Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaAlbanija: Vrednost uvoza...

Albanija: Vrednost uvoza električne energije 38 miliona evra u periodu januar – avgust

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Albanski snabdevač na slobodnom tržištu FTL, deo OSHEE grupe, na poslednjem tenderu za uvoz električne energije u avgustu, platio je rekordnu cenu od 149 evra za jedan MWh.

Naime, za isporuku od 18. do 31. avgusta, FTL je kupio 84.800 MWh po ceni koja se kretala od 144 do 149 evra po MWh, dok je za prvu polovini avgusta ugovorena  isporuka po nešto nožoj ceni od 119 evra po MWh.

Prosečna cena električne energije za uvoz tokom avgusta iznosi 145,8 evra po MWh.

Iako su cene uvozne električne energije dostigle i 149 evra po MWh, FTL je objasnio za Monitor efekat koje je poskupljenje na berzi imalo u ovoj situaciji.

Kompanija navodi da je vrednost ukupnog albanskog uvoza u periodu od januara do avgusta 2021. godine iznosila 38 miliona evra.

Količina kupljene električne energije u ovom periodu iznosi 311.223 MWh, a prosečna cena 122,33 evra po MWh.

U istom periodu 2020. godine kupljeno je 1.279.039 MWh, ukupne vrednosti 60,34 miliona evra, po prosečnoj ceni od od 47,17 evra po MWh.

Faktori koji su uticali na povećanje cena u 2021. godini su:

  • Visoke cene na mađarskoj berzi HUPX, koje su u 2021. porasle za 106% u odnosu na 2020. godinu;
  • Cene na HUPX su dostigle najvišu vrednost u julu i avgustu – prosečna cena iznosila je 95,15 evra po MWh u julu, odnosno 110,3 evra po MWh u avgustu.

Preciznije, 1 MWh u julu 2021. u odnosu na jul 2020. plaćen je 58,47 evra više, dok je 1 MWh u avgustu 2021. u odnosu na isti mesec prošle godine poskupeo za čak 72,7 evra.

Paralelno, u ukupne rashode za uvoz električne energije u ovoj godini uključeni su i drugi troškovi, poput prenosa, koji su u određenim intevalima dostigli 30-40 evra po MWh, navodi FTL.

Ova situacija je posledica sukoba srpskog i kosovskog operatora prenosa, objašnjava snabdevač, zbog čega Albanij aza uvoz električne enrgije koristi alternativne rute, umesto najkraće linije – iz Srbije i preko Kosova do granice sa Albanijom.

Izvor: monitor.al

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!