Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Ponude NE...

Bugarska: Ponude NE Kozloduj i TE Marica Istok 2 na IBEX iznenadile tržišne učesnike

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U poslednjih godinu dana, dugoročni ugovori za snabdevanje električnom energijom na bugarskoj energetskoj berzi IBEX bili su izuzetno retki, a aukcije za velike količine električne energije iz državnih elektrana u potpunosti su izostajale.

Međutim, za ovu nedelju su i nuklearna elektrana Kozloduj i termoelektrana Marica Istok 2 najavile postupke za prodaje električne energije za avgust, odnosno poslednji kvartal ove godine.

Ponuđena električna energije vredna je 80 miliona leva (40,9 miliona evra). Ove ponude signaliziraju nivoe cena do kraja godine – a izgleda da one neće biti niže od trenutnih, rekordno visokih vrednosti.

Aukcija nukelarne elektrane Kozloduj za isporuku tokom avgusta uspešno je završena 26. jula. Postignuta cena iznosi 169,77 leva (86,8 evra) po MWh, u poređenju sa prosekom za jul od 179,5 leva (91,8 evra) po MWh.

Prodato je 150 MW baznog kapaciteta (ukupno 111.600 MWh), vrednosti 18,95 miliona leva (9,7 miliona evra).

Ovu količino kupilo je 15 trgovaca (njihova imena IBEX ne objavljuje). NE Kozloduj je postavila uslov da jedan ponuđač može kupiti maksimalno 10 MW, čime je onemogućila koncentraciju, odnosno da jedan učesnik kupi ukupne dostupne količine, kao što je bio slučaj prethodnih godina.

Za učesnike na tržištu, ponuda TE Marica Istok 2 predstavljala je veliko iznenađenje. Aukcija najavljena za 27. jul predviđa prodaju 150 MW baznog kapaciteta za poslednji kvartal ove godine (ukupno 331.350 MWh za isporuku od septembra do decembra), po početnoj ceni od 184,72 leva (94,5 evra) po MWh. Za razliku od aukcije NE Kozloduj, maksimalne količine nisu ograničene.

Ako aukcija bude uspešna, obezbediće preko 61 milion leva (31,2 miliona evra) prihoda za državnu termoelektranu, koja je u tehničkom bankrotu i za dlaku je izbegla zatvaranje 1. jula.

Naime, ministar energetike Andrej Živkov doneo je odluku kojom obavezuje Regulatornu komisiju za energetiku da elektrani dodeli kvotu za regulisano tržište po ceni od 220 leva (112,5 evra) po MWh.

Trgovci električnom energijom prokomentarisali su za Capital da je cena od 94,5 evra po MWh, koju traži elektrana na ugalj, visoka ali ne i nedostižna. Ona je zapravo niža od fjučersa za električnu energiju na mađarskoj platformi HUDEX, koji iznose preko 95 evra po MWh.

S druge strane, čak i ako aukcija bude uspešna, TE Marica Istok 2 će biti u minusu od preko 11,5 miliona leva (5,9 miliona evra), procenjuje Capital.

Izvor: capital.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!