Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaZbrka sa novim...

Zbrka sa novim računima za struju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Julski računi za struju napravili su zbrku i potrošačima nije jasno ni kome treba da plate, ni na koji način, niti koliko ih košta potrošena električna energija

Junsko zaduženje stiglo je od matičnih elektrodistribucija sa objašnjenjima koliko su preplatili, koliko duguju za taj mesec ili koliki im je raniji dug, ukoliko ga imaju, dok su pometnju, naročito u Beogradu, napravili julski računi pristigli iz novoosnovane firme “EPS snabdevanje”.

Na njima je samo naznačeno zaduženje od 1. jula do 1. avgusta, bez naznake da li su potrošači u preplati ili duguju.

“Naše preduzeće počelo je da radi 1. jula, kada je i jedino u Srbiji postalo vlasnik licence za prodaju električne energije potrošačima u celoj zemlji. Istovremeno su te licence oduzete svim preduzećima EPS-a koja su dosad za to bila ovlašćena, poput „Elektrodistribucije Beograd”. Ranije preplate i zaduženja ostali su na matičnim distribucijama, dok smo mi krenuli od nultog stanja i zato građani nama plaćaju samo julske račune”, izjavio je Politici Dejan Vasić, direktora PD “EPS snabdevanje”.

Prema njegovim rečima, sve matične distribucije trebalo je da ranije ili uz račun “EPS snabdevanja” pošalju potrošačima obaveštenje da li su kod njih zaključno sa junom preplatili struju ili imaju dugovanje.

U Beogradu je problem što je EDB zakasnio sa slanjem obaveštenja, jer su imali problema sa kompjuterskim sistemom. Oni će to učiniti u narednom periodu, objasnio je Vasić i dodao da sva dugovanja do 1. jula građani treba da izmire privrednim društvima kojima su dosad plaćali struju.

U „EPS snabdevanju” navode da je preplaćeni novac vlasništvo građana i da oni po zakonu nisu smeli da nalože distribucijama da ga prebace na račun nove firme. Taj novac građani mogu da podignu na šalterima distribucija ili da im daju nalog da ga prebace na našu firmu, objasnio je Vasić.

Do subote, 31. avgusta, prema njegovim rečima, biće rešeni i problemi plaćanja julskog računa karticama i trajnim nalozima, ugovorenim između banke i distribucije kojoj su dosad izmirivali račune za struju.

“Plaćanje „plastičnim novcem” biće moguće od subote. Računamo da ćemo do tada naše šaltere opremiti čitačima bankovnih kartica. Oni koji žele da račune za struju izmiruju trajnim nalogom moraće da odu do banke i zatraže zaključenje takvog aranžmana sa našim preduzećem. I mi smo krenuli u susret potrošačima, zaključujući s bankama ugovore o plaćanju trajnim nalogom”, naveo je Vasić.

On je ukazao na to da Beograđani i Novosađani dosad nisu plaćali proviziju, bez obzira na to da li struju izmiruju u pošti i banci, ali da su od osnivanja „EPS snabdevanja” izgubili ovu privilegiju.

Od ove nadoknade biće oslobođeni samo ako račune izmire u distribuciji, kao što je bio slučaj u svim ostalim gradovima Srbije.

Pravila su bila različita od jedne do druge distribucije, a EDB i „Elektrovojvodina” su ovu povlasticu obezbedili za svoje potrošače. Mi smo sada nadležni za sve gradove i ne želimo da Beograd i Novi Sad budu povlašćeni, kazao je Vasić.

Ko želi da se oslobodi provizije moraće da plati struju isključivo na šalterima EDB-a i „Elektrovojvodine”. Svesni smo da su gužve počele, ali očekujemo da nestanu kada otvorimo nove šaltere, rekao je Vasić.

On je naveo da će „EPS snabdevanje” odobravati popust od pet odsto svim potrošačima koji julski račun plate do poslednjeg dana avgusta.

Dosadašnji rok bio je 20. u mesecu, a kako je najavio Vasić, od narednog, avgustovskog računa, na popust će moći da računaju svi koji izmire dug do 25. u mesecu.

Žalbe i reklamacije građani i dalje treba da upućuju matičnim distribucijama, koje nastavljaju da brinu o obračunavanju, štampanju i distribuciji računa, očitavanju potrošnje, ali i dugovima iz prethodnog perioda. Mi ćemo vremenom nastojati da preuzimamo i te poslove, kazao je Vasić.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!