Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaGasprom kupuje jos...

Gasprom kupuje jos 25% Jugorosgasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je da je ruska “Gasprombanka” spremna da proda 25 odsto vlasništva u preduzeću “Jugorosgas”.

Većinski vlasnik “Jugorosgasa” je ruski “Gasprom”, sa udelom od 50 odsto, “Srbijagas” ima 25 odsto kapitala, a bečki Central ME Enerdži i gas 25 odsto.

Bajatović je najavio da će o otkupu udela u Jugorosgasu razgovarati sa predstavnicima Gasproma prilikom neredne posete Moskvi, kako bi se povratio partnerski odnos srpske i ruske strane u Jugorosgasu, izgubljen 2005. godine.

Saradnju Srbije i Rusije u energetskom sektoru Bajatović je ocenio kao izuzetno dobru, ali je istakao da je neophodno potpisivanje dugorocnog ugovora.

“Nama jedno skladište (Banatski dvor) nije dovoljno i Srbiji je neophodan dugoročan ugovor, jer će on omogućiti uz male bankarske garancije fleksibilnost povlačenja gasa po povoljnijoj ceni” kazao je Bajtović.

On je ponovio da će ove godine Srbija jeftinije kupovati ruski gas. Trentuna cena za hiljadu kubnih metara gasa je 480 dolara, a od 2013. godine gas će se kupovati za 370 dolara.

Govoreći o pokrenutoj finasijskoj istrazi u “Srbijagasu” Bajatović je rekao da je njegov “najveći interes da se te priče završe” i dodao da će revizor biti taj koji će staviti tačku kako je funkcionisano “Srbijagas”.

Bajatović je kazao da on ne misli da nema poverenje Vlade Srbije, ali je istakao da se on neće povući sa mesta direktora ‘Srbijagasa”.

“Dobro sam radio svoj posao svih ovih godina. Ugovoreno je sladište Bantaski dvor, Južni tok, spasio sam 21 firmu i ja neću da se povučem, boriću se do kraja” istakao je Bajatović.

Izvor;B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!