Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBosna:Trhulj-Potrebe za energijom...

Bosna:Trhulj-Potrebe za energijom će biti sve veće

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Tačno je i da neki izvori energije to čine manje od drugih kao i što neke tehnologije imaju manje štetne posljedice od drugih- izjavio je u razgovoru za Fenu federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj govoreći o razvoju energetskog sektora u FBiH i zaštiti okoliša.

Prema njegovim riječima razvoj industrije i tehnologija uvjetuje da obim i intenzitet energetskih aktivnosti konstantno raste dok s druge strane kapacitet životne sredine da primi odgovarajuće opterećenje ostaje isti ili se čak i smanjuje.

– Suštinski, energija je ključni segment čovjekovog razvoja i osigurava životni standard. Potrebe za energijom će biti sve veće jer svaki tehnološki način prozvodnje zasniva se na određenim izvorima energije- navodi ministar Trhulj.

Ističe da je daljnji razvoj energetskog sektora neophodan preduvjet za ekonomski razvoj zemlje, ali da je obaveza da se izabere onaj put koji će što manje da opterećuje životnu sredinu u kojoj se živi, ali i u kojoj treba da nastave da žive buduće generacije.

Ministar Trhulj tvrdi da energetski sektor ima nesumnjivo bitan utjecaj na okoliš, bilo da se radi o lokalnom, regionalnom ili globalnom utjecaju, ali i da se stalnim insistiranjem na povećanju efikasnosti i u proizvodnji i u potrošnji energije, primjenom obnovljivih izvora energije, primjenom savremenih tehnologija za uklanjanje onečišćujućih tvari sve kvalitetnijim gorivom, napretkom u korištenju nusproizvoda i otpada, pritisci na okoliš po jedinici utrošene energije mogu sigurno postepeno smanjiti.

– Stoga će neophodno biti da se pri planiranju razvoja energetskog sektora, izboru izvora energije i tehnologija, kao i izboru lokacija energetskih postrojenja strogo vodi računa o opterećenju životne sredine- naglašava.

Jedan od odgovora na to može biti i promjena ponašanja čovjeka prema okolišu, koja znači promjenu vrijednosnog sistema i utvrđivanje nove razvojne platforme, ali i preraspodjele u strukturi troškova energije u korist zaštite okoliša i korištenja čistih tehnologija.

– U kontinuiranom procesu traženja optimalnog kursa, nije moguće unaprijed odrediti odnose pojedinih faktora, nego treba tražiti optimum specifičan za određenu situaciju, uzimajući u obzir ekonomske, ekološke i socijalne faktore- navodi  Trhulj.

Također zaključuje da Federacija BiH nastoji da ima pouzdan i održiv energetski sektor, čiji će se razvoj temeljiti na iskorištavanju svih energetskih opcija za zadovoljavanje vlastitih potreba za energijom i za stvaranje dodatnih koristi za svoje građane, a u skladu s načelima okolišne, privredne i društvene odgovornosti.

Izvor Oslobođenje

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!