Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Alarmantan manjak...

Bugarska: Alarmantan manjak bazne energije za isporuku u 2020. godini

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Poslednjih meseci na slobodnom tržištu električne energije u Bugarskoj zabeležena je do sada neviđena situacija – totalni deficit u snabdevanju iz baznih kapaciteta, za isporuku u 2020. godini, upozorava Asocijacija za slobodno tržište energije u otvorenom pismu upućenom ministarki energetike i direktorima BEH-a i državnih energetskih kompanija.

U pismu se navodi da je od početka 2019. godine do danas ponuđeno samo 10 MW kapaciteta bazne energije, za isporuku u prvoj polovini naredne godine, dok ponuda za drugu polovinu nema. To uzrokuje ogromnu neizvesnost za celu ekonomiju, posebno imajući u vidu visoke cene na berzi poslednjih meseci.

Ovo je apsolutno neprihvatljiva situacija, imamo veštački stvorene nestašice bazne energije, a nedostatak alternativnih snabdevača bugarsku ekonomiju dovodi u ozbiljan rizik, tvrde trgovci električnom energijom.

Poređenja radi, sklapanje dugoročnih ugovora za tekuću 2019. godinu počelo je u aprilu 2018. godine. Pre toga, u periodu april-jun 2017. godine ponuđeno je preko 400 MW baznog kapaciteta za isporuku u 2018. godini. Takve ugovore i velike količine ponudile su državne elektrane Kozloduj i TE Marica Istok 2.

Prema izveštaju Bugarske nezavisne energetske berze, IBEX, državne kompanije nisu ponudile električnu energiju po dugoročnim ugovorima od 25. jula, kada je NEK prodao 140 MW, ali samo za isporuku u avgustu.

Značajan deo električne energije za drugu polovinu 2019. godine dodeljen je krajem juna, a glavni ugovori za 2019. godinu sa nuklearnom elektranom Kozloduj, kojia je najveći snabdevač baznog kapaciteta, zaključeni su krajem 2018. godine.

Nedostatak novih ponuda stvara pritisak na trgovce koji nemaju gde drugde da pronađu električnu energiju. „To komplikuje proces ugovaranja sa potrošačima i mogućnost da se ponude najpovoljniji finansijski uslovi koji mogu doprineti konkurentnosti bugarske industrije“, objašnjavaju trgovci. Problem je što veliki potrošači električne energije, ali i ne samo oni, sada prave budžete za sledeću godinu i potrebni su im tržišni indikatori na kojima bi zasnovali troškove energije. A tih indikatora nema.

Šta može da se uradi

Asocijacija za slobodno tržište energije traži dugoročno rešenje problema na veleprodajnom tržištu električne energije povećanjem prenosnih kapaciteta na svim granicama, čime bi se uklonila trenutna ograničenja uvoza.

Takođe, insistira na kreiranju tržišnih podsticaja za konkurenciju između pojedinih proizvođača u okviru BEH – NEK. To se odnosi na nuklearnu  elektranu Kozloduj i TE Marica Istok 2, koje sada koordinirano nastupaju i za koje se sumnja da stvaraju veštački deficit kako bi podigle cene.

Trgovci električnom energijom još jednom pokreću pitanje standardizacije proizvoda koji se nude na Centralnom tržištu za bilateralne ugovore na energetskoj berzi IBEX. Na primer, uvođenje proizvoda sa mesečnim, tromesečnim, šestomesečnim i godišnjim periodima isporuke, koji trenutno nedostaju.

Još jedan predlog je da se jasno definišu rokovi za ugovaranje električne energije koji će biti dovoljno daleko od početka perioda isporuke. Na primer, aukcije za godišnji proizvod (januar – decembar) trebale bi biti organizovane u julu prethodne godine. To će, prema oceni trgovaca, ne samo omogućiti bolje planiranje i budžetiranje, već i ograničiti mogućnost ponavljanja trenutne situacije sa deficitom električne energije.

Izvor: capital.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!