Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedCrna Gora: Da...

Crna Gora: Da li je gas alternativu uglju u proizvodnji struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Sastanak predstavnika američkih investitora i lokalne uprave, održan u Baru, samo je prvi korak u uključivanju lokalne uprave u realizaciju ovako velikih projekata, do koga je trebalo da dođe i mnogo ranije, zajednički je zaključeno na sastanku potpisnica Memoranduma o razumijevanju o izgradnji LNG terminala i gasne elektrane iz SAD-a, Ministarstva energetike i rudarstva sa odbornicima u barskoj skupštini i njenim šefom, Branislavom Nenezićem i prvim čovjekom Bara, Dušanom Raičevićem. 

Sastanak je održan na inicijativu ministra energetike i rudarstva prof. dr Saše Mujovića, a nakon što je prethodna Vlada Crne Gore 12. maja 2023. godine potpisala Memorandum o razumevanju u pogledu pružanja podrške unapređenju energetske infrastrukture u Crnoj Gori sa kompanijama Enerflex Energy Systems i Olin Wethington i Wethington Energy Innovation.

Zorana Sekulić iz Ministarstva energetike i rudarstva je podsjetila da je Memorandum samo prvi u nizu koraka koje potrebno preduzeti na putu od ideje do realizacije. 

Prirodni gas kao energent nije nepoznanica u energetskom sektoru, već je svim našim strateškim dokumentima koji tretiraju sektor energetike prepoznat kao važan energent iz više razloga – istakla je Sekulić i podsjetila da je energetika jedna od najznačajnih grana naše privrede i da bi trebalo da da težimo njenom daljem razvoju.

– Upotrebom gasa zaokružujemo našu ponudu i doprinosimo boljem pozicioniranju CG kao regionalnog energetskog čvorišta i stvaramo mogućnost postepene zamjene konvencionalnih goriva – naglasila je Sekulić. 

Ona ističe da upotreba gasa nije u suprotnosti sa EU politikom, naprotiv. 

– Javno je dostupan i poznat podatak da je gas u EU prepoznat kao tranziciono gorivo jer su štetne emisije gasova sa efektom staklene bašte koje nastaju upotrebom fosilnih goriva skoro upola manje prilikom upotrebe gasa. Ukoliko tome dodamo mogućnost tranzicije na vodonik, kao ekološki potpuno prihvatljivo gorivo, gradeći infrastrukturu koja se vremenom može prilagoditi upotrebi ovog energenta i spremnost kredibilnih kompanija da ulažu u razvoj naše energetske infrastrukture to je prilika koju treba iskoristiti, naravno uz puno poštovanje zakonske regulative i zadovoljenje ekoloških aspekata – rekla je Sekulić.

Kako je navela, u Crnoj Gori imamo situaciju da nam sve češća istraživanja ukazuju da je Pljevlja najzagađeniji grad u Evropi sa jedne strane, dok sa druge imamo mogućnost da proizvodnjom električne energije iz gasa donekle riješimo taj problem. 

– Ne možemo probleme posmatrati jednostrano i lokalno, već sagledati širu sliku, izvagati benefite i potencijale manjkavosti te donijeti zajedničku odluku – istakla je Sekulić. 

Olin L. Wethington iz istoimene korporacije je istakao važnost razumijevanja projekta sa stanovišta energetike i zaštite životne sredine. 

– Vjerujemo da kada se ovaj projekat razumije, biće prepoznat kao kompatabilan sa najvišim ekološkim standardima – naveo je. 

On je podsjetio da će Crna Gora morati da traži alternativu uglju koja donosi stabilnost u proizvodnji električne energije i smatra da je ta alternativa upravo gas. 

– Ukoliko se bude gradila ova TE i LNG terminal to će biti učinjeno i bolje od standarda Evropske unije, sa značajnim benefitima za sam grad koji između ostalog podrazumijevaju potrebu za radnom snagom u redovnom procesu na nivou od nekoliko stotina zaposlenih – istakao je Wethington.

U lokalnoj upravi su iznijeli niz zamjerki na dosadašnji tok realizacije ovog projekta. Predsjednik Opštine Dušan Raičević je zamjerio investitorima što su Memorandum potpisali sa Vladom Dritana Abazovića koja je bila u tehničkom mandatu, dok se predsjednik SO Bar Branislav Nenezić zahvalio ministru Mujoviću na dobroj komunikaciji. Nenezić smatra da termoelektrani nije mjesto u Baru, te da grad neće imati benefite od ovog projekta. 

Iz Ministarstva energetike podsjećaju da je sastanak u Baru je inicirao ministar energetike i rudarstva Mujović. On je u pismu čelnicima i odbornicima lokalne uprave naveo da je energetska diversifikacija od suštinske važnosti za razvoj naše zemlje, uz sve druge benefite koje donosi jedna ovako velika investicija, u svakoj fazi realizacije, od nivoa investicije koja se mjeri stotinama miliona eura, preko angažmana lokalnih kompanija i domino efekta na mali i srednji biznis, do otvaranja novih radnih mjesta i obučavanja radne snage za one poslove koji do sada nijesu postojali u našoj državi. Posebno jer se radi o kompanijama koje dolaze iz SAD-a, sa znanjem i iskustvom u ovoj oblasti.

– Sa druge strane, izuzetno nam je važno da se u ovom procesu poštuju najbolji standardi u oblasti zaštite životne sredine, gdje lokalna zajednica može dati nemjerljiv doprinos. Više puta sam ponovio stav da nema igranja sa zdravljem naših građana, i to nam je prioritet, jer u suprotnom, nijedna investicija nije dovoljno vrijedna, bez obzira o kome se radi – zaključio je ministar Mujović, prenosi Ekapija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!