Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaBez otpisa kamate...

Bez otpisa kamate za tužene građane

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Građani koji su tuženi zbog duga za struju nemaju mogućnost otpisivanja kamate potpisivanjem Sporazuma o otplati duga za struju na rate. Sporazumu podleže samo deo duga koji nije pod tužbom.

U Elektrodistribucijama potpisuju se Sporazumi o otplati duga za struju na rate uz otpis kamata. Veliki broj građana žali se da su im na šalteru rekli da nemaju tu mogućnost jer su tuženi. Procenjuje se da je, zbog višegodišnjeg neplaćanja struje, trećina dužnika u sudskom sporu.

Sa tuženim potroščima je i najviše problema jer su njihovi dugovi i najveći. U Eletroditribucijama kažu da će im se omogućiti samo ono što je zakonom propisano.

Tamara Utvić iz “Elektro-Srbija Kraljevo” kaže da se pojedinim građanima kamata ne otpisuje s obzirom da njihov utuženi dug ne podleže reprogramu.

Međutim, kako je navela, ti kupci mogu reprogramirati onaj deo duga koji nije utužen.

Iako, se za reprogram dugova dolazi po pozivu, na šalterima distribucija već su gužve, pa neke produžavaju radno vreme.

Miroslav Mladenović iz “Elektrošumadije Kragujevac” rekao je da su iz tog razloga organizovani da od ponedeljka počnu i rad u popodnevnim satima, do 19 sati.

EPS podseća da uz otpis kamata, Sporazum o otplati dugova na tri do 24 rate, mogu potpisati samo oni koji su platili račune od početka ove godine. I dok je nekima to dobro došlo, ima i nerazumevanja, a ima i apsurdnih situacija. Jedan Kraljevčanin pozvan je zbog 3,58 dinara duga.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da je država morala da stavi tačku na dalje gomilanje dugova i da je EPS-u i potrošačima data šansa da izađu iz tog začaranog kruga.

“Kada presecate neko dobija, a neko gubi. Ali sa druge strane mi sada krećemo sa čistim bilansima EPS-a. Kamate na kamate su već ranije proglašene neustavnim. Kamate je vlada otpisala i privredi i stanovništvu. I mi smo pokušali time da stvorimo još jedan uslov za Elektroprivredu. Da se više nikada ne desi da oni koji mogu da plate ne plaćaju struju”, navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, EPS će imati sada čistu situaciju kakav je reprogram dugova, a redovni računi će sada morati da se plaćaju.

“Ko ne otplati redovan račun i prvu ratu dođe vreme da bude isključen i sklonjen sa mreže”, navela je Mihaljovićeva.

U evideciji EPS-a ima oko 600 hiljada neplatiša. Računaju da će sa dve trećine moći da sklope sporazum o otplati na rate.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!