Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBiće ispunjen rebalansirani...

Biće ispunjen rebalansirani plan proizvodnje HE "Višegrad"

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Direktor preduzeća“Hidroelektrane (HE) na Drini” iz Višegrada Mile Lakić rekao je danas da će, uprkos sušnoj godini, biti ispunjen rebalansirani godišnji plan proizvodnje od 871 gigavat – časova električne energije, jer je Hidroelektrana“Višegrad” sa jučerašnjim danom proizvela 740 gigavat – časova struje, javile su agencije.

– Za 23 godine postojanja višegradska hidroelektrana proizvela je ukupno 20. 372 givavat – časa električne energije – naveo je Lakić.

On je podsjetio da je, od velikih projekata planiranih za ovu godinu, 15. Novembra počela realizacija planova na sprečavanju curenja vode ispod pregradne brane HE“Višegrad”, a radove je na međunarodnom konkursu dobila Firma“Štrabag” iz Austrije.

– Ovaj projekat će biti završen za 18 mjeseci, a za njegovu realizaciju potrebno je obezbijediti 22 miliona KM – naveo je Lakić.

Direktor najuspješnije firme u Višegradu kaže da su u ovoj godini završeni i projekti čišćenja korita rijeke Prače da bi se spriječilo nanošenje mulja u akumulaciju višegradske elektrane.

Takođe, povezan je hidroinformacioni sitem u slivu rijeke Drine, urađen idejni projekat za HE“Mrsovo” i uzeto učešće u pripremama za izgradnju sistema od četiri hidrocentrale pod nazivom“Gornja Drina”.

– U idućoj godini planirano je da od preduzeća“Andrić grad” bude kupljena poslovna zgrada čija je gradnja u toku za“HE na Drini” – istakao je Lakić.

Hidroelektrana“Višegrad”, koja je obilježila 23 rođendan, nakon četiri godine gradnje puštena je u rad 25. Novembra 1989. Godine.

Simbolično puštanje u rad ovog hidroenergetskog objekta instalisane snage 315 megavata obavio je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Bogić Bogićević.

Izvor Glassrpske

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!