Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaZašto Zagrebu smeta...

Zašto Zagrebu smeta rafinerija u RS

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Hrvatske vlasti nagovestile su da bi mogle da pokrenu međunarodni spor protiv BiH zbog navodnog zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu.

To zagađenje se pripisuje Rafineriji nafte u Brodu, što su pojedini stručnjaci za naftni biznis ocenili kao “klasični rat” za tržiste i da se iza priče o ekologiji skrivaju strateški interesi INA-e i MOL-a.

Ministar zaštite životne okoline Hrvatske Mihael Zmajlović najavio je da su već angažovali pravne stručnjake koji će pokrenuti tužbu protiv BiH ako u dogledno vreme ne bude rešen problem zagadjenja Slavonskog Broda.

Međutim, čak i površan pogled na rezultate dnevnog merenja kvaliteta vazduha u hrvatskim gradovima, u kojima rade rafinerije nafte poput riječke, ukazuje da je zagadjenje u tim gradovima neuporedivo veće od onog u Slavonskom Brodu i da je ceo problem, kako tvrde stručnjaci, zapravo “prenaduvan”, piše “Press” u izdanju za Republiku Srpsku.

Prema jučerašnjim rezultatima merenja čistoće vazduha u Rijeci, na primer, izmereno je prisustvo sumpor-vodonika u nivou od 1,2 mikrograma po kubnom metru, dok je istovremeno merna stanica u Slavonskom Brodu pokazala zagadjenje na nivou od 0,8 mikrograma.

Prevedeno na obični jezik, to znači da je vazduh u Rijeci po osnovu ispuštanja ovog gasa daleko zagadjeniji nego u Slavonskom Brodu, što posebno dobija na značaju ako je poznato da hrvatska strana brodskoj rafineriji ponajviše zamera prekomerno ispuštanje sumpor-vodonika.

Stručnjaci za naftni biznis, medjutim, tvrde da je ekologija tek pozadina cele priče i da se iza svega krije pokušaj korporacije INA i madjarskog MOL-a da povrati izgubljene pozicije na tržištu BiH.

Ministarka prostornog uredjenja, gradjevine i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić kaže da se rafinerija obavezala da će do 2017. godine sprovesti čitav niz mera za unapredjenje tehnološkog procesa, kako bi se smanjila emisija štetenih gasova.

Ona ističe da su rokovi za sprovodjenje tih aktivnosti počeli da teku još prošle godine, odnosno kad su dobili ekološku dozvolu za rad.
“S druge strane, mešovita radna grupa, koju čine stručnjaci iz RS i Hrvatske, ima zadatak da prati podatke o zagadjenju na području Broda i identifikuje sve zagadjivače”, navela je ona.

Stručnjak za naftni biznic Duško Bogdanović, medjutim, tvrdi da je ekologija za pokriće nastojanju da zadrže tržišne pozicije u BiH, koje su znatno uzdrmane upravo zbog pokretanja proizvodnje u Brodu.

“Važno je samo bilo naći neki razlog da se destablizuje rad Rafinerije nafte Brod, a najlakše je bilo izabrati ekologiju. Medjutim, oni zaboravljaju da ta rafinerija radi 120 godina, a sada, sa znatno modernijom tehnologijom, odjednom izaziva ogromne ekološke probleme”, rekao je Bogdanović.

Kako to pre rata nikada nije bio problem, a sada kao jeste, Bogdanović kaže nije uopšte sporno da oni kao veliko postrojenje emituju gasove u vazduh i da oni mogu da se osete, ali to zagadjenje je u znatno manjem obimu nego što se to nastoji prikazati.

S druge strane, u “Optima grupi”, koja je vlasnik brodske rafinerije, ne žele da komentarišu tvrdnje o pozadini aktivnosti hrvatske strane, već ponavljaju da su spremni da aktivno rade sa hrvatskim vlastima na rešavanju ekoloških problema.

Rade Vidaković, šef Odeljenja za odnose sa javnošću “Optime” podseća da je u modernizaciju rafinerije do sada uloženo 120 miliona evra, ali i da su, kako ističe, potrebna dodatna ulaganja da bi se dostigao maksimalan ekološki standard.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!