Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaAleksandar Obradović, v....

Aleksandar Obradović, v. D. Generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“, Promene nisu bauk, već jedini lek

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Sve što se čulo u medijima povodom nove organizacije EPS – a, kao što su masovna otpuštanja, gubljenje delatnosti, pretvaranje PD u nivo kioska i nedostatak posla – sve su to neistine. – Polazne osnove za reorganizaciju EPS – a, koje je Vlada Srbije usvojila 16. Novembra, biće primenjene. – Reorganizacija je proces koji tek sada treba da počne

Kada 1. Januara bude otvoreno tržište za kupce na visokom naponu, neće se desiti ništa što će drastično promeniti sadašnje dnevne aktivnosti u okviru  „Elektroprivrede Srbije“ i zavisnih privrednih društava, a ni u trenutku kada EPS postane akcionarsko društvo ništa se preko noći neće promeniti – kaže u razgovoru za  „kWh“ Aleksandar Obradović, v. D. Generalnog direktora EPS – a.

On ističe da su promene postepen proces za koji je potrebno uraditi novi organizacioni plan, gde će se znati koje promene će se desiti u prva tri, a koje za šest meseci, godinu ili pet godina. Obradović kaže i da će o svim novim izazovima i poslovima zaposleni i javnost biti obavešteni, ali da nema mesta za strah od gubitka posla. Prema njegovim rečima, reorganizacija u koju kreće EPS jedini je lek da kompanija postane uspešna i profitabilna.

Zašto je u javnosti, posebno u Vojvodini, dignuta velika buka oko dokumenta Polazne osnove za reorganizaciju EPS – a, koji je usvojila Vlada Srbije?

Postoje veoma jake lobističke grupe koje ne žele promene u EPS – u i ne žele efikasniji EPS. Oni mešaju koncept, koji je Vlada Srbije usvojila, sa reorganizacijom EPS – a. A to su dve operativno različite stvari.

Šta će se zaista desiti 1. Januara?

Otvaranje tržišta je naša obaveza prema Zakonu o energetici i od 1. Januara počinje prva faza liberalizacije tržišta električne energije i to na visokom naponu. To je obaveza koja će da bude ispoštovana. U toku su pregovori sa potencijalnim kupcima i EPS za njih treba da se izbori. Svi ti kupci su osam godina imali pravo da biraju snabdevača, ali ne i obavezu kao sada. I pored svih okolnosti i dalje sam ubeđen da je EPS njihov najjači partner i da ćemo dobiti poverenje da nastavimo saradnju. Verujem da će naša ponuda i za njih da bude najbolja.

A prelazak EPS – a u akcionarsko društvo, da li se tu nešto promenilo?

Ne. Ne menja se odluka da EPS krene u proces korporativizacije i prelazak u akcionarsko društvo. Sve polazne osnove za reorganizaciju EPS – a, koje je Vlada Srbije usvojila 16. Novembra, biće primenjene. U Zaključku Vlade Srbije jasno je da reorganizacija obuhvata promenu pravne forme u a. D. I promene u načinu organizovanja i upravljanja PD, a treba da se uradi i usaglašavanje akata u skladu sa izmenjenim konceptom obavljanja delatnosti. Pitanje je vremenskog aspekta. Poslovodstvo EPS – a svesno je da postoji niz aktivnosti koje su potrebne da bismo ispunili sve uslove za reorganizaciju. I to ne samo u EPS – u, već i Vladi Srbije treba da se isprate mnoga dešavanja kako bismo uspeli. Ali već se radi na pripremi osnivačkih akata i procedura. Istina je da sam bio optimističniji i nadao sam se da će sve biti završeno do 1. Januara, ali prelazak u akcionarsko društvo desiće se veoma brzo na početku 2013. Godine.

Mnoga poslovodstva EPS – a planirala su reorganizaciju, ali je podrška vlasnika, države, redovno izostajala. Da li je sada drugačije?

Imamo veliku podršku Ministarstva energetike, razvoja i životne sredine i Vlade Srbije. Iako promene u EPS – u proizilaze iz Zakona o energetici, osnove za reorganizaciju sasvim su potvrđene i nedavnim zaključkom Vlade Srbije.

Koje su to polazne osnove za korporativizaciju EPS – a, koje je Vlada Srbije usvojila?

