Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaBućkuriš nam prodaju...

Bućkuriš nam prodaju kao gorivo

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Loš kvalitet goriva na benzinskim stanicama u Srbiji uzrok je kvarova i visokih kazni, pišu Večernje novosti.

Kako navodi ovaj list, mnogobrojni srpski vozači prošle godine su imali muke u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji, jer su im inspekcije tih zemalja pronašle tragove lož-ulja u rezervoarima. Loš kvalitet goriva u našoj zemlji razlog je i mnogih kvarova koji skupo koštaju vozače.

Na celoj teritoriji Srbiji na kojoj je smešteno više od 1.500 benzinskih stanica, za kvalitet i promet goriva zaduženo je tek 12 tržišnih inspektora.

“Inspektori utvrđuju da li firme koje se bave prometom derivata posluju u skladu sa propisima o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje prometa derivata nafte”, kaže Slaviša Petković, načelnik odeljenja za tehnički nadzor sektora Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine.

“Proverava se i da li vode propisanu evidenciju, da li derivati koje prodaju poseduju propisanu dokumentaciju, a u skladu sa godišnjim planom uzorkovanja vrše kontrolu kvaliteta derivata. Inače, malobrojni su vozači čije žalbe na kvalitet goriva stižu do nas”, navodi Petković.

Inspektori tvrde da većina uzoraka nakon analize u laboratorijama odgovara propisanim standardima. Ipak, kontrolom su utvrdili da postoje i nepravilnosti koje kod prevoznika i maloprodavaca ukazuju na lošu manipulaciju derivatima.

Kako se cisterne i rezervoari nisu pripremili za manipulaciju derivatima evropskog kvaliteta došlo je do povećanja sumpora i uzorak koji je uzet sa mesta prodaje nije odgovarao propisima. Njima je zabranjen promet i podnete su prijave.

“Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) se od osnivanja zalaže za uređenje tržišta, jačanjem inspekcijskog nadzora državnih organa, jer relevantne naftne kompanije, kakve su članice UNKS teško mogu da se izbore sa nelojalnom konkurencijom i u veleprodaji i u maloprodaji goriva”, kažu u UNKS-u.

“Ima dosta onih koji gorivo ‘krste’ namešavanjem raznih neakciznih komponenti, što im kasnije omogućava prodaju po nižim cenama. Na gubitku nisu samo vozači, koji plaćaju više za gorivo lošijeg kvaliteta, već i država, jer ostaje uskraćena za iznos akcize na namešani deo goriva”, objašnjavaju u ovom udruženju.

U toku 2013. podnete su 22 prijave protiv naftnih kompanija kod kojih je kontrolom utvrđeno da vrše prodaju derivata čiji kvalitet nije u skladu sa propisom. Za osam vlasnika pumpi MUP utvrđuje eventualnu krivičnu odgovornost. Inspektori su naredili i da se 35 tona derivata koji se prodavao kao D2 reciklira, jer je nakon analize kategorisan kao otpad.

Domaći proizvođači, a u Srbiji je samo jedan, deklaraciju da im je gorivo u skladu sa propisanim standardima, dobijaju iz sopstvene laboratorije. Tako određuje Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla.

Kod goriva iz uvoza, potvrde o usaglašenosti sa propisanim zahtevima izdaje kontrolna kuća koja je u nadležnosti Ministarstva energetike.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!