”, rekao je Milutin Đukanović doskorašnji poslanik Demokratskog fronta i visoki funkcioner ovog političkog saveza.

Odbacujući mogućnost da je na bilo koji način pregovarao o prodaji EPCG, Đukanović je podsjetio da Zakon o državnoj imovini predviđa da Skupština Crne Gore odlučuje o raspolaganju imovinom vrednijom od 150 miliona eura:

“Postoji i na desetine drugih propisa i akata koji sprječavaju suludu konstrukciju da bi neki Odbor direktora, pa samim tim i EPCG, mogao da izvrši prodaju kompanije koja im je data na privremeno upravljanje”.

EPCG je najveće državno preduzeće u Crnoj Gori u skoro stopostotnom vlasništvu države, čiji je dio imovine već jednom bio prodat italijanskoj kompaniji, ali je poslije nekoliko godina Vlada otkupila ranije prodate akcije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!