Te polazne osnove definišu kako će izgledati tržište električne energije. Jedna od bitnih stavki u zaključku vlade je da će delatnosti od opšteg interesa, koje su regulisane, biti u sastavu EPS – a, koji će funkcionisati kao grupa. Te delatnosti od opšteg interesa biće ćerke firme, zavisna privredna društva u okviru grupe. Tako će Operator distributivnog sistema biti zavisno PD sa delatnošću od opšteg interesa, isto tako i Snabdevač, koji je sada u proceduri da dobije licencu od Vlade Srbije da postane javni snabdevač. Oba PD funkcionisaće u okviru grupe, ali kao delatnost od opšteg interesa. Sve ostalo biće tržišna delatnost. Na jedinstven način treba da se upravlja i vode poslovi u ekonomiji, finansijama, pravnim poslovima, informaciono – tehničkoj podršci, kao i da se trguje električnom energijom na veliko, ali i uspostave imovinsko – svojinska prava na proizvodnim objektima i obezbedi svojina na mrežama za distribuciju električne energije. Usvojene osnove EPS – u i poslovodstvu omogućavaju da u novom modelu upravljanja primeni najmodernije sisteme menadžmenta, kako bismo sistem optimizovali i povećali efikasnost kompanije. Poslovodstvo EPS – a imaće punu kontrolu i mogućnost da primeni te modele optimizacije. Bitno je da se razume šta je koncept, a šta proces reorganizacije.

Koja je razlika između ta dva pojma – koncepta i reorganizacije?

Koncept je pitanje vlasnika, odnosno države, koja odlučuje kojim putem će ići EPS. Država diktira glavne koncepte razvoja kompanije. I zna se šta je koncept, a šta je menadžerska odluka. Vlada je odlučila, ta odluka treba da se poštuje i koncept sada treba da se primeni. Zaposlene i javnost zanimaju detalji reorganizacije – šta je to, kako treba da se radi i šta će se desiti.

Šta će se zaista promeniti?

Sve što se čulo ovih dana u medijima povodom nove organizacije EPS – a, kao što su masovna otpuštanja, gubljenje delatnosti, pretvaranje PD u nivo kioska i nedostatak posla – sve su to neistine. Jer vlasnik, država, rekla je koji je to put kojim EPS treba da ide i koje su to polazne osnove. A detaljni program o tome kojom brzinom i šta će se sve desiti na tom putu tek treba da napravimo. I na samom smo početku. Koncept jasno kaže koje su to tržišne, a koje delatnosti od opšteg interesa. EPS ovako organizovan može da funkcioniše, ali pitanje je da li ćemo postići cilj koncepta. Treba iskoristiti mogućnost da se EPS reformiše i da veći akcenat menadžmentu da to i primeni. A pri sadašnjem okruženju to je bilo praktično nemoguće.

Hoćete da kažete da je strah Sindikata radnika  „Elektrovojvodine“ neopravdan?

U  „Elektrovojvodini“ se desilo da su poluinformacije i neistine zloupotrebljene u političke svrhe. Ovako kako sada izgledaju i EPS i PD za distribuciju električne energije neće više izgledati i to ne zbog Vlade Srbije i poslovodstva, već zbog Zakona o energetici. I tim zakonom određeno je da PD za distribuciju neće moći više da funkcionišu na isti način, a promene je trebalo da se dese još 1. Oktobra. Promene u zakonu proistekle su iz namere Srbije da se priključi Evropskoj uniji, a i kroz članstvo u Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope. Zato i čudi odluka Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine o statusu PD  „Elektrovojvodina“, jer time se zaključuje da se Vojvodina skoro pa protivi pristupanju EU. Zato smatram da je potrebno preispitati odluku Skupštine Vojvodine. Jer je vlasnik JP EPS i svih PD, država, odnosno Vlada Srbije, odlučila koji je to koncept kojim EPS treba da ide. Pitam se i kako je moguće da menadžment i sindikat krenu u aktivnosti protiv države i vlade. Verujem da smo izašli iz koncepta samoupravljanja i da ne može jedno PD da kaže da se ne slaže sa odlukom Vladom Srbije. Jer nije to imovina PD  „Elektrovojvodine“, već državna svojina, odnosno svih građana Srbije. Treba podsetiti da je društvena svojina zakonom iz 1990. Godine, kada je formiran EPS, pretvorena u državnu i to važi svih ovih godina. I imovina EPS – a je imovina države, odnosno svih građana Srbije, a samo je poverena na korišćenje EPS – u i PD.

Ima li mesta za mišljenje da će reorganizacija ostaviti bez posla veliki broj radnika EPS – a?

To je izmišljena teza i neistina. Jer reorganizacija je proces koji tek sada treba da počne. Odgovorno tvrdim da će sve da bude u dogovoru sa poslovodstvima PD i sa svim sindikatima, kao i javnošću. Moja je ideja da se borimo za svako radno mesto. Ali ne treba zaboraviti da je EPS – u neophodna promena starosne i kvalifikacione strukture zaposlenih, a sve će biti prilagođeno radnim procesima. O drastičnom smanjenju broja zaposlenih, kako se licitira poslednjih dana, nema govora. Sve je na početku i tek u procesu reorganizacije treba da vidimo da li je višak 600 ili šest zaposlenih ili je možda potrebno zaposliti dodatni broj ljudi.

