Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBunt zbog nacrta...

Bunt zbog nacrta energetske strategije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Nacrt regionalne energetske strategije, usvojen na ministarskom vijeću energetske zajednice Jugoistočne Evrope u Budvi, treba dati odgovor da li ćemo u narednim godinama imati struje, da li ćemo je uvoziti, hoćemo li graditi hidrocentrale (HE) ili koristiti obnovljive izvore energije.

Ovaj dokument izazvao je bunt desetina nevladinih organizacija (NVO) širom regije, ali i nekih evropskih parlamentaraca.

Nacrtom energetske strategije sada će regija biti uvezana, zajedno će graditi i proizvoditi struju. U idućih osam godina ovo područje trebalo bi postati veliko gradilište vrijedno 40 milijardi eura.

Samim tim otvara se prostor, kako tvrde NVO, za malverzacije, korupciju i nastavak vladavine energetskih lobija. Nacrt strategije trebao bi se baviti ovim problemom i zaštititi građane, ali u strategiji o tome nema ni riječi.

“Ovo nije dokument koji je pokazan javnosti i postoji dobar razlog za to, jer nije kreiran za javnost. Da je napravljen za građane regije, bavio bi se energetskom efikasnošću i štedio njihov novac, a nije riječ o tome. Riječ je o investitorima i interesima velikih biznisa”, smatra Garret Tankosić – Kelly iz Mreže za promjene Jugoistočne Evrope.

Evropski komesar za energetiku Gunther Oettinger ne dijeli to mišljenje.

“Razvoj tržišta, transparentnost, takmičenje među državama članicama, prevazilaženje granica… gotovo su garancija za manju korupciju, ili da je uopće ne bude”, kazao je.

Najbolje prakse EU

Spisak zamjerki nevladinog sektora se nastavlja i navodi se kako nema procjene utjecaja na životnu sredinu, ne rješava se problem gubitaka struje i komercijalnih krađa, umjesto da se smanjuje – proizvodnja ugljen-dioksida se povećava, zanemaruju se obnovljivi izvori energije i, najbitnije, gradi se kako bi se izvozilo, a ne kako bismo osigurali struju za vlastitu potrošnju u budućnosti.

“Bit će puno novih HE, posebno u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, odatle će se struja najvjerovatnije izvoziti za Italiju, a ostatak regije će nastaviti trošiti ugalj. Dakle, uništit ćemo naše šume, naša djeca će se razboljeti, a ljudi iz regije će platiti sve te investicije kroz poreze i cijenu energije”, kazao je Tankosić – Kelly.

Koliko je bitna ova strategija pokazuje da su se u cijelu priču uključili i evropski parlamentarci, poput Jelka Kacina, Eduarda Kukana i drugih, jer smatraju da se ovim dokumentom ne poštuju osnovna evropska načela, standardi i regulative.

Predsjedavajući ministarskog vijeća energetske zajednice Jugoistočne Evrope Vladimir Kavarić tvrdi drugačije.

“Ono što su standardi, najbolje prakse Evropske unije (EU), da je to nešto što je apsolutno naš prioritet, ne ni zbog čega drugoga nego zbog razvoja energetskog tržišta i svega onoga što on znači”, rekao je Kavarić.

Novinarka Al Jazeere Milica Marinović, koja je boravila u Budvi, navodi kako ministri energetike regije, koji su i usvojili nacrt strategije, na kritike odgovaraju samo jednom rečenicom: “Ovo nije finalni dokument i može se mijenjati.”

“Tek usvojeni nacrt strategije razvoja energetike u Jugoistočnoj Evropi mogao bi se, ocijenjeno je na sastanku savjeta ministara, revidirati naredne godine, kada predsjedavanje energetskom zajednicom preuzima Srbija”, kazala je Marinović.

Izvor Al Jazeera

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...

Evropa: Nedeljne cene električne energije kretale su se između 4 i 75 evra/MWh

  Prema analizi AleaSoft Energy Forecasting, u prvoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije pale su u odnosu na prethodnu nedelju. EPEX SPOT tržište Belgije i Francuske zabeležilo je najveći procentualni pad od 51%, odnosno 75%. Na ostalim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!