Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

BiH: HE Buk Bijela pred Komisijom za koncesije BiH

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Komisija za koncesije BiH primila je odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa postupkom izgradnje i korišćenja HE Buk Bijela na reci Drini, ali još nije poznato da li će, kada i na koji način Komisija odlučivati u ovom slučaju.

„Odluka je stigla i dostavljena je članovima Komisije za koncesije BiH i sada treba da se formira zajednička komisija članova Komisije za koncesije BiH i Komisije za koncesije Republike Srpske”, saopšteno je juče za Capital.

Na pitanje kada će biti formirana ta komisija i kada će biti razgovarano na temu koncesija za HE Buk Bijela, u Komisiji za koncesije BiH nisu znali odgovor, kao ni na pitanje da li će i na koji način Komisija odlučivati u tom predmetu.

Ova odluka Ustavnog suda BiH dostavljena je gotovo mesec dana nakon što je donesena 16. jula.

„Ustavni sud BiH utvrđuje da postoji spor u vezi sa odlukama o koncesijama u pogledu koncesionog dobra i nadležnosti za njihovo donošenje koje je donela Republika Srpska te nalaže Komisiji za koncesije BiH da u svojstvu zajedničke komisije, najkasnije u roku od tri meseca od dana dostavljanja ove odluke, reši sporna pitanja između BiH i Republike Srpske nastala u vezi s dodelom koncesija”, navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH.

Iz nezvaničnih razgovora u Komisiji za koncesije BiH može se zaključiti da će rok od tri meseca biti probijen, a nije isključena mogućnost da se Komisija za koncesije proglasi nenadležnom u ovom slučaju., s obzirom na to da je koncesija data za lokaciju koja se nalazi unutar Republike Srpske.

Takođe, pitanje je da li Komisija za koncesije BiH uopšte može da odlučuje s obzirom na to da je ova institucija u potpunom rasulu, jer od svog osnivanja do danas nije izdala nijednu koncesiju niti je odlučivala o bilo kakvim koncesionim predmetima.

Prema zakonu, Komisija treba da ima sedam članova, međutim, trenutno ima samo četiri i svima su istekli mandati.

Problem je i u tome što, prema zakonu, za odlučivanjesu potrebna četiri člana, od kojih po jedan treba da bude iz FBiH, Republike Srpske i Brčko distrikta, što sada nije slučaj, tako da i se eventualna odluka Komisije za koncesije BiH može dovesti u pitanje.

Da podsetimo, Ustavni sud BiH, po zahtevu 24 poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH, 16. jula je utvrdio je da postoji spor u vezi sa koncesijom koju je dodelila Republika Srpska za izgradnju HE Buk Bijela na reci Drini, u opštini Foča.

Ovu hidroelektranu, čija je vrednost oko 220 miliona evra, zajedno grade Republika Srpska i Srbija, a poslanicima iz Federacije BiH koji su podneli apelaciju bilo je sporno to što koncesiju dodjeljuje Republika Srpska, a ne institucije BiH, jer se radi o „međudržavnom” projektu.

Komisija za koncesije BiH je u januaru 2021. godine navela je da projekat Gornja Drina, čiji je sastavni deo HE Buk Bijela, nije u pograničnim zonama BiH niti međuentitetskim linijama i kao takav nije predmet Zakona o koncesijama BiH.

Izvor: capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!