Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Cena gasa pala za trećinu nakon što se Rusija ponudila da poveća isporuke

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Cene terminskih ugovora za prodaju gasa pale su za trećinu nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi njegova zemlja mogla da poveća isporuke tog goriva u Evropu na rekordan nivo. Potpredsednik vlade Aleksander Novak pozvao je Nemačku da za gasovod Severni tok izda potrebne dozvole i okrivio špekulante na tržištu za skok cena na rekord od preko 1.900 dolara za hiljadu kubbih metara.

Gazprom bi trebalo da „potpuno ispuni svoje ugovorne obaveze“ u isporukama gasa kroz Ukrajinu u Evropu, kazao je predsednik Rusije Vladimir Putin, uz tvrdnju da je ta kompanija „apsolutno pouzdan partner“ koji nikad nije odbio „merodavne zahteve“ klijenata da poveća isporuke. On je čak naveo da bi njegova zemlja mogla da pošalje rekordne količine u Evropu.

Nakon što su najviši ruski zvaničnici dali izjave s namerom da umire poremećaje na tržištu, fjučersi odnosno terminski ugovori za isporuku gasa su na evropskim berzama potonuli za trećinu ili više sa rekordnih 1.900 dolara za hiljadu kubnih metara, pa su na nekim mestima cene sišle i ispod 1.100 dolara. Skok je ubrzan krajem avgusta i doprineo je porastu cena električne energije u Evropi do nezapamćenih nivoa.

Treba pomenuti i da je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson obećala da će predložiti reforme tržišta gasa i dodala da EU ima dovoljne rezerve za zimu.

Putin: Prelazak sa dugoročnih ugovora na tržište promptnih isporuka doveo je do neravnoteže

Putin je izjavio da bi preko Sanktpetersburške berze akcija trebalo ponuditi veće količine „da se obori špekulativna potražnja“ i ublaži nedostatak gasa. Takođe je optužio prethodni sastav Evropske komisije da je doveo do prelaska sa dugoročnih sporazuma o snabdevanju na ugovore za isporuku odmah i kazao da su ga progurali „uglavnom britanski stručnjaci“.

 „Naglo, nepromišljeno delovanje može da dovede, a sudeći po trenutnoj situaciji na tržištu i jeste, do velikih neuravnoteženosti“, rekao je Putin.

Vicepremijer Aleksander Novak, koji je ranije bio ministar energetike, takođe je svalio krivicu za nezapamćeni skok cena na tržištu na špekulacije i izjavio da trenutni glavni uticaji inače ne bi izazvali tolike poremećaje. Dodao je da situacija ne odražava odnos ponude i potražnje i da bi mogla da se smiri ukoliko Nemačka izda sve potrebne dozvole za gasovod Severni tok, kojim se iz Rusije doprema to gorivo.

Politički sporovi ostavljaju Evropu bez gasa

Tom projektu su se suprotstavile Sjedinjene Države i neke evropske zemlje, a još nije proradio. Ovaj gasovod prolazi ispod Baltičkog mora i nedavno je završen, ali Ukrajina je gotovo istovremeno izašla s tvrdnjom da je Rusija obustavila isporuke preko njene teritorije u Mađarsku.

Putin je podržao Novakov predlog da Gazprom poveća količine gasa koje su na raspolaganju preko njegove elektronske platforme za prodaju, ali je dodao da je prioritet Rusije da napuni svoja skladišta za zimu. Potpredsednik vlade je izjavio da će za to trebati još deset dana. Po Novakovim rečima, cene su uzletele delimično zbog toga što je SAD usmerio svoje isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) u Latinsku Ameriku.

Gazprom je ranije potvrdio svoju projekciju da će ove godine proizvodnju gasa povećati za 12 odsto.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...

Bugarska: Bulgargaz traži 400 miliona evra odštete od Gazproma zbog obustave isporuke gasa

  Bugarski snabdevač gasom Bulgargaz odlučio je da od Gazproma traži 400 miliona evra odštete zbog toga što je obustavio isporuka goriva 2022. godine. Odluku je objavio ministar energetike Vladimir Malinov na brifingu za novinare. Gazprom je prekinuo isporuke gasa Bugarskoj 27. aprila 2022. godine,...

Nova era u energetici: Rusija gradi nuklearnu elektranu četvrte generacije

Brojne karakteristike, uključujući olovni nosač toplote, čine ovaj reaktor jedinstvenim. Naučnici veruju da će njegovo pokretanje formirati novu eru u energetici. Abrevijatura u nazivu bloka OD označava da je on za testiranje i demonstraciju. „To je važno pojasniti, jer bi reaktor...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!