Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Alfa plam ne računa na pomoć države i banaka

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Metalna industrija Alfa plam u Vranju je spremna da se samostalno izbori sa posledicama eventualne nove, ekonomske, krize i ne očekuje nikakvu konkretnu pomoć od Vlade Srbije ili banaka, izjavio je juče direktor tog preduzeća Velin Ilić.

“Mi ništa ne očekujemo ni od vlade ni od poslovnih banaka, a Alfa već više od deset godina ne koristi nikakve kredite i radi isključivo sopstvenim kapitalom. Zbog toga smo, u navedenom periodu, bolje poslovali od drugih”, rekao je Ilić za Tanjug.

Na opasku da krediti za pospešivanje proizvodnje imaju stimulativnu funkciju i da će se najavljene mere vlade usmeriti ka izvozno orijentisanim preduzećima, Ilić podseća da se takva ekonomska politika vodi, pre svega, u stabilnim ekonomija i stabilnim vremenima.

“Mi, na ovim balkanskim prostorima smo, što svojom, što tuđom krivicom, skoro zaboravili na sve što je normalno (u biznisu)”, tvrdi direktor vranjskog preduzeća koje više od 50 odsto svoje godišnje produkcije plasira na strana tržišta.

Ilić kaže da on i drugi rukovodioci u „Alfa plamu“nemaju dilemu da će dužnička kriza iz Amerike i Evropske unije, “koliko god se mi otimali”, žestoko zapljusnuti Srbiju i da zbog toga već imaju spreman program kako da posluju u nepovoljnijim uslovima od sadašnjih.

Predviđamo, kaže Iliće, da će kompanija “Alfa” – najveći srpski i peti po veličini u Evropi proizvođač grejnih tela – zbog nove krize koja se najavljuje Evropu i SAD, morati da računa, u narednom periodu, na osetno manji plasman proizvoda.

“Naši štednjaci su roba za široki krug potrošača. Svaka, makar i najmanja kriza, najpre pogađa baš naše kupce i oni će najviše stradati ova kategorija potrošača”, ističe Ilić.

On navodi da vranjski proizvođač peći na sve vrste energenata pažljivo prati ekonomsku situaciju, posebno u zemljama koje su tradicionalni kupci ove srpske robe.

“Trenutno smo usmerili pažnju na tržište grejnih tela u Nemačkoj, Austriji, Italiji i Švedskoj, jer će nam signali iz tih zemalja biti barometar za poslovanje kada kriza poprimi šire razmere“, rekao je direktor fabrike iz Vranja.

Oko 850 zaposlenih u Metalnoj industriji „Alfa plam“ godišnje proizvedu oko 165.000 jedinica na čvrsta, tečna i gasovita tela i ostvare promet od 36 miliona evra. Od ukupne proizvodnje, lane je 94.000 grejnih tela prodato na inostranom tržištu.

Izvor tanjug.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!