Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Eskpert –...

Bugarska: Eskpert – Bugarska ne može da učestvuje u Zelenom sporazumu EU

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bugarski energetski bilans je ugrožen, rekao je stručnjak za energetiku profesor Georgi Kasčiev za bTV, dodajući da kapacitet termoelektrane Marica istok 2 ne može biti zamenjen nuklearnom elektranom Belene.

Prema njegovim rečima, Bugarska ne može da učestvuje u Zelenom sporazumu.

Zeleni sporazum ne zahteva zatvaranje termoelektrana u Bugarskoj, „ali smisao evropskih propisa je u tome“, rekao je Kasčiev.

Prema njegovim rečima, Bugarska i njene vlade propustile su brojne mogućnosti u vezi sa Zelenim sporazumom Evropske komisije (EK).

Kasčiev podseća da je sve počelo 2014. godine. Kao rezultat studije energetskog bilansa, EK je usvojila „mehanizam rezerve kapaciteta“ kao i propise za podršku elektranama na ugalj u zemljama koje su najviše zavisne od fosilnih goriva.

Već 2016. godine Poljska i druge zemlje prijavile su se za ove mere. U februaru 2018. godine potpisano je prvih šest ugovora koji uključuju zemlje poput Italije, Poljske, Grčke, Nemačke, Belgije.

„Na primer, Poljska je potpisala takav ugovor za svoje elektrane, uključujući još četiri u izgradnji“, kaže Kasčiev.

U martu je u Bugarskoj održan forum o projektu Belene, nakon čega smo se obratili upravnim organima, navodeći da su potrebni maksimalni napori za zaštitu dugoročnog rada elektrana na ugalj, dodao je Kasčiev.

„Koliko je poznato, prošle godine, u oktobru ili novembru, paket dokumenata poslat je Evropskoj komisiji za pokretanje procedure za elektrane. Čini se da je ono što se nalazi u dokumentima jedna od najbolje čuvanih tajni, jer to nikom nije poznato“, kaže Kasčiev.

U junu 2019. godine potpisana je Uredba 943, koja je stupila na snagu u julu prošle godine. To znači da elektrane koja emituju emisije ugljenika ne mogu dobijati državnu pomoć ni u kom obliku.

Uredba se ne odnosi na postrojenja za koja su ugovori potpisani do 31. decembra prošle godine, što znači da su već propuštene velike mogućnost, objašnjava Kasčiev.

Prema njegovim rečima, ono o čemu se sada može pregovarati jeste potpisivanje sporazuma o nekoj vrsti finansijskoj pomoći za termoelektrane u državnom vlasništvu ili za mehanizme kapaciteta u drugim oblastima.

Povećanje cena emisija ne znači automatski gašenje elektrana na ugalj, s obzirom da gašenje elektrana takođe zavisi od troškova električne energije u susednim zemljama. Ali najverovatniji scenario je da elektrane uglja neće preživeti u tim uslovima.

„Vreme prolazi i ako nastavimo na isti način, Bugarska će propustiti priliku da finansira nove projekte i podrži kapacitete uglja“, naglasio je Kasčiev.

On takođe smatra da elektrana Belene neće biti realizovana zbog ozbiljnih prepreka koje postoje.

Izvor: investor.bg

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!