Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaAlbanija: Vrednost uvoza...

Albanija: Vrednost uvoza električne energije 38 miliona evra u periodu januar – avgust

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Albanski snabdevač na slobodnom tržištu FTL, deo OSHEE grupe, na poslednjem tenderu za uvoz električne energije u avgustu, platio je rekordnu cenu od 149 evra za jedan MWh.

Naime, za isporuku od 18. do 31. avgusta, FTL je kupio 84.800 MWh po ceni koja se kretala od 144 do 149 evra po MWh, dok je za prvu polovini avgusta ugovorena  isporuka po nešto nožoj ceni od 119 evra po MWh.

Prosečna cena električne energije za uvoz tokom avgusta iznosi 145,8 evra po MWh.

Iako su cene uvozne električne energije dostigle i 149 evra po MWh, FTL je objasnio za Monitor efekat koje je poskupljenje na berzi imalo u ovoj situaciji.

Kompanija navodi da je vrednost ukupnog albanskog uvoza u periodu od januara do avgusta 2021. godine iznosila 38 miliona evra.

Količina kupljene električne energije u ovom periodu iznosi 311.223 MWh, a prosečna cena 122,33 evra po MWh.

U istom periodu 2020. godine kupljeno je 1.279.039 MWh, ukupne vrednosti 60,34 miliona evra, po prosečnoj ceni od od 47,17 evra po MWh.

Faktori koji su uticali na povećanje cena u 2021. godini su:

  • Visoke cene na mađarskoj berzi HUPX, koje su u 2021. porasle za 106% u odnosu na 2020. godinu;
  • Cene na HUPX su dostigle najvišu vrednost u julu i avgustu – prosečna cena iznosila je 95,15 evra po MWh u julu, odnosno 110,3 evra po MWh u avgustu.

Preciznije, 1 MWh u julu 2021. u odnosu na jul 2020. plaćen je 58,47 evra više, dok je 1 MWh u avgustu 2021. u odnosu na isti mesec prošle godine poskupeo za čak 72,7 evra.

Paralelno, u ukupne rashode za uvoz električne energije u ovoj godini uključeni su i drugi troškovi, poput prenosa, koji su u određenim intevalima dostigli 30-40 evra po MWh, navodi FTL.

Ova situacija je posledica sukoba srpskog i kosovskog operatora prenosa, objašnjava snabdevač, zbog čega Albanij aza uvoz električne enrgije koristi alternativne rute, umesto najkraće linije – iz Srbije i preko Kosova do granice sa Albanijom.

Izvor: monitor.al

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!