Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBosna:Norvežani će ipak...

Bosna:Norvežani će ipak graditi MHE na rijeci Bosni

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Projekat koncesione izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Bosni, koji je Vlada RS još prije šest godina dodijelila norveškoj kompaniji “Technor Energy”, konačno bi mogao biti pomjeren sa mrtve tačke.
Naime, ključni problem koji je 2011. godine zakočio realizaciju projekta procijenjene vrijednosti 250 miliona evra bile su razmirice između većinskih i manjinskih akcionara kompanije “Technor Energy”, izvještavaju Nezavisne.

Iako su postojale spekulacije da je posao sa Norvežanima definitivno propao, oni su međusobne nesuglasice, ipak, nedavno riješili podjelom dobijenih šest koncesionih lokacija za izgradnju hidroenergetskih objekata na potezu od Doboja do Modriče.

Na osnovu postignutog sporazuma manjinski akcionari “Technor Energyja” osnovali su firmu “Technor Hydro 2”, koja će preuzeti realizaciju tri od šest malih hidroelektrana (MHE) na Bosni.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS potvrdili su da je Komisija za koncesije dala saglasnost, a Vlada RS odobrila prenos koncesionih ugovora za izgradnju MHE Cijevna 1, Cijevna 2 i Doboj sa firme “Technor Energy” na “Technor Hydro 2”. Preostala tri koncesiona ugovora za MHE Cijevna 4, Cijevna 5 i Cijevna 6 realizovaće “Technor Energy”. U kompaniji “Technor Energy” kazali su “Nezavisnim” da će odluku o investiranju u projekat u RS donijeti ukoliko finansijeri budu zadovoljni postignutim pravnim okvirom sa Vladom RS u vezi s ugovorom o koncesiji.

“Kada se donese takva odluka, onda početak izgradnje predstavlja samo pitanje logističkih i praktičnih radova”, izjavio je Roar Hausner, predsjednik Uprave “Technor Energyja”.

Komentarišući dosadašnje aktivnosti na projektu, Hausner je rekao da je proces eksproprijacije zemljišta skoro završen, da je projekat usaglašen sa koridorom 5c i autoputem Banjaluka – Doboj, dok obnavljanje ostalih dozvola, prema njegovim riječima, predstavlja samo formalnosti. Regulatorna komisija za energetiku RS je u maju ove godine odbacila zahtjev Norvežana za izdavanje dozvole za izgradnju MHE Cijevna 1, Cijevna 2 i Cijevna 4, kao nepotpun.

Kako su naveli, ekološka dozvola i procjena uticaja na životnu sredinu izdate su za instalisanu snagu elektrana, koja je manja od snage navedene u aneksu Ugovora o koncesiji i zahtjevu (11,5 umjesto 14,1 megavata). Takođe, urbanistička saglasnost, odnosno lokacijski uslovi, su takođe izdati za manju instalisanu snagu, a istekao im je i rok važenja, te kao treći razlog navode da su koncesionar u ugovoru o koncesiji i podnosilac zahtjeva različita pravna lica.

Norvežani kažu da se u realizaciji koncesija najdalje otišlo na lokacijama MHE Cijevna 1 i Cijevna 2, za koje očekuju da će prve biti građene.

“Za njih se, takođe, mora čekati finaliziranje Cijevne 3, koja je pod nadležnošću preduzeća ‘Elektrodoboj’. Prema našim saznanjima, oni su počeli intenzivno raditi na sprovođenju svojih projektnih aktivnosti”, dodao je predsjednik Uprave “Technor Energyja”.

Preduzeće “Elektrodoboj” ranije je najavilo da će tender za izvođača građevinskih radova za MHE Cijevna 3 raspisati početkom 2014. Građevinske radove i nabavku opreme finansiraju iz zajma njemačke razvojne banke KfW od 50 miliona evra, dok će dio sredstava za uređenja korita rijeke Bosne i izgradnju objekta obezbijediti iz vlastitih izvora.

Izvor SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!