Pojedine  „struje“ po PD sada nude koncept pet javnih snabdevača i pet operatora distributivnog sistema, umesto vladinog predloga sa po jednim. Može li se to menjati?

Državu Srbiju u vlasničkoj strukturi EPS – a predstavlja vlada i ona je najmerodavnija. Koliko će biti operatora distributivnog sistema i javnih snabdevača uređeno je zaključkom Vlade Srbije i, dok god se to ne promeni, nema potrebe i da EPS drugačije postupa. Smatram da je debata oko broja operatora i javnih snabdevača završena usvajanjem polaznih osnova za reorganizaciju.

Prepoznajete li u tim zahtevima strah od gubitka moći?

Moć je relativna forma. U ovom slučaju zloupotrebljava se reč korporativizacija i izjednačava se sa centralizacijom i beogradizacijom. Protivnici državnog koncepta sve teze baziraju na tome da će svi regioni da budu ugašeni i da će radnici u pojedinim delovima Srbije ostati bez posla. Centralizacija znači samo da će nešto da se radi iz jednog centra, a recimo štampanje računa za električnu energiju može biti centralizovano u Kragujevcu ili Pirotu. I kakve veze to ima sa beogradizacijom – nikakve. I operator distributivnog sistema ne mora da bude u Beogradu. Važno je da kažem da svi ljudi, zaposleni u EPS – u koji su radili neki posao i dalje će ga raditi.

Centralizacija omogućava da neke funkcije mogu jeftinije da se urade. Primer je ČEZ koji kol – centar nije osnovao u Pragu, gde je život najskuplji, već je oformljen u siromašnijem delu Češke. U našem slučaju Beograd čak može da izgubi kada se sve funkcije ujedine. Procene su da bi samo centralizacijom javnih nabavki došli do uštede od 25 do 30 odsto u odnosu na postojeće nabavke. U EPS – u se ta suma meri stotinama miliona. Ne treba se plašiti centralizacija, jer ona povećava efikasnost i nema veze sa gubljenjem posla. Razumem otpore povećanju cena i smanjenju broja zaposlenih, ali borbu protiv efikasnosti apsolutno ne razumem. Nemam opravdanja za to, osim uskih, ličnih interesa.

Razume li vlasnik, odnosno država, i potrebu da EPS neće moći baš dugo ovako da funkcioniše bez korekcije cene električne energije?
Svestan sam socijalne funkcije EPS – a kroz cenu električne energije za domaćinstva i privredu. Jasno je i da se održavanjem broja zaposlenih u kompaniji obavlja socijalna funkcija. Ali borim se za to da dobijemo veću cenu električne energije, jer je to važno zbog opšte energetske efikasnosti u Srbiji. Struja se u Srbiji koristi po principu da od vekne hleba pojedemo svega 20, a 80 odsto bacamo kroz prozor. To je današnja slika i prilika energetske efikasnosti. Trošimo dva do tri puta više energije po jedinici BDP u odnosu na EU. Potrudio sam se da predstavnicima Vlade Srbije objasnim da svakih 100 evra koji uđe u EPS obrnemo pet puta preko privrede i naših podizvođača u mašinskoj industriji. Tako novac iz EPS – a ne ide direktno u javnu potrošnju. Važno je da svaki dinar koji uđe kroz prihode bude dobro iskorišćen i da nigde ne bude izgubljen. A novac od većih prihoda ne bi išao u zarade, već u razvoj. Verujem da ćemo u 2013. Godini dobiti mogućnost za povećanje cene struje, ali moramo da budemo efikasniji sistem. Javnost nas posmatra kao firmu koja večito samo traži povećanje cene električne energije, ima veliki broj zaposlenih i nije optimalno organizovana. Sve to mora da se promeni, jer ovakav EPS, zadužen i trom, ne može da bude motor srpske privrede i razvoja. Sopstvenom racionalnošću moramo da dokažemo da možemo da budemo bolji.

Kako doći do racionalnijeg poslovanja?

Ako se od javnosti traži da stisne zube i prihvati povećanje cene, mora da se poveća efikasnost i kod zaposlenih i direktora u EPS – u. Zato polazne osnove kažu: napravite efikasniji EPS. I svi koji osporavaju ovaj koncept, bore se protiv efikasnosti i racionalnosti u kompaniji. Proces počinje promenama iznutra, jer ne može niko drugi da nam stvori novu, zdravu kompaniju.

