Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeZaustavljanje nuklearki koči...

Zaustavljanje nuklearki koči razvoj alternativne energetike

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nemačku bi moglo skupo da košta zaustavljanje sedam atomskih centrala što će samo usporiti prelazak na obnovljive energetske izvore, s obzirom da kompanije koje upravljaju nuklearkama ne žele više da plaćaju nametnute takse.

Energetski koncerni pod čijom upravom su nemačke atomske centrale su u obavezi da do 2016. godine na ime produženog rada nuklearki uplate 1,4 milijarde evra, koje će se usmeriti u razvoj obnovljive energetike.

Zbog zatvaranja određenog broja nuklearki, koncerni prete da će prekinuti plaćanje, piše danas nemački dnevnik “Zidojče Cajtung”.

“Platićemo samo za reaktore koji rade”, citira list jednog od rukovodioca velikog koncerna. “Za sada proveravamo u kojoj meri će nastala situacija uticati na naša ulaganja, a zatim ćemo to razmotriti sa našim partnerima”, rekao je predstavnik koncerna “Vatenfal”.

Nemački nuklearni energetski koncerni su prošle godine pristali da plaćaju subvencije za razvoj obnovljive energetike, podsećaju agencije. U ove svrhe trebalo je da se usmeri deo dodatnih prihoda ostvarenih zahvaljujući produženom radu atomskih elektrana.

Koncerni koji su preuzeli obavezu učešća u finansiranju prelaska na alternativnu energetiku, 2011. i 2012. godine je trebalo da uplate po 300 miliona evra. Nuklearna katastrofa u Japanu je, međutim, bila prelomni momenat za politiku Nemačke u atomskoj energetici, tako da je vlada zaustavila produžavanje roka za zatvaranje nuklearki.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!