Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeBajatović: Srbijagas nije...

Bajatović: Srbijagas nije odustao od poskupljenja

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

“Srbijagas” nije odustao od poskupljenja gasa i taj energent bi trebalo da poskupi za oko 20% zbog rasta nabavne cene i kretanja kursa dolara, izjavio je danas generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

On je agenciji Beta kazao da je u toku usaglašavanje cena sa Agencijom za energetiku Srbije, nakon kojeg će uputiti zvaničan zahtev za poskupljenje i izrazio očekivanje da će više cene gasa biti odobrene do kraja juna.

Bajatović je ocenio da bez poskupljenja ili dodatnih sredstava “Srbijagas” neće moći da finansira dalju nabavku gasa, jer je kompanija maksimalno zadužena, a dug toplana za gas dostigao je 150 miliona eura.

– “Srbijagas”trenutno duguje 19 miliona dolara (oko 13 miliona eura) Rusima za gas i dodatnih 20 miliona eura “Naftnoj industriji Srbije” za domaći gas – naglasio je Bajatović i dodao da bi bez plaćanja tih dugova moglo da dođe do smanjenja ili obustave isporuke gasa.

On je podsetio da je gas u Srbiji trebalo da poskupi još u novembru prošle godine, ali da je “Srbijagas”održao obećanje i nije povećao cene do kraja grejne sezone kako se ne bi ugrozila makroekomska stabilnost i standard građana.

Očekuje se da će cena gasa na svetskom tržištu rasti do kraja ove i na osnovu toga bi realna cena gasa na srpskom tržištu na kraju 2011. godine treblo da bude za oko 35% veća, ocenio je generelni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović. 

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!