Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaBačević: Strana kompanija...

Bačević: Strana kompanija zainteresovana za srpski nikl

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Jedna strana kompanija zainteresovana je da investira oko 1,2 milijarde evra u istraživanja i preradu nikla u Srbiji, izjavio je danas Tanjugu ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, posle razgovora sa predstavnicima te kompanije.

– To je vrlo ozbiljan posao i projekat na pomolu, s obzirom da se ta kompanija nalazi u poslednjoj fazi istraživanja u Srbiji – rekao je Bačević, koji nije želeo da precizira o kojoj kompaniji je reč.

– Mi želimo da strani investitori dođu u Srbiju, ali ne želimo da samo sirovine izlaze iz naše zemlje, nego da se ovde otvore prerađivački kapaciteti, po uslovima koji su prihvatljivi Srbiji – rekao je ministar.

Istraživanja nikla bi se vršila na tri lokacije, na području Topole gde se već sprovode istraživanja, na graničnom pojasu između Vrnjačke Banje i Trstenika i na potezu između Mokre Gore i Republike Srpske, naveo je Bačević.

On je napomenuo da ta kompanija poseduje prava za istraživanje nikla u Srbiji i da je do sada završila veliki deo istraživanja, a u postupku su otkupa nove dokumentacije za druge istražne terene u Srbiji.

– Ja ću, kao ministar, da im pomognem da u taj istraživački postupak uđu sa što manje prepreka – naglasio je Bačević i podsetio da Srbija nema nijedan otvoreni rudnik nikla i da ta kompanija želi da i proizvodnju i preradu nikla organizuju u Srbiji.

– Uslov je da ako to hoće da rade i da prerađuju ovde, onda će da dobiju sve što treba, a ako misle da trguju i špekulišu kao što to neki rade, onda sam veliki protivnik toga -istakao je on.

Cena nikla na najvećoj svetskoj berzi obojenih metala u Londonu trenutno varira u relativno uskom rasponu od 17.000 do 17.300 dolara za metričku tonu, zavisno od termina isporuke.

Rusija je prvi proizvođač nikla u svetu sa godišnjom produkcijom od približno 230.000 metričkih tona, kao i Kanada sa 145.000 tona, pri čemu Evropa sa Rusijom daje oko 40 odsto godišnje globalne proizvodnje tog metala.

Izvor Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!