EPS je naša zajednička kuća

Od zaposlenih u  „Elektroprivredi Srbije“ cela zemlja uvek očekuje maksimum. I uvek sve više. Iz zime u zimu. Ne želim da se pomirim sa tim da nadljudski napori koje naši zaposleni čine u grejnoj sezoni ostaju u javnosti neprimećeni. Čini se da su i građani i država navikli da sve u EPS – u besprekorno funkcioniše. Zato se i zahvaljujem svim zaposlenima koji održavaju ovaj sistem, Srbiju i ekonomiju.

Nisam srećan što uspeh radnika EPS – a uvek stoji u zapećku među temama kao što je poskupljenje struje. Rad i zalaganja zaposlenih postala su normalna očekivanja. Uspešno obavljene revitalizacije i održavanje velikog sistema retko se pominju, a često i potcenjuju. Želim da se vrati i ponos zaposlenih i da kada kažu:  „Radim za EPS“, da znaju da rade za uspešnu, jaku i perspektivnu kompaniju.
Nažalost, sve što se pojavljuje u javnosti o EPS – u gura naše zaposlene u drugi plan. A ljudi moraju da nam budu na prvom mestu. Uveren sam da će od 2013. Godine drastično da se poveća bezbednost i zaštita na radu zaposlenih. Jer ako se naši zaposleni ne osećaju bezbedno, onda ne možemo da izgradimo firmu koju želimo. Želim da se kao kompanija mnogo više bavimo bezbednošću na radu.
Zaposlenima želim da kažem da je reorganizacija nešto pozitivno, da to nije gubitak posla, strah i nesigurnost. Namera je da se kroz reorganizaciju radnici osećaju bezbednije, a povećanje prihoda iz cene energije preslikaćemo u bolje uslove rada i efikasniji EPS sa više investicija.

Svaka aktivnost u procesu reorganizacije je deo mozaika u kojem EPS može da bude velika i značajna kompanija. Bitna mi je podrška zaposlenih i želim da krenu da razmišljaju o EPS – u kao o svojoj kući. I da sve manje čujem šum iz privrednih društava  „Vi iz EPS – a“. Otkud to? Zaposleni treba da znaju da je svaki pogon, ogranak, PD, deo velikog EPS – a. Želim da se u narednoj godini vrati osećaj pripadnosti najvećem privrednom sistemu u Srbiji.

U novoj, 2013. Godini, kada obeležavamo 120 godina elektroprivredne delatnosti u našoj zemlji, svim zaposlenima u  „Elektroprivredi Srbije“ i njihovim porodicama iskreno želim puno zdravlja, sreće i uspeha!

Motor ne sme biti gubitaš

Koliko ste uspeli u finansijskoj konsolidaciji EPS – a?

Pretnja bankrota je otklonjena, što je najvažnije. Pojedine obaveze pomerene su za 2013, kako bi se preživela 2012. Godina. Očekujem da ćemo ubrzo iz vlade dobiti jasan signal o ceni električne energije. A radićemo i na promeni finansijske strukture, jer je paradoks da dugoročne investicije finansiramo iz kratkoročnih kredita. To je kao kad biste kuću kupili kreditnom karticom na 12 mesečnih rata, umesto stambenim kreditom na 25 godina. Planiramo da u prvom kvartalu 2013. Godine odmaknemo u refinansiranju obaveza. Promenom strukture bolje ćemo kontrolisati finansije uz jeftinije troškove, a postojaće i nova rezerva za novo zaduživanje. Nadam se da će Godišnji program poslovanja za 2013. Godinu biti i poslednji koji sam potpisao sa gubitkom. Jer ako svi pričamo o EPS – u kao motoru srpske privrede, koji je istovremeno gubitaš, onda nismo baš iskreni.

Nema spiska lepih želja

Ranijih godina potpisani su mnogi dokumenti za strateška partnerstva u gradnji novih kapaciteta. Da li je procenjeno koje projekte treba nastaviti?

EPS će ispuniti sve potpisane obaveze, a u svakom od dokumenata kaže se da će se doneti odluka bazirana na finansijskim aspektima. Sada su “na stolu“ projekti vredni 12 milijardi evra. EPS kao gubitaš to ne može da iznese. Nadam se da ću početkom godine, kada bude jasno sa kojom cenom ćemo raditi u 2013. Godini i kada novi korporativni način upravljena već bude postavljen, moći mnogo konkretnije da kažem koje su to investicije prvog i drugog prioriteta. Ali koji god projekti da budu izabrani, osnovni kriterijum biće profitabilnost za EPS. Ne postoji nijedan drugi parametar. Jer lako je pisati spisak lepih želja za investicije, a nešto sasvim drugo sprovesti sve to i u realnom životu.

Izvor Kwh

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!