Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBosna:Grabovica-U energetske objekte...

Bosna:Grabovica-U energetske objekte uložili smo 560 miliona KM

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Termoelektrani Kakanj danas je potpisan ugovor o rekonstrukciji elektrofiltera Bloka 7 snage, 230 MW.

Ugovor su potpisali generalni direktor JP Elektroprivreda BiH dr. Elvedin Grabovica,izvršni direktor za proizvodnju Senad Sarajlić i predstavnici Konzorcija Hamon GmbH – Claus Brinkmann i Dario Škoro.

Vrijednost investicije JP EPBiH je 6,6 miliona eura. Tokom rekonstrukcije na postojeći elektrofilter biće nadograđen vrećasti filter.

Kombinacija elektrofiltera i vrećastog filtera je tzv. hibridni filter koji će povećati efikasnost i smanjiti emisiju prašine sa sadašnjih prosječnih 200 mg/Nm3 na 20 mg/Nm3 što je u skladu sa standardima EU.

Direktor EPBiH Elvedin Grabovica govorio je o značaju projekta za lokalnu zajednicu i naglasio važnost ulaganja ne samo u nove kapitalne projekte već i postojeće kapacitete.

“U protekle tri godine u revitalizaciju i unapređenje rada postojećih objekata uložili smo oko 560 miliona KM. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u elektroenergetske objekte, naš elektroenergetski sistem je stabilan i u vanrednim okolnosti nismo imali većih problema u snabdijevanju kupaca električnom energijom.

Dio kupaca smo iz preventivnih razloga morali da isključimo sa mreže, tako da je mali procenat kupaca bio bez električne energije.

Ovu priliku koristim da se zahvalim uposlenicima elektrodistribucija i cijele JP EPBiH na potpunom angažmanu u ovim okolnostima”, rekao je generalni direktor JP EPBiH.

Govoreći o značaju projekta rekonstrukcije elektrofiltera za lokalnu zajednicu, Grabovica je istakao društvenu odgovornost JP EPBiH “kojoj cilj nije samo ostvarivanje profita već i zaštita sredine i razvoj zajednice”.

“Rekonstrukcija elektrofiltera vršiće se uporedo sa kapitalnim remontom Bloka 7 koji je u pogonu od 1988. godine”, istakao je Hasan Čaušević, direktor TE Kakanj.

“Prioritetni ciljevi rekonstrukcije su povećanje efikasnosti elektrofiltera, što će rezultirati smanjenjem emisije prašine i zamjena dotrajalih ventilatora dimnih plinova. Rekonstrukcijom će se stvorit preduslovi za implementaciju projekta odsumporavanja”, kazao je direktor Čaušević.

Oko 70 procenata spomenutog ugovora realizovaće domaće kompanije koje će na rekonstrukciji raditi unutar Konzorcija „Hamon“ GmbH.

Izvor Klix

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Rio Tinto objavio nacrt studije o proceni uticaja projekta Jadar

Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu na kojima su radili nezavisni stručnjaci pokazuju da se Projekat „Jadar” može bezbedno realizovati u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine Srbije i EU Kompanija Rio Tinto je na sopstvenu...

Srbija: Studija Rio Tinta navodi kako da se “ublaže” rizici povezani sa projektom Jadar

Rudarski gigant Rio Tinto je očigledno nastavio sa pokušajima da otvori rudnik litijuma u Srbiji, a objavljeni nacrti studije o proceni uticaja na životnu sredinu jasno govore da projekat jeste van snage, ali ne i van upotrebe. Dodatno i najave...

Srbija: EPS kreće u transformaciju

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je Skupština EPS usvojila Plan transformacije kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa, bez smanjena budžeta zarada. "Usvajanjem Plana transformacije najveće energetske kompanije, Srbija je ispunila važan strukturni reper...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!