Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaCena nije smanjila...

Cena nije smanjila potrošnju gasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Najveći problem „Srbijagasa” pred novu grejnu sezonu nije kada će i za koliko poskupeti gas, već koliko će još dugo ovo javno preduzeće biti u prilici da na vreme plaća dospele obaveze s obzirom na to da je stepen naplate potraživanja od privrede i toplana loš, a dobavljaču („Gaspromu”) treba na vreme da se plate nove količine za ovu zimu, kaže za „Politiku” Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”.

Centralno pitanje je kako će i do kada „Srbijagas” i Elektroprivreda Srbije socijalnom politikom cena subvencionisati potrošače struje i gasa, kaže on i objašnjava da je cena kubika gasa u ovom času kod krajnjeg potrošača za oko 12 dinara niža od njegove nabavne cene.

Upitan da li će novo povećanje PDV od dva procentna poena na gas uticati s jedne strane na dodatno poskupljenje, a s druge na pad potrošnje gasa, Bajatović kaže, da svaka takva promena mora da utiče na poskupljenje.

– Što se tiče potrošnje gasa, podaci iz poslednje grejne sezone potvrđuju da su se potrošači u Srbiji vratili na nivo od 2008. godine kada krize još nije bilo, što znači da je potrošnja povećana za oko tri odsto, kaže prvi čovek „Srbijagasa”.

To znači, ističe on, da cena nije kako se to obično čini dovela do pada potrošnje gasa. Naprotiv.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas kaže da povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto građani koji koriste gas takoreći neće ni osetiti na svojim računima, jer za onog ko plaća 1.000 ili 2.000 dinara to će biti povećanje od svega nekoliko dinara, ističe Vuletić.

Nešto veći udar na cenu gasa zbog povećanje PDV-a mogu imati potrošači u industriji, ističe on.

I dok se čeka na odluku vlade, da li će gas poskupeti, domaćinstva koja se greju na ugalj već sada plaćaju ovaj energent skuplje za oko 10 odsto nego prošle zime. Razlog ovog poskupljenja nije skuplji ugalj s kopova, nego skuplji prevoz zbog stalnog skoka cene goriva.
Najviše se traži lignit, pa tona „vreoca” košta 11.200 dinara, dok je za „kovin” potrebno izdvojiti 6.950 dinara. Kaloričnije vrste uglja poput „banovića” koštaju – 13.200 dinara i „đurđevika” – 15.690 dinara.

Istovremeno je za kubik ogrevnog drveta potrebno izdvojiti 5.300 dinara na stovarištima. Na sivom tržištu, iz kamiona, cene su nešto niže, i ispod 4.000 dinara.
Najjeftinije grejanje je i dalje na struju. Cena kilovata se nije menjala od aprila prošle godine, a kako raste inflacija grejanje na struju je sve jeftinije. Tako je u zavisnosti od vrste grejnog tela, TA peći, norveški radijatori, klime… potrebno izdvojiti od 170 do 690 evra za grejanje. Tu su i popusti od 11,89 odsto za mesečnu potrošnju manju od 350 kilovat-časova, odnosno pet odsto ukoliko se račun plati pre roka dospeća.
Pojedine toplane podigle su prošle jeseni, neposredno pred početak grejne sezone, cenu grejanja za 7,5 odsto, zbog poskupljenja gasa od deset, odnosno 15 odsto. Trenutna cena u Beogradu je oko 89,95 dinara, pa tako za stan od 50 kvadrata treba izdvojiti 4.497,5 dinara tokom cele godine.

Većina toplana već je uputila zahtev lokalnim samoupravama za korekciju cena od 10 do 45 odsto, kako bi 15. oktobra započele novu grejnu sezonu.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!