Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaBačević: Gradnja Južnog...

Bačević: Gradnja Južnog toka počinje krajem godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju počeće do kraja godine, kada se očekuje otvaranje pripremnih građevinskih radova, izjavio je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević.

“Do kraja decembra obnarodovaćemo otvaranje i početak realizacije tog projekta”, kazao je Bačević, ističući da je Južni tok najznačajniji projekat koji je pred Srbijom u ovom trenutku i koji će se realizovati za dve do tri godine.

On je naveo da će se u dogovoru s ruskim partnerima odrediti kompanije koje imaju licence i koje mogu biti nosioci poslova na teritoriji Srbije.

“To će biti naše firme za sve poslove koji se tiču realizacije projekta unutar naše državne teritorije”, kazao je Bačević.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je u obavezi da do kraja novembra sprovede sve pripremne radnje u izradi prostornih planova i druge dokumentacije koja se odnosi na stvaranje uslova za početak realizacije tog projekta.

“Mi smo do sada uspeli da završimo više od 95 odsto prostornih planova za sve lokalne zajednice kroz koje prolazi trasa tog gasovoda”, kazao je Bačević i dodao da je ostalo da se završe dokumenta za potez Paraćin-Niš i oko razdvajanja krakova za Republiku Srpsku i za Hrvatsku.

Nakon tog postupka, kako je naveo, potrebno je još mesec dana javnog uvida u te prostorne planove, posle čega bi se stekli uslovi da se pred vladu izađe sa zahtevom da se taj projekat proglasi strateškim projektom.

“Sa dobijanjem statusa nacionalnog projekta na najmanju meru se svode problemi oko eksproprijacije zemljišta koja je najveći problem kada se rade veliki projekti”, kazao je Bačević.

Ministar je objasnio da bi se tada lokalne samouprave obavezale da na svojoj teritoriji gde prolazi trasa gasovoda sprovedu eksproprijaciju, ali na načina da korisnici ili vlasnici preko čije parcele prolazi gasovod budu obeštećeni na najpravičniji načina.

Bačević ne očekuje da bude bilo kakvih problema sa planovima koje je, kako je ocenio, odlično uradila Agencija za prostorno planiranje koja će od nove godine postati sastavni deo Ministarstva.

Prema ranijim procenama, ukupna vrednost projekta izgradnje gasovoda Južni tok trebalo bi da bude 15,5 milijardi evra, od čega je 10 milijardi predviđeno za polaganje podvodne deonice u Crnom moru, a 5,5 milijardi za kopnene.
Nosilac projekta je ruski Gasprom, a partneri su italijanska kompanija Eni, francuski EDF i nemački Vinterštal.

Gasovod, čija izgradnja treba da počne krajem ove godine i čiji će kopneni deo prolaziti kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Grčku, Sloveniju, Hrvatsku i Austriju, prve količine gasa trebalo bi da isporuči do kraja 2015 godine, a da do 2018. dostigne puni kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa.

Krak Južnog toka kroz Srbiju protezaće se u dužini od 411 kilometara, a procenjeno je da će njegova izgradnja koštati 1,9 milijardi evra.

Izvor Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!