Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeBajatović: Gas skuplji...

Bajatović: Gas skuplji 15 odsto na kraju sezone

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Prirodni gas bi za sve potrošače u Srbiji u proseku trebalo da poskupi za 20 odsto, za domaćinstva bi on bio nešto jeftiniji i trebalo bi da poskupi za 15 odsto, pokazuje računica “Srbijagasa”. Ovo poskupljenje moglo bi, međutim, da usledi po završetku grejne sezone, kaže za “Blic” Dušan Bajatović, generalni direktor “Srbijagasa”.

Kako je dodao direktor ovog preduzeća, procedura za poskupljenje još nije pokrenuta, jer se trenutno razgovori vode najpre sa Vladom.

– Nismo podneli zahtev za poskupljenje. Procedura je takva da prvo treba da pošaljemo zahtev za poskupljenje Agenciji za energetiku. Sada dogovori traju sa Vladom i sve će zavisti od tekuće likvidnosti “Srbijagasa”. Uspeli smo definitivno da odložimo poskupljenje za kraj grejne sezone.

Kada je u pitanju izgradnja gasovoda “Južni tok” kroz našu zemlju, Bajatović kaže da je studija izvodljivosti za našu deonicu završena, a da sledi faza u kojoj treba utvrditi koliko to zaista košta.

– Dakle, tehnički deo tek treba da uradimo, kako će izgledati trasa, da se izradi pravi projekat – naveo je Bajatović.

Na pitanje da li se makar okvirno zna koliko ćemo morati da platimo izgradnju kroz našu zemlju, prvi čovek “Srbijagasa” odgovara da će srpski deo trase “Južni tok” koštati oko milijardu i 300 miliona evra.

– Ipak, tek treba da vidimo konačne cifre i kako ćemo to da finansiramo. Mi smo sada u okvirima aktivnosti koji treba da dovedu do početka izgradnje – objašnjava Bajatović i dodaje da su završene i sve radnje na uknjižavanju imovine vezane za skladište gasa Banatski Dvor.

Izvor Blic.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!