Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Cena nafte blizu 105 dolara za barel

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Cena nafte spustila se danas na oko 105 dolara po barelu na azijskom tržištu, nakon što su libijski pobunjenici preuzeli kontrolu nad dva ključna grada gde se nalaze luke u Libiji i najavili da će za nekoliko nedelja nastaviti sa izvozom sirove nafte.

Reper za isporuku nafte u maju spustio se za 34 centa na 105,06 dolara po barelu u podne po singapurskom vremenu u elektronskom trgovanju na Njujorškoj berzi, preneo je AP.

Ugovor je pao za 20 centi da bi se u petak stabilizovao na 105,40 dolara.

U Londonu, cena brenta niža je za pet centi i iznosi 115,54 dolara po barelu na “ICE fjučers” razmeni.

Pobunjenici su ponovo preuzeli naftne komplekse u obalskim gradovima Ras Lanouf i Brega i obećali da će ubrzo restartovati libijsku dnevnu isporuku sirove nafte od 1,6 miliona barela, ali je mnogo važnih inostranih “naftaša” napustilo zemlju, dok neprestane borbe čine isporuku rizičnom.

Investitori takođe pažljivo prate ekskalaciju protesta u Siriji i Jemenu, poslednje nemire u talasu pobuna ove godine koje su svrgnule sa vlasti lidere u Tunisu i Egiptu i izazvale nasilne demontracije u Severnoj Afici i Srednjem istoku.

Pojedini analitičari očekuju snažnu globalnu potražnju za sirovom naftom ove godine, čuvajući cenovni nivo nafte na 100 dolara.

“Berklejs Kapital” (Barclays Capital) povećao je svoju prognozu za prosečnu cenu nafte u 2011. godini na 106, sa 91 dolara po barelu. “Šok pozitivnih potraživanja u 2010. nastavljen je u 2011. godini”, navodi Berklejs.

“Kineska potražnja za naftom ne pokazuje znake smirivanja i američka ekonomija nastavlja da raste, dok tražnja za naftom ostaje ‘zdrava’, čak i u slučaju maloprodajnih cena približava se rekordnom nivou.

U drugim “Nimeks” (Nymex) trgovanjima za april, grejna nafta pojeftinila je za 0,2 centa na 3,05 dolara za galon, a benzin se stabilizovao na 3.04 dolara po galonu.

Prirodni gas je dodao 4,8 centi na 4,45 za 1.000 kubnih stopa.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!