Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeZelena struja neće...

Zelena struja neće dizati račune

Supported byspot_img
Supported byspot_img

BANJALUKA, Republika Srpska neće na teret potrošača struje uvoditi podsticaje za korištenje obnovljivih izvora energije, već će to finansirati na druge načine, izjavio je u ponedjeljak Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.
On je u pauzi završne javne rasprave o Nacrtu strategije razvoja energetike RS do 2030. godine rekao da tim dokumentom nije predviđeno da se subvencije za “zelenu” energiju odvijaju kroz uvođenje posebne takse koju bi plaćali potrošači.
“Predviđeni su različiti drugi fondovi za podsticaje za obnovljive izvore energije, ali ne kroz povećanje cijene električne energije ili dodatne takse potrošačima”, kazao je Kovačević.
Ranije su u stručnim krugovima govorili da bi RS u cilju podsticanja korištenja obnovljivih izvora energije, kao što su hidropotencijal, sunčeva energija i vjetropotencijal, mogla poput FBiH uvesti posebnu taksu koju bi plaćali potrošači struje. U FBiH ta naknada iznosi 0,0001 KM po kilovatu utrošene električne energije s tim da se svake godine predviđa novo povećanje.
Kovačević je ocijenio da je strategija razvoja energetike RS izuzetno važan dokument, jer će od njene realizacije zavisiti i privredni razvoj RS s obzirom na to da se radi o najznačajnijem domaćem resursu.
“Ovim aktom smo potencijalnim investitorima dali informacije u kojem pravcu želimo da se razvijamo i time ih pozivamo da ulažu u energetski sektor bez čega RS sigurno neće moći da obezbijedi svoj budući razvoj”, rekao je Kovačević.
On je podsjetio da Nacrt strategije predviđa ukupno ulaganje u energetski sektor do 2030. u visini od 11,5 milijardi KM, navodeći da su predviđeni različiti modeli investiranja, među kojima je izdvojio javno-privatno partnerstvo, ali bez, kako je istakao, privatizacije “Elektroprivrede RS”.
Kao ključne prostore na kojima će se ulagati, nabrojao je sliv rijeke Drine, Trebišnjice, projekat “Gornji horizonti”, te razvoj energetskih kompleksa Ugljevik i Gacko u kojima će biti izvršena zamjena postojećih ili izgradnja novih elektroenergetskih blokova.
Nakon dvomjesečne javne rasprave, u kojoj su učestvovali predstavnici lokalnih zajednica, univerziteta, resornih institucija, strategija razvoja energetike biće upućena na usvajanje u Narodnu skupštinu RS.
Opstrukcija FBiH koči “Elektroprenos BiH”
Željko Kovačević je, komentarišući situaciju u “Elektroprenosu BiH”, rekao da je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva predložilo Vladi RS da u narednih 100 dana pokuša postići dogovor sa suvlasnicima te kompanije iz FBiH.

“Postojeće stanje u ‘Elektroprenosu’ je neodrživo, jer postoji opstrukcija pojedinih članova Upravnog odbora kompanije iz FBiH. Jedino rješenje je da se pridržavamo važećih propisa i firma može već sutra ujutro profunkcionisati”, smatra Kovačević. 

Izvor Capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!