Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaZelena kuća –...

Zelena kuća – dvostruko niža kamata!

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U više od 80 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku, organizacijom različitih okupljanja, simpozija i susreta prošlog je tjedna obilježen Svjetski tjedan zelene gradnje. Zelena gradnja odnosi se na cjelovit proces osmišljavanja, izvedbe, održavanja, korištenja i obnove objekata temeljen na principu održivosti.

Ona je utemeljena na holističkim principima te uzima u obzir sve aspekte održivosti zgrade, među ostalim i iskorištenje građevinskog zemljišta, povezanost sa susjedstvom i servisima dostupnim korisnicima, načinu i količini potrošnje voda, brizi o zdravlju korisnika, odabiru i načinu upotrebe materijala, emisiji stakleničkih plinova iz objekta, energetskoj učinkovitosti, korištenju obnovljivih izvora energije te cjelovitoj funkcionalnosti objekta.

Skuplje, ali isplativije

Zelena gradnja ne podrazumijeva samo korištenje novih materijala nego pretpostavlja i određenu kulturu života, stanovanja i korištenja prostora koja je u skladu s održivim razvojem.

Analiza 12 portfelja građevina u SAD-u dokazala je da investirati u zelenu gradnju u prosjeku znači znači 6 posto veću rentu, 16 posto veću prodajnu cijenu zgrade, 27 posto veće zadovoljstvo nego kod korisnika standardnih zgrada. Također, troškovi zelenih zgrada manji su 13 posto nego oni u standardnim zgradama, a potrošnja energije manja je čak od 30 do 50 posto. Možda i najbitniji podatak – emisija ugljikova dioksida zelenom gradnjom smanjuje se čak 35 posto!

U razvijenijim zemljama zelena gradnja skuplja je između 3 i 5 posto od standardne gradnje, dok je u Hrvatskoj, zbog teže dostupnih nekih rješenja, znanja i tehnologija, zelena gradnja skuplja između 5 i 7 posto.

– Uzevši u obzir da je hrvatsko tržište nekretnina tek u razvojnoj fazi i da našem tržištu tek predstoji “bum” u graditeljskom sektoru, te sa saznanjem da od 2004. godine europsko zeleno investicijsko tržište raste u prosjeku 20% godišnje te da se procjenjuje da će do 2014. vrijednost tog tržišta doseći 573 milijarde eura, procjenjujemo da će smjer razvoja graditeljskog sektora u Hrvatskoj ići upravo u smjeru razvoja zelene gradnje – ističu u Savjetu za zelenu gradnju u Hrvatskoj.

Transformacija tržišta

Savjet za zelenu gradnju osnovalo je 2009. godine 20 renoviranih hrvatskih tvrtki i institucija kao neprofitnu udrugu, a glavni je cilj njihova rada predvoditi transformaciju hrvatskog tržišta graditeljstva i nekretnina prema održivosti, kroz promociju zelene gradnje i tehnologije.

– Dva od tri projekta koja su u izvedbi ili kreću u gradnju ozbiljno razmišljaju ne samo o elementima zelene gradnje nego i o dobivanju međunarodnih zelenih certifikata – kazala je Vedrana Likan, predsjednica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj.

– Jedna banka u Hrvatskoj za 35 privatnih zelenih kuća u gradnji daje upola nižu kamatu u odnosu na redovni stambeni kredit – istaknuo je Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza za energetiku Zagreba.

Izvor Vecernji